Fractal

Κάθε εμπόδιο για καλό!

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

 

ziteitai_alogoΛίνα Μουσιώνη «Ζητείται άλογο για αμαζόνα», εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια, εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 64

 

Η Δανάη επιθυμεί διακαώς να ντυθεί πριγκίπισσα στο αποκριάτικο πάρτι του σχολείου. Όμως έχει να υπερνικήσει την ”αγωνίστρια” μαμά της που χρειάζεται να της εξηγεί τα αυτονόητα, αφού δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες τις απόψεις της πάντα. Η μαμά αυτήν δεν μοιάζει με τις άλλες αφού αντιπαθεί τις πριγκίπισσες και τα παραμύθια και γενικά όσους βολεύονται ή κάθονται πάνω σε πούπουλα. Τα όνειρα της Δανάης έχουν χρώμα ροζ, όπως και των περισσότερων κοριτσιών της ηλικίας της, αλλά ή μαμά της αυτό δεν το καταλαβαίνει, επειδή η οπτική της για τα πράγματα είναι τελείως διαφορετική. Και όταν η Δανάη ”βάζει τα μεγάλα μέσα”, τον παππού, την γιαγιά και τον μπαμπά, και την πείθουν να αφήσει την κόρη της να ντυθεί αυτό που θέλει, είναι χαρούμενη. Αλλά διάφορα μικρά εμπόδια της χαλάνε το πρόγραμμα και την αγχώνουν. Ενώ έχει επιλέξει να ντυθεί  Πριγκίπισσας Ηλιαχτίδας, με το διαμαντένιο στέμμα και το πορτοκαλί φόρεμα, από ένα λάθος, καταλήγει να εμφανιστεί στο αποκριάτικο πάρτι ντυμένη Αμαζόνας της Φωτιάς, και σ αυτό συμβάλλει και η φαντασία της μαμάς. Το παιδί βιώνει τεράστια απογοήτευση. Νιώθει σαν την μύγα μες στο γάλα ανάμεσα σε τόσες λαμπερές πριγκίπισσες. Κουρνιάζει στη γωνιά της και περιμένει να περάσει όπως-όπως η βραδιά, σε αντίθεση με την μικρή και ανέμελη αδερφή της που φαίνεται να το διασκεδάζει ντυμένη πολική αρκούδα! Μέχρι που ξαφνικά περνάει από μπροστά της σαν σίφουνας ένα άλογο πορτοκαλί με το στέμμα της Πριγκίπισσας Ηλιαχτίδας στο κεφάλι. Απολαυστικός ο πρώτος διάλογος της παράξενης αμαζόνας και του παράξενου και παρδαλού αλόγου. Αυτή είναι η αφορμή της γνωριμίας του Άρη και της Δανάης που καταλήγουν να γίνουν φίλοι εγκάρδιοι και αγαπημένοι, φίλοι κολλητοί και ας είναι διαφορετικού φύλλου. Χάρη στις ιδιοτροπίες των μαμάδων γνωρίστηκαν μεταξύ τους δύο ιδιαίτερα παιδιά. Η βραδιά εξελίχθηκε και φανταστική, όπως και η μεταξύ τους φιλία. Ο ένας μάθαινε στον άλλο πράγματα πρωτόγνωρα. «Ευτυχώς που μπερδεύτηκαν οι στολές μας δηλαδή. Κάθε εμπόδιο για καλό που λέμε εμείς οι αγωνίστριες», καταλήγει ευτυχισμένη η μικρή αφηγήτρια. Το βιβλίο κλείνει με παιχνίδια και δραστηριότητες και προσφέρεται άνετα για παιχνίδια ρόλων και δραματοποίηση.

 

Λίνα Μουσιώνη

Λίνα Μουσιώνη

 

Η σύγκρουση μαμάς και κόρης αναφορικά με τα φύλα και το ρόλο τους στη ουσία είναι το κεντρικό θέμα. Μπορούν να κάνουν καλή παρέα δύο παιδιά διαφορετικού φύλου; ‘H η συνύπαρξη είναι αδύνατη; Η κόρη είναι αυτή που φέρεται εγωιστικά ή τελικά η μαμά; Γίνεται όλοι οι μπαμπάδες και οι μαμάδες να είναι ίδιοι; Πολλές φορές οι γονείς προσπαθούν να επιβάλλουν στα παιδιά τις απόψεις τους με έναν τρόπο άκομψο .Πολλές φορές μέσα στην ίδια οικογένεια οι απόψεις των γονιών διαφέρουν. Ο διάλογος είναι πάντα το κλειδί, εφόσον υπάρχει καλή πρόθεση και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν γυναικείες και αντρικές συμπεριφορές, υπάρχουν γυναικεία και αντρικά πρότυπα και στερεότυπα, υπάρχουν γυναικεία και αντρικά παιχνίδια σίγουρα. Όμως είναι πολλά πράγματα που άντρες και γυναίκες τα κάνουν κοινά ή τουλάχιστον εξίσου καλά. Ακόμα και επαγγέλματα που παλαιότερα θεωρούνταν μόνο αντρικά, σήμερα αναδεικνύονται κυρίως από τις γυναίκες. Άρα η… πρωτοποριακή μάνα δίνει έναυσμα στην κόρη της να σκεφτεί και να μάθει. Ένα ακόμα μάθημα ζωής, αλλά και η σκέψη ότι μέσα από κάτι αρνητικό -ή μέσα από κάτι που φαίνεται αρνητικό στην αρχή -μπορεί να προκύψει κάτι θετικό στην πορεία, ή κάτι ωφέλιμο. Αν η Δανάη έμενε σπίτι της θα έχανε την εμπειρία της γνωριμίας της με τον Άρη.

Ένα σοφό βιβλίο, επίκαιρο, σύγχρονη δράση και προβληματισμό μάς χαρίζει η Λίνα Μουσιώνη. Ευφάνταστες οι εικόνες της Ναταλίας Καπατσούλια. Μπορούν και μόνα τους τα παιδιά από την δευτέρα δημοτικού και πάνω να το διαβάσουν και να διασκεδάσουν, αλλά και να προβληματιστούν ανάλογα. Χρειαζόμαστε ακριβώς τέτοια  παιδικά βιβλία με ψυχολογικές προεκτάσεις, αναφορά σε θέματα του σήμερα και που να αγγίζουν τον μικρό αναγνώστη, αλλά και τους γονείς και τους δασκάλους, ώστε να καλλιεργούν τη γόνιμη συζήτηση μεταξύ τους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top