Fractal

«Εδώ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία»

Γράφει η Βαλέρια Σιβούδη // *

 

Anna Katharine Green «Υπόθεση Λέβενγουορθ», Μετάφραση: Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, εκδ. Gutenberg, σελ. 542

 

Ομολογώ πως όταν πρωτοπήρα στα χέρια μου την «Υπόθεση Λέβενγουορθ» δεν περίμενα ποτέ να κάνω αυτό που κάνω σήμερα: να γράψω μία κριτική για ένα έργο το οποίο με συγκλόνισε τόσο μέσα από ένα συνονθύλευμα περιγραφών, υποθέσεων και φυσικά ηρώων που κατορθώνει με τρόπο αριστοτεχνικό να διεισδύει στα μύχια της ανθρώπινης ψυχής αποκαλύπτοντας όλα τα κατώτερα κίνητρα και ένστικτα που ασυνείδητα φωλιάζουν συχνά εκεί αναμένοντας ευλαβικά τη στιγμή κατά την οποία θα ξυπνήσουν και τότε… κανείς δε δύναται να φανταστεί τι είναι ικανά να κάνουν.

Ωστόσο, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το βιβλίο αυτό γράφεται κατά το 19ο αιώνα λίγα χρόνια πριν καθιερωθεί στη σκηνή της αστυνομικής λογοτεχνίας ο Σέρλοκ Χολμς και αργότερα ο Ηρακλής Πουαρό. Η συγγραφέας Anna Katharine Green λοιπόν, δημιουργεί πρώτη τον ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ Εμπενέζερ Γκράις στοιχεία του οποίου συναντά κανείς στους δύο προαναφερόμενους χαρακτήρες, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με μία καθόλα σκοτεινή και περίεργη υπόθεση μυστηρίου που μάλιστα ξεκινά με ένα ήδη διαπεπραγμένο έγκλημα. Από εκείνο το σημείο αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας η οποία σε όλη την εξέλιξή της κατακλύζει τον αναγνώστη με βασανιστικά ερωτήματα, αμφιλεγόμενες καταστάσεις, σκηνές με τέτοια κλιμακούμενη ένταση που μόνο ένας μετρ του αστυνομικού δοκιμίου θα ήταν σε θέση να κατασκευάσει. Οι απότομες εναλλαγές συναισθημάτων των ηρώων, τα μυστικά τα οποία ο καθένας για δικούς του λόγους κρατούσε μέσα του καιρό, αλλά αποκαλύπτονται σταδιακά αφήνοντας αιχμές για ακόμη περισσότερες υποθέσεις και βέβαια η πρωτοφανής ηρεμία του ίδιου του δολοφόνου καθιστούν το παρόν έργο μία από τις κορυφαίες ιστορίες μυστηρίου όλων των εποχών!

Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί πως η όλη υπόθεση αφορά ένα «έγκλημα δωματίου», όπως χαρακτηρίζονται τα εγκλήματα τα οποία διαπράττονται σε κλειστό χώρο με περιορισμένο αριθμό μαρτύρων και επομένως υποψήφιων δολοφόνων, κάτι στο οποίο αν προσθέσουμε και την απουσία των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και εργαλείων που σήμερα αποτελούν θεμέλιο λίθο για κάθε έρευνα, μας κάνει να αντιληφθούμε το μέγεθος της ευθύνης την οποία επωμίζεται η συγγραφέας με στόχο να διατηρήσει τη δράση και τα στοιχεία του χαρακτήρα των ηρώων της και πολύ περισσότερο του δολοφόνου αναλλοίωτα από οποιεσδήποτε πρώιμες υποθέσεις που θα μπορούσαν να κατακερματίσουν τη φυσική ροή της πλοκής είτε οδηγώντας σε εσφαλμένα συμπεράσματα είτε αποκαλύπτοντας αρκετά νωρίς τον άνθρωπο για τον οποίο έχει στηθεί ένα ολόκληρο σχέδιο εντοπισμού του. Ωστόσο, η A.K. Green χρησιμοποιεί με μοναδική ευχέρεια τόσο το λόγο, όσο και τη φαντασία ώστε να στερήσει την ευκαιρία και από τον πιο επίδοξο αναγνώστη να ανακαλύψει πρώτος το δολοφόνο του έργου της.

Πραγματικά, «εδώ υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία», όπως αναφέρεται και στο απόσπασμα απ’ το «Ημέρωμα της Στρίγγλας»(κεφ. 5, βιβλίο ΙΙΙ), η οποία αξίζει να διαβαστεί και μάλιστα περισσότερες από μία φορές!

 

Anna Katharine Green

 

* Η Βαλέρια Σιβούδη γεννήθηκε το 1997 στην Αλεξανδρούπολη και κατάγεται από το Διδυμότειχο Έβρου. Είναι φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται με τη συγγραφή ποιημάτων, άρθρων και κριτικών. Ακόμη, συμμετέχει σε διεπιστημονικές ημερίδες με θέματα που σχετίζονται με τον κλάδο της Ψυχολογίας, καθώς και σε εθελοντικές δράσεις με στόχο το κοινό καλό. Μελετά την ελληνική ποίηση με ιδιαίτερη προτίμηση στην ποίηση του Σεφέρη και του Ελύτη, όπως και την ξένη λογοτεχνία. Είναι μέλος σε λέσχες φιλαναγνωσίας και συχνά μοιράζεται κοινωνικούς προβληματισμούς με σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς του αιώνα μας όπως η Ε. Χωρεάνθη, Μ. Κοντολέων, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Κυρίαρχος στόχος της ίδιας ως φοιτήτριας και μετέπειτα ως Ψυχολόγου, μα και του έργου της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τα δεινά της σύγχρονης πραγματικότητας  βοηθώντας να βρουν την ψυχική τους ισορροπία και γαλήνη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top