Fractal

Γιατί να κάνω υδροθεραπεία;

Γράφει η Ρίτα Βελώνη //

 

Η χώρα μας, εκτός από σπάνια τοπία και φυσικές ομορφιές, διαθέτει και ιαματικές πηγές γνωστές ήδη από τους αρχαίους χρόνους για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Σήμερα, οι θεραπείες με τη βοήθεια του νερού περιλαμβάνονται σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν υδροθεραπεία, η οποία, μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική σε πολλές παθήσεις….

 

Water-Therapy-and-Cancer

 

Οι πρώτες αναφορές για τις θεραπευτικές ιδιότητες των α ιαματικών πηγών, έγιναν στην Ελλάδα από τον Ηρόδοτο (484- 410 π. Χ), ενώ η υδροθεραπεία, γεννήθηκε στην Κω, το νησί του Ιπποκράτη, ο οποίος ήταν ο πρώτος γιατρός που μελέτησε την ευεργετική δράση των θερμών και ψυχρών λουτρών στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι μετά τον Ιπποκράτη έλληνες γιατροί συνέχισαν να αντιμετωπίζουν διάφορες παθήσεις με την υδροθεραπεία, ενώ οι αμέτρητες ιαματικές πηγές που βρίσκονται διάσπαρτες στην χώρα μας, βοήθησαν να αναπτυχθεί μια πιο στενή σχέση των ελλήνων με το ιαματικό νερό και τα οφέλη του στην υγεία.

Σήμερα, η υδροθεραπεία αξιοποιώντας τις φυσικές και χημικές ιδιότητες αυτού του πλούσιου σε ιχνοστοιχεία νερού, εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους και συνδυάζοντας παραδοσιακές και νέες πρωτοποριακές μεθόδους, προσφέρει θεραπεία σε πολλές χρόνιες παθήσεις του κυκλοφορικού, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος. Θεωρείται επίσης ιδιαίτερα ευεργετική για όσους υποφέρουν από ρευματισμούς, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, οιδήματα στα πόδια ή αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας, κυτταρίτιδας, αυπνίας, στρες, κ.α

 

Τρόποι εφαρμογής

Η υδροθεραπεία, μπορεί να είναι εσωτερική και εξωτερική. Η εσωτερική, βασίζεται στην πόση ιαματικού νερού (ποσιθεραπεία), στην εισπνοή υδρατμών των μεταλλικών νερών (εισπνοθεραπεία) και στις πλύσεις (ρινικές, στοματικές, γυναικολογικές). Η εξωτερική υδροθεραπεία, αφορά την ολική ή μερική επαφή του σώματος με το θερμομεταλλικό νερό( σε πισίνα ή ατομικό λουτήρα), τις υδρομαλάξεις (εκτόξευση θερμού νερού με πίεση, στο σώμα, που βρίσκεται ήδη μέσα στην πισίνα ή τον λουτήρα) , καθώς και την υδροκινησιοθεραπεία (ασκήσεις μέσα στο νερό ).Στην εξωτερική υδροθεραπεία, περιλαμβάνεται και η πηλοθεραπεία (μίγμα θεραπευτικού πηλού με ιαματικό νερό), που εφαρμόζεται είτε με τοπικές επαλείψεις είτε σε ολόκληρο το σώμα.

 

Που βοηθά η εσωτερική υδροθεραπεία

* Η ποσιθεραπεία, που μπορεί να διαρκέσει 3-4 εβδομάδες, βοηθά κυρίως σε παθήσεις του ήπατος, των νεφρών, της χολής, καθώς και για την αντιμετώπιση της παχυσαρκία.

* Η εισπνοθεραπεία, η οποία αξιοποιεί τις ευεργετικές ιδιότητες των αερίων, που απελευθερώνονται από τους υδρατμούς του ιαματικού νερού (με τη βοήθεια ειδικών συσκευών), ενδείκνυται για τη θεραπεία των αναπνευστικών παθήσεων

(άσθμα, ρινίτιδα, ιγμορίτιδα), καθώς βοηθούν στη αποσυμφόρηση της μύτης και την αφήνουν πιο ελεύθερη να αναπνεύσει. Η εισπνοθεραπεία, συνιστάται ιδιαίτερα και για τους καπνιστές.

* Οι ρινικές και στοματικές πλύσεις με ιαματικό νερό, ωφελούν πάρα πολύ επίσης σε πρόβλημα χρόνιας ή αλλεργικής ρινίτιδας και ιγμορίτιδας, ενώ οι κολπικές πλύσεις, θεραπεύουν τις φλεγμονές, τις κολπίτιδες, τη λευκόρρροια κ.ά.

 

Τι θεραπεύει η εξωτερική υδροθεραπεία

water-walking* Τα ιαματικά λουτρά( σε πισίνα με μεταλλικό νερό ή σε ειδικό ατομικό λουτήρα), έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην διατήρηση της καλής φυσικής και σωματικής κατάστασης, αλλά και σε περιπτώσεις οστεοπόρωσης, γυναικολογικών προβλημάτων( σαλπιγγίτιδα, ενδομητρίτιδα, ωοθηκική ανεπάρκεια), καθώς και σε μυοσκελετικά προβλήματα Απαλλάσσουν π.χ από πονάκια στην πλάτη και τη μέση, όπως και από πόνους στα ισχία, τα γόνατα και τις άλλες αρθρώσεις.

* Σε συνδυασμό με τις υδρομαλάξεις ή την υδροκινησιοθεραπεία, τα ιαματικά λουτρά, έχουν επίσης πολύ θετικά αποτελέσματα στις διάφορες ρευματικές παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα (φλεγμονή που πλήττει περισσότερο από μια άρθρωση)και φυσικά στην οστεοαρθρίτιδα (τα λεγόμενα αρθριτικά). Οι ασκήσεις, που γίνονται ευκολότερα(λόγο άνωσης) μέσα στο νερό, καθώς και τα ευεργετικά συστατικά του ιαματικού νερού, είναι το καλύτερο φάρμακο και για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας κάποιων αρθρώσεων, όταν αυτές οι αρθρώσεις, έχουν υποστεί βλάβη λόγο τραυματισμού ή κακώσεις κατά την διάρκεια αθλητικών ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων (π.χ θλάσεις, διαστρέμματα ).

* Ένας κύκλος υδροθεραπείας σε ιαματικά λουτρά, μπορεί να περιλαμβάνει ένα 20λεπτο λουτρό την ημέρα για 12- 20 ημέρες και βέβαια, τα λουτρά πρέπει να γίνονται πάντα με την επίβλεψη του ειδικού γιατρού.

 

Πώς εφαρμόζεται και ποιους ωφελεί η πηλοθεραπεία

22976Ο πηλός που χρησιμοποιείται στην πηλοθεραπεία, είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε μεταλλικά στοιχεία, ωστόσο, για να αποδώσει στο σώμα τις ευεργετικές του ιδιότητες , χρειάζεται να περάσει από ορισμένα στάδια επεξεργασίας, δηλαδή από κάποιες ειδικές τεχνικές ωρίμανσης. Επίσης, όταν μπαίνει στο δέρμα, πρέπει να έχει και μια ειδική θερμοκρασία(γύρω στους 42-45 βαθμούς κελσίου). Ο θεραπευτικός αυτός πηλός, που μπορεί να εφαρμοστεί με τοπικές επαλείψεις ή σε ολόκληρο το σώμα, μέσα σε ειδικές μπανιέρες, όταν απλωθεί στο δέρμα, αυξάνει τη θερμοκρασία του, προκαλώντας έτσι μεταβολές στην κυκλοφορία του αίματος και αύξηση της εφίδρωσης. Η πηλοθεραπεία, ωφελεί κυρίως άτομα με παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος(αρθροπάθειες, ρευματοπάθειες) με κυτταρίτιδα και με ορισμένες δερματικές παθήσεις..

Συμβουλή: Μετά την τρίτη ή την τέταρτη θεραπευτική αγωγή, στην πηλοθεραπεία, πρέπει πάντα να μεσολαβεί μια ημέρα ανάπαυσης.

 

Πότε χαρακτηρίζονται οι πηγές ως ιαματικές

DSC0220Όπως εξηγεί στο βιβλίο του «Ιαματικός Τουρισμός», ο Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας -Πρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων: «Ιαματικές, ονομάζονται οι φυσικές ή τεχνητά ανοιγμένες πηγές, που το νερό τους έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε μεταλλικά άλατα ή αέρια, ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Στην Ελλάδα, υπάρχουν 80 περίπου ιατρικά αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές, λιγότερο ή περισσότερο γνωστές. Οι πιο πολλές, κουβαλούν μια ιστορία αιώνων, ενώ δεν είναι λίγες αυτές, που έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά και πλαισιώνονται από οργανωμένες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις(υδροθεραπευτήρια, κέντρα ομορφιάς, ξενοδοχεία, κλπ). Ωστόσο, οι ευεργετικές ιδιότητες, αλλά και η θερμοκρασία του νερού, από πηγή σε πηγή διαφέρουν, αφού τόσο η θεραπευτική δράση όσο και η θερμοκρασία του νερού, εξαρτώνται από την χημική σύσταση και τη γεωθερμική ενέργεια της κάθε περιοχής. Επίσης, ανάλογα με τη χημική τους σύσταση, οι ιαματικές πηγές ονομάζονται αλκαλικές, χλωριονατριούχες, πικρές κτλ. Κατά κανόνα, οι περισσότερες ιαματικές πηγές , είναι κατάλληλες για τη θεραπεία ρευματικών, γυναικολογικών, δερματικών και αναπνευστικών παθήσεων. Ακόμα, τα νερά ορισμένων πηγών, όπως π.χ Λουτρακίου( Ν.Κορινθίας), Καιάφα (Ν.Ηλείας) Σουρωτής( Ν. Θεσσαλονίκης ), φημίζονται και σαν τα πλέον κατάλληλα για ποσιθεραπεία>.

 

 

ΟΙ ΚΥΡΙΩΤΕΡΕΣ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΡΑΠΕΥΟΥΝ

* Αιδηψού ( Εύβοια): Χρόνιους ρευματισμούς, παραμορφωτικές αρθρίτιδες, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις.

* Λίμνης Βουλιαγμένης (Ν.Αττικής): Παθήσεις μυοσκελετικού συστήματος, δερματοπάθειες .

* Ελευθερών (Ν. Καβάλας): Ρευματισμούς , αρθρίτιδες, μυαλγίες, γυναικολογικές παθήσεις.

* Θερμοπυλών (Ν. Φθιώτιδας): Αρθριτικά, ρευματισμούς, δερματικές, γυναικολογικές και αναπνευστικές παθήσεις.

* Ικαρίας (Ικαρία): Προβλήματα του ουροποιητικού, ρευματισμούς, αρθρίτιδες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις.

* Καμένων Βούρλων (Ν. Φθιώτιδας): Χρόνιους ρευματισμούς, παραμορφωτική αρθρίτιδα, σπονδυλαρθρίτιδα, ισχυαλγίες, οσφυαλγίες, διαταραχές ενδοκρινών αδένων, παθήσεις του κυκλοφορικού.

* Καιάφα (Ν. Ηλείας):Αρθρίτιδες, δερματοπάθειες, γυναικολογικά προβλήματα,

ηπατίτιδες, χολολιθιάσεις και παθήσεις του ουροποιητικού.

* Κύθνου (Κυκλάδες): Ρευματισμούς, αρθριτικά, γυναικολογικές παθήσεις.

* Κυλλήνης (Ν. Ηλείας): Άσθμα, χρόνιες βρογχίτιδες, λαρυγγίτιδες, δερματικές παθήσεις.

* Λουτρακίου(Ν. Κορινθίας): Αρθροπάθειες, ουρική αρθρίτιδα, νεφρολιθιάσεις, χολολιθιάσεις, παθήσεις του πεπτικού, νευρικού και κυκλοφορικού.

* Λαγκαδά (Θεσσαλονίκης): Αρθρίτιδες, ρευματισμούς, παθήσεις των νεύρων, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις .

* Mεθάνων (Ν. Αργολίδας): Δερματοπάθειες, αρθροπάθειες, ρευματισμούς, παθήσεις των νεύρων, γυναικολογικά προβλήματα.

* Νιγρίτας (Ν. Σερρών):Αρθρίτιδες, δερματικά και γαστρεντερολογικά προβλήματα .

* Πλατυστόμου (Ν. Φθιώτιδας): Παθήσεις ήπατος και πεπτικού συστήματος.

* Σμόκοβου (Καρδίτσα):Αναπνευστικές , γυναικολογικές, δερματικές παθήσεις και ρευματισμούς.

* Σουρωτής (Ν. Θεσσαλονίκης): Παθήσεις του ουροποιητικού και γαστρεντερικού συστήματος, του ήπατος και χοληφόρων, καθώς και για σιδηροπενική αναιμία.

* Τραινούπολης (Έβρου): Παθήσεις ουροφόρων οδών, νεφρών, ήπατος, χολής, χρόνιες ρευματοπάθειες, νευρίτιδες, αλλεργικές δερματίτιδες, αναπνευστικές και γυναικολογικές παθήσεις.

* Υπάτης (Ν. Φθιώτιδας): Αγγειακά, καρδιολογικά και δερματικά προβλήματα.

* Ψαρόθερμα (Σαμοθράκης): Χρόνιες αρθροπάθειες, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, περιφερειακές αγγειοπάθειες.

 

Mην ξεχνάτε

· Ανεξάρτητα από την πάθηση που έχει ο καθένας, πρέπει πάντα πριν από ένα πρόγραμμα λουτροθεραπείας, να κάνει μια προληπτική ιατρική εξέταση, έτσι ώστε να υπάρχει ιατρική καθοδήγηση και παρακολούθηση.

· Ένας άρρωστος κινδυνεύει να μην ωφεληθεί από μια λουτροθεραπεία όταν δεν είναι σωστά πληροφορημένος ή όταν καθοδηγείται από αναρμόδια πρόσωπα.

· Η επιλογή της πηγής εξαρτάται από την πάθηση. Με άλλα λόγια, κάθε πηγή δεν είναι κατάλληλη για όλες τις παθήσεις.

 

Προσοχή! Η υδροθεραπεία αντενδεικνύεται για όσους πάσχουν από καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, επιληψία, μεταδοτικές ασθένειες ή έχουν σοβαρή υπέρταση ή υπόταση.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top