Fractal

Βόλτα στην Πόλη

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

 “Το μυστήριο της Κωνσταντινούπολης”,  Χρύσα Σπυροπούλου, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015, σελ. 154

 

Η Χρύσα Σπυροπούλου (σπούδασε κλασική φιλολογία στα Ιωάννινα και αγγλική φιλολογία στην Αθήνα), είναι γνωστή για τις αστυνομικές ιστορίες της και την κριτική βιβλίου σε έντυπα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με τη συγγραφή εφηβικών αναγνωσμάτων. Το 2013 εξέδωσε το Αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας, στο οποίο πρωταγωνιστούν η Λίζα κι ο Άρης που πήγαν στην πόλη Όρντου, στον Εύξεινο Πόντο. Εκεί συνάντησαν μερικούς Τούρκους φίλους τους, οι οποίοι τους ξενάγησαν στα αξιοθέατα της περιοχής. Ήταν μια ιστορία μυστηρίου με έφηβους ήρωες που αποσκοπούσε στο να τονίσει την αλληλεγγύη και τους φιλικούς δεσμούς ανάμεσα στους Έλληνες και τους Τούρκους.

Η καινούργια ιστορία μυστηρίου για εφήβους Το μυστήριο της Κωνσταντινούπολης με ήρωες τη Λίζα, τον Άρη και τη σκυλίτσα τους την Ήρα διαδραματίζεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκονται οι γονείς της κοπέλας. Στην πόλη τους υποδέχονται οι φίλοι τους, η Φούλια κι ο Καντιρτζάν, αλλά κι ο Ουγουρτζάν του οποίου ο μπαμπάς δουλεύει στην Ασφάλεια, κυνηγώντας τους «κακούς». Κι ενώ περιηγούνται στην πόλη, μαθαίνουν μια παράξενη ιστορία για κάποιο παλιό τετράδιο συνταγών που ανήκε στον Ρωμιό αρχιμάγειρα ενός σουλτάνου. Από το φόβο μην βρουν οι άλλοι το τετράδιο, έκοψε τα φύλλα του και τα έκρυψε σε διάφορα σημεία της πόλης. Μερικά από αυτά έχουν βρεθεί. Τότε τα παιδιά αποφασίζουν να ψάξουν να βρουν τα υπόλοιπα φύλλα του τετραδίου και μπλέκουν σε μια περιπέτεια που ενέχει κινδύνους, αλλά δεν είναι βίαιη.

Με πρόσχημα την αναζήτηση των χαμένων σελίδων με τις συνταγές, η Χρύσα Σπυροπούλου οδηγεί τους αναγνώστες σε μια μεγάλη βόλτα στις γνωστές και άγνωστες γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, θυμίζοντας παλιές και ξεχασμένες ιστορίες, παλιούς θρύλους, αλλά και ταινίες, όπως το Τοπκαπί με τη Μελίνα Μερκούρη. Εκκλησίες, μουσεία, ιστορικές τοποθεσίες, σχολεία, βιβλιοπωλεία, εστιατόρια, αγορές, καφενεία, το Πατριαρχείο, παλάτια, πύργοι, τα γραφεία της ελληνόγλωσσης εφημερίδας Απογευματινή, περνάνε από τις σελίδες του βιβλίου που φιλοδοξεί να πλουτίσει τις γνώσεις εκείνων που θα το διαβάσουν. Η συγγραφέας δεν παραλείπει να μνημονεύσει και τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου του 1955, όταν ξέσπασαν ταραχές στην Πόλη, με αφορμή την έκρηξη βόμβας στο σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Αποτέλεσμα ήταν να λεηλατηθούν οι περιουσίες των Ελλήνων της Πόλης, να απελαθούν όσοι είχαν ελληνική ιθαγένεια και να αναγκαστούν να την αφήσουν και να μετοικήσουν στην Ελλάδα και οι συγγενείς τους με τουρκική ιθαγένεια.

 

H συγγραφέας, Χρύσα Σπυροπούλου

 

Αυτή η ιστορία μυστηρίου, γραμμένη επίσης για να προωθήσει τη φιλία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, θα γοητεύσει τους μικρούς αναγνώστες. Ας σημειωθεί πως το βιβλίο, το οποίο έχει ως μότο ένα μικρό κείμενο της Μαρίας Ιορδανίδου από τη Λωξάντρα κοσμείται με εικόνες των αξιοθέατων της Πόλης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top