Fractal

Απρόσμενο φινάλε

Γράφει η Ασημίνα Ξηρογιάννη //

 

Camilla Lackberg “Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου”, Μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης, Εκδόσεις Μεταίχμιο

 

«Χιονοθύελλα με άρωμα πικραμύγδαλου». Ιστορία μυστηρίου. Αναζητάς τον ένοχο με κομμένη την ανάσα. Και εκεί που είσαι σίγουρος ότι τον βρήκες, τελικά διαψεύδεσαι. Επηρεασμένη από την δασκάλα Αγκάθα η συγγραφέας κάνει ανατροπή στο τέλος. Συμβαίνει αυτό που ο αναγνώστης αποκλείει. Ατμόσφαιρα μυστηρίου, πειστικοί χαρακτήρες, σκηνές με θεατρική ζωντάνια και παραστατικότητα. Οι διάλογοι εξυπηρετούν όμορφα την πλοκή και φωτίζουν τους χαρακτήρες. Ευρηματικότητα. Αγωνία. Ψυχολογική διάσταση δοσμένη  λειτουργικά. Αποκάλυψη μυστικών και ψεμάτων. Εμπόδια στη λύση.

Σε μετάφραση του  Γρηγόρη Κονδύλη ένα βιβλίο που έχει όλα τα φόντα για να αγαπηθεί από τους υποστηρικτές και θαυμαστές του είδους. Ο Μάρτιν Μολίν, στενός συνεργάτης του επιθεωρητή Πάτρικ βρίσκεται στην δύσκολη και απρόσμενη θέση να εξιχνιάσει  δύο φόνους στο σπίτι της κοπέλας του όπου προσεκλήθη για να περάσει τις διακοπές των Χριστουγέννων. Αναζητά δράστες και κίνητρα ενώ οι εξελίξεις τον προλαβαίνουν. Το στοιχείο του αποκλεισμού λόγω χιονοθύελλας επιτείνει ακόμα πιο πολύ την δραματικότητα .

Η συγγραφέας έχει αφομοιώσει δημιουργικά τα διδάγματα της Αγκάθα Κρίστι . Έχει χαρακτηριστεί ως «η σταρ του νορβηγικού νουάρ». Κάποια σεμινάρια δημιουργικής γραφής στάθηκαν η αφορμή να αλλάξει την καριέρα της, να παρατήσει τα οικονομικά και να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη συγγραφή. Ξέρει να ανεβάζει τους παλμούς, να φτιάχνει ύποπτα σκηνικά, να μπλέκει στην ιστορία κρυμμένα μυστικά και αμαρτίες του παρελθόντος. Τα βιβλία της με ήρωα  τον αστυνόμο Πάτρικ γίνονται μπεστ σέλερ και κάνουν πολλές πωλήσεις.

 

Camilla Lackberg

 

Τα οικογενειακά πάθη και λάθη μπορεί να είναι ολέθρια. Η ζωή είναι ένα ατέρμονο παίγνιο και η Lackberg αυτό το γνωρίζει καλά. Ο ήρωας της ιστορίας παγιδεύεται από τις ίδιες του τις σκέψεις, από τις ίδιες του τις υποθέσεις. Πολλές φορές όσο καλά και να συνδυάζεις τα πράγματα, κάτι δεν πάει καλά, κάτι δεν βγαίνει σωστά. Ένα αδύναμο στοιχείο του βιβλίου ίσως είναι ο τρόπος που παρουσιάζει τη σχέση του κεντρικού ήρωα με την κοπέλα του, με την οποία δεν εμφανίζεται ποτέ να συζητά τα τεκταινόμενα, αν και την αφορούν άμεσα. Ίσως να λείπει για λόγους οικονομίας, αλλά πάλι έτσι όπως το δίνει ,δημιουργεί την εντύπωση μιας παραφωνίας. Το ζευγάρι ψυχραίνεται και στη συνέχεια χωρίζει, ενώ θα έπρεπε η εκδρομή να ισχυροποιήσει την σχέση τους.

Όπως και να χει, μέσα στη χιονοθύελλα ανθίζουν οι αλήθειες και τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Η αντίθεση ανάμεσα στο «φαίνεσθαι» και το «είναι» άκρως λειτουργική και ερεθιστική για τον αναγνώστη.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top