Fractal

Μια ιστορία σαν παραμύθι

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

Κατερίνα Λαγού “Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό;”, Εικονογράφηση Πετρούλα Κρίγκου, Εκδόσεις Ψυχογιός, 2018, σελ. 110

 

Η Κατερίνα Λαγού, γεννημένη στην Αθήνα, κάτοικος Κέρκυρας, με σπουδές Νομικής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, μόλις εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο, ένα βιβλίο για παιδιά από 11 ετών και πάνω. Πρόκειται για μια σύντομη μυθιστορηματική βιογραφία του Χαρίλαου Τρικούπη που δίνει στα Ελληνόπουλα την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν από τους σημαντικότερους έλληνες πολιτικούς των περασμένων εποχών. Ο Τρικούπης, πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη, άνθρωπος που έχει αφήσει το στίγμα του στη νεότερη ελληνική ιστορία, έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από σπουδαίους συγγραφείς. Σήμερα, μπορεί να μην τον θυμόμαστε ούτε να τον νοσταλγούμε (ένας μεγάλος δρόμος στο κέντρο της Αθήνας φέρει το όνομά του), αλλά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι πιο διαβασμένοι, ή οι πιο μελετηροί, ίσως θυμούνται τις κατά καιρούς ρήσεις του που έχουν γίνει παροιμιώδεις: «Τις πταίει;», «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν», « Η Ελλάς έχει το σθένος των εθνών, τα οποία είναι προορισμένα ίνα ζήσωσιν, ότι θέλει να ζήση και θα ζήση».

Την ιστορία την αφηγείται ένα αγόρι, ο Χαρίλαος, δηλαδή ο Τρικούπης, που ταυτόχρονα αφηγείται την ιστορία της Ελλάδας, από τα κρίσιμα χρόνια μετά τη νικηφόρο επανάσταση, την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896, όταν και πέθανε.

«Σύμφωνα με τη Στατιστική», αρχίζει ο αφηγητής, «δεν έπρεπε να γίνω ποτέ πρωθυπουργός. Ποτέ πριν και ποτέ ύστερα από εμένα δεν υπήρξε πρωθυπουργός με τέτοιο όνομα».

Υποτίθεται πως το όνομα Χαρίλαος που σημαίνει η χαρά του λαού, είναι δύσκολο, αλλά ευοίωνο, αφού περιέχει την ελπίδα ότι αυτός που το φέρει κουβαλάει πάνω του χάρες ή χαρές. «Αυτό το μωρό θα φέρει στον λαό μεγάλη χαρά», λέει ο νονός του μικρού Χαρίλαου, ο Ανδρέας Μιαούλης.

Τα γεγονότα που αφηγείται ο Χαρίλαος συνδέονται πρώτα με την οικογένειά του, τον πατέρα του Σπύρο Τρικούπη, τη μητέρα του Αικατερίνη, αδελφή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, την αδελφή του Αγλαΐα, την αδελφή του Σοφία, τον αδελφό του Όθωνα. Ύστερα μιλάει για τον εκκεντρικό βασιλιά Λουδοβίκο της Γερμανίας, φίλο του πατέρα του, ο οποίος έστειλε στην Ελλάδα το γιο τον Ότο που έγινε Όθωνας για να γίνει βασιλιάς της απελευθερωμένης από τους Τούρκους χώρας.

Όταν η οικογένειά του ζούσε στην Αγγλία, όπου ο Σπύρος Τρικούπης ήταν πρεσβευτής (στο Λονδίνο), ο μικρός Χαρίλαος κάθε βράδυ ευχόταν να γίνει κάποτε αρχηγός. Τι αρχηγός; Αρχηγός στα παιγνίδια. Πού και αλλού; Δεν ήξερε. Μέχρι όμως να γίνει αρχηγός κάπου, κι ενώ είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα, αγαπούσε τα καλοραμμένα κουστούμια και την κομψότητα, όπως συνέβαινε με τους Άγγλους σε βαθμό που οι εχθροί του και οι κουτσομπόληδες (ακόμα και δικοί του άνθρωποι), τον έλεγαν κοροϊδευτικά «μυλόρδο», «Άγγλο» και «ξένο». Ώσπου το έφερε η τύχη, την οποία βέβαια κυνηγούσε με πείσμα, να ασχοληθεί με την πολιτική, να γίνει βουλευτής Μεσολογγίου και να φθάσει στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Τότε, επί πρωθυπουργίας του, έγιναν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι, τα ελληνικά ταχυδρομεία, η διώρυγα της Κορίνθου, η αποξήρανση της λίμνης Κωπαΐδας.

 

Κατερίνα Λαγού

 

Από το βιβλίο περνούν σπουδαίες μορφές της ελληνικής επανάστασης και στη συνέχεια του ελληνικού κράτους, μορφές με τις οποίες συνδέθηκαν ο πατέρας και ο γιος Τρικούπης. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Διονύσιος Σολωμός, ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ο Ανδρέας Συγγρός, είναι μερικές από αυτές.

Τη δράση των παραπάνω μνημονευόμενων μας τη θυμίζει η Κατερίνα Λαγού, η οποία όμως δεν γράφει ιστορικό βιβλίο, απλώς χρησιμοποιεί τον Τρικούπη για να αφηγηθεί τη ζωή ενός ανθρώπου σαν να λέει παραμύθι. Πράγματι, η βιογραφία-αφήγημα Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό; που έλαβε Εύφημο Μνεία μυθιστορήματος με ελεύθερο θέμα για παιδιά το 2016 από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, έχει κάτι το παραμυθένιο κι ας στηρίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα. Η ιστορία της, γραμμένη με ελαφρύ ύφος και με πολύ καλής ποιότητας χιούμορ, ρέει αβίαστα. Μπορούμε να πούμε πως η αφηγηματική της δεξιοτεχνία εντυπωσιάζει τον αναγνώστη, ο οποίος διαπιστώνει όχι μόνο μια δυνατή γνώση της Ιστορίας της Ελλάδας εκ μέρους της (στο τέλος του βιβλίου υπάρχει σχετική Βιβλιογραφία, καθώς και οι Βιογραφίες των ηρώων), μα κυρίως ανακαλύπτει ένα στυλ που τον συναρπάζει χάρη στα λογοτεχνικά ευρήματα της συγγραφέως.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top