Fractal

Επειδή ο αμερικανικός πολιτισμός είναι μιγάς

Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης //

 

Γεώργιος Νικ. Σχορετσανίτης, Το πιο διάσημο πρόσωπο που κανένας δεν ήξερε, Μάργκαρετ Γουώκερ, Εκδόσεις Οδός Πανός, 2017

 

Την ηλιόλουστη μέρα του Ιανουαρίου που ορκιζόταν Πρόεδρος  των ΗΠΑ ο Μπάρακ Ομπάμα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πανηγύριζαν την ιστορική εκείνη μέρα που η ανθρωπότητα έκανε ένα βήμα μπροστά. Λίγες εβδομάδες αργότερα ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ επισκεπτόταν οικογενειακώς σε ιδιωτική επίσκεψη το Cape Coast, ένα απ’ τα μεγαλύτερα σκλαβοπάζαρα που λειτούργησαν στις δυτικές ακτές υης Αφρικής σε μια συμβολική κίνηση κατά της σκοτεινής περιόδου του ρατσισμού και της καταπάτησης των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Μαύρης Φυλής.

Μέχρι να φτάσουμε όμως εκεί πολλοί αγωνίστηκαν με τα δικά τους «μέσα» ο καθένας κι η καθεμιά, άλλοι γνωστοί κι άλλοι λιγότερο γνωστοί σε εποχές δύσκολες και άκρως επικίνδυνες για τους ίδιους.

Οι περιπέτειες των Αφροαμερικανών στην Αμερική είναι λίγο-πολύ γνωστές, αλλά κάποιες προσωπικότητες ξεχώρισαν με τη ζωή και το έργο τους και μια απ’ αυτές είναι η Αφροαμερικανίδα ποιήτρια, Μάργκαρετ Γουώκερ, της οποίας φωτίζει την προσωπικότητα ο πολυπράγμων Χειρουργός-Συγγραφέας-Ερευνητής Γεώργιος Σχορετσανίτης, σ’ ένα ακόμα σπουδαίο βιβλίο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Οδός Πανός» με τίτλο, «Το πιο διάσημο πρόσωπο που κανένας δεν ήξερε».

Γεννημένη στον Αμερικανικό Νότο΄το 1915 σε μια δύσκολη περίοδο, αλλά και σε τόπο εξίσου δυσχερή για κάθε Νέγρο , η Μάργκαρετ Γουώκερ μπόρεσε να συνθέσει την κλασική  Ευρωπαίκή- Αμερικανική κουλτούρα με την Αφροαμερικανική παράδοση κι έτσι οι σπουδές της στο «λευκό» Πανεπιστήμιο του Northwestern να καταστούν σχετικά εύκολες για την ίδια. Με μακρινές επιρροές φτάνοντας ως την κλασική και ρωμαϊκή λογοτεχνία, θα επιδοθεί νωρίς στην ποίηση, θα διακριθεί γρήγορα και οι πρώτες συλλογές φέρουν το στίγμα των επιρροών κυρίως του Ουώλτ Ουίντμαν, λευκού ποιητή του 19ου αιώνα.

Ο Γ. Σχορετσανίτης παρουσιάζει  την λογοτεχνική πορεία της Μάργκαρετ Ουώκερ –καθώς εκτός από τη βραβευμένη ποιητική συλλογή «For my People” το 1942 θα έρθει το μυθιστόρημα «Jubilee”,  το 1966- παράλληλα με τις πολιτικο-κοινωνικές εξελίξεις στις ΗΠΑ τον 20ο αιώνα. Κοντά στη μαύρη κληρονομιά που κουβαλά η Γουώκερ θα έρθουν οι ριζοσπαστικές ιδέες του Κομμουνισμού, η θρησκευτικότητά της που συνυπάρχει αρμονικότατα με το Μαρξισμό και το φεμινισμό διαμορφώνοντας ένα υβριδικό ύφος, αλλά αρκούντως μαχητικό και δυναμικό. Η ίδιαυποστήριζε πως «ο αμερικανικός πολιτισμός δεν ήταν ούτε λευκός, ούτε μαύρος, αλλά μιγάς»!

Υπέρμαχη της κοινωνικής πάλης και πολέμια της κοινωνικής παθητικότητας, δίνει ρυθμό με το έργο της, έστω κι αν υπάρχουν μεγάλα διαστήματα δημιουργικής σιωπής της.

 

Γιώργος Νικ. Σχορετσανίτης

 

Το βιβλίο του Γ. Σχορετσανίτη αποτελεί «ανατομία» μιας εποχής που «κοιλοπόνησε» αλλαγές κι έφερε στο προσκήνιο μια πραγματικότητα που πολλοί αρνούνταν να αποδεχτούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, μέχρι που η Ρόζα Πάρκς αρνήθηκε να σηκωθεί και να παραχωρήσει τη θέση της σε λευκό επιβάτη σε δημόσιο λεωφορείο. Ο αναγνώστης θα «γνωρίσει» μια προσωπικότητα σημαντική, φορέα νεωτεριστικών ιδεών που αντιστάθηκε συστηματικά μέσα από το έργο της στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων ενός μεγάλου μέρους της Αμερικανικής κοινωνίας και επιχείρησε να αποκαταστήσει το κοινωνικό φρόνημα των Αφροαμερικανών στην «Άγρια Δύση» τον 20ο αιώνα.

Γνωστό άλλωστε το συγγραφικό σθένος του συγγραφέα, Γ. Σχορετσανίτη να καταπιάνεται με «δύσκολα» θέματα και με λόγο εναργή να οδηγεί τον αναγνώστη στη γνώση και τον προβληματισμό για το παρελθόν και το μέλλον του Ανθρώπου σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top