Fractal

Όπως στο σινεμά

Γράφει η Εύα Στάμου //

 

Φόλκερ Κούτσερ, “Βωβός Θάνατος”, μετάφραση Τάσος Ψηλογιαννόπουλος, Ποικίλη Στοά, 2018

 

Ο «Βωβός θάνατος» είναι το δεύτερο μυθιστόρημα του Φόλκερ Κούτσερ με κεντρικό ήρωα τον Πρώσο αστυνομικό επιθεωρητή Γκέρεον Ρατ.  Στο πρώτο βιβλίο της σειράς,  με τίτλο «Το βρεγμένο Ψάρι», ο συγγραφέας αποδίδει με αριστοτεχνικό τρόπο την ατμόσφαιρα του Βερολίνου όπου διαδραματίζονται oι ιστορίες, αφότου ο Ρατ εγκαταλείπει για προσωπικούς λόγους την Κολωνία για να εργαστεί ως επιθεωρητής στο εκεί Τμήμα Ανθρωποκτονιών. Το πρώτο μυθιστόρημα τοποθετείται στο 1929 και το δεύτερο το αμέσως επόμενο έτος, στην πιο βίαιη και σκοτεινή περίοδο της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Εξίσου σκοτεινή είναι και η υπόθεση που καλείται να εξιχνιάσει ο Γκέρεον Ρατ στον «Βωβό Θάνατο». Βρισκόμαστε σε μια εποχή συνταρακτικών πολιτικών, κοινωνικών, επιστημονικών και τεχνολογικών αλλαγών. Με αφορμή την μετάβαση του Κινηματογράφου από βωβό σε ομιλούντα, ο Κούτσερ στήνει ένα θρίλερ με εντυπωσιακή δράση και έντονες πολιτικές προεκτάσεις. Η δολοφονία μιας γνωστής ηθοποιού που κινητοποιεί την αστυνομία του Βερολίνου συμπλέκεται με άλλα επιμέρους επεισόδια για την αντιπαλότητα μεταξύ των κινηματογραφικών εταιριών, την οικογενειακή ζωή τού πρωταγωνιστή και την δύσκολη επαφή με τον πατέρα του, τους ανταγωνισμούς με τους συναδέλφους του, την έλλειψη σεβασμού που νιώθει για τους ανωτέρους του και την εξουσία γενικότερα, την εξέλιξη της ερωτικής του σχέσης.

Το αρχικό ερώτημα του βιβλίου –ποιος θέλει νεκρή την όμορφη ηθοποιό και τους υπόλοιπους αστέρες του κινηματογράφου;– θα αλλάξει αρκετές φορές μέχρι το τέλος του μυθιστορήματος, καθώς τόσο η προσωπική ιστορία του δολοφόνου που ξετυλίγεται σταδιακά, όσο και οι πολιτικές αναφορές μετατοπίζουν σταδιακά το κέντρο βάρους σε άλλα θέματα: Ποια είναι η σχέση της κοινής εγκληματικότητας με την ναζιστική ιδεολογία; Ποιος τύπος ανθρώπου επιλέγει την στασιμότητα αντί για την κίνηση, την καταστροφή αντί για τη δημιουργία, το θάνατο αντί για τη ζωή;

Ο κυνισμός και η βία της εποχής αποδίδονται εξαιρετικά από τον συγγραφέα μέσα από την μεταφορά της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας που επικρατεί στους δρόμους και τα μπαρ της πόλης, χάρη στις λεπτομερείς περιγραφές των φόνων, και μέσω της κατασκευής της προσωπικότητας του σκληρού, μοναχικού, δύσπιστου κεντρικού χαρακτήρα του, τις αντιπαραθέσεις του με τον ανώτερό του και τις προστριβές με τους συναδέλφους του στο τμήμα Ανθρωποκτονιών.

Με ιστορική ακρίβεια, ο Φόλκερ Κούτσερ αναπλάθει την ατμόσφαιρα της εποχής, μεταφέροντας μας σε ένα ανοίκειο και παγωμένο Βερολίνο, μια πόλη αφιλόξενη και ταυτόχρονα σαγηνευτική που προσφέρει στους επισκέπτες τα πάντα, κρύβοντας στους σκοτεινούς δρόμους της ερεθιστικές μα και επικίνδυνες εκπλήξεις.

 

Volker Kutscher

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top