Fractal

Αλλοτρίωση και μοναξιά

Γράφει ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος // *

 

Απόστολος Παλιεράκης «Βραχύσωμες πτήσεις παρεκκλίνουσες», Εκδόσεις «Μανδραγόρας»

 

Πριν από λίγο καιρό, διαβάσαμε την ποιητική συλλογή του Απόστολου Παλιεράκη: «Βραχύσωμες πτήσεις παρεκκλίνουσες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μανδραγόρας» και αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από χαϊκού.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί ασχολούμαστε με την συγκεκριμένη ποιητική συλλογή, ενώ ο ποιητής έχει ήδη εκδώσει και νέο βιβλίο, αλλά, ο λίγος καιρός, που έχει περάσει από την κυκλοφορία της και το ενδιαφέρον, που παρουσιάζει, μας κάνουν να σταθούμε και να εστιάσουμε σε ένα αρκετά δύσκολο είδος ποίησης, όπως είναι το χαϊκού.

Όποιος ασχολείται με το χαϊκού βάζει δύο στοιχήματα με τον εαυτό του: Το πρώτο στοίχημα είναι το μέτρημα των στίχων (5-7-5). Ο Απόστολος Παλιεράκης στη συλλογή «Βραχύσωμες πτήσεις παρεκκλίνουσες» τα καταφέρνει άψογα. Σε όλα τα χαϊκού της συλλογής οι στίχοι είναι αυστηρά μετρημένοι.

Το δεύτερο στοίχημα και ίσως το πιο μεγάλο είναι μέσα σε αυτούς τους τρεις αυστηρά μετρημένους στίχους, να αποδοθεί ολόκληρο το νόημα, που θέλει να δώσει ο ποιητής, ώστε να μεταδοθεί αυτούσιο στον αναγνώστη. Και εδώ ο Απόστολος Παλιεράκης καταφέρνει να εντυπωσιάσει.

Τα χαϊκού του Απόστολου Παλιεράκη διαφέρουν από τα παραδοσιακά χαϊκού με εξαίρεση την ενότητα «Εποχικά». Τα παραδοσιακά χαϊκού είναι άτιτλα και έχουν κίγκο, δηλαδή τη λέξη, που υποδηλώνει εποχή. Στη συλλογή του Απόστολου Παλιεράκη, όλα τα χαϊκού έχουν τίτλο και δεν έχουν κίγκο, εκτός από τα «Εποχικά», που είναι ακριβώς σαν τα παραδοσιακά χαϊκού. Επίσης, τα παραδοσιακά χαϊκού αναφέρονται κυρίως στη φύση, ενώ ο Απόστολος Παλιεράκης καλλιεργεί κυρίως το είδος του κοινωνικού χαϊκού. Τα παραπάνω στοιχεία (χαϊκού με τίτλο, απουσία κίγκο, κοινωνικό περιεχόμενο), τα έχουμε συναντήσει και στις συλλογές χαϊκού του Χάρη Μελιτά. Θεωρούμε πως τόσο ο Χάρης Μελιτάς, όσο και ο Απόστολος Παλιεράκης έχουν καταφέρει να εξελίξουν το χαϊκού βγάζοντάς το απ’ τα στενά όρια της γιαπωνέζικης παράδοσης.

 

Απόστολος Παλιεράκης

 

Τα θέματα, που απασχολούν τον Απόστολο Παλιεράκη στη συλλογή «Βραχύσωμες πτήσεις παρεκκλίνουσες» είναι κοινωνικά και σύγχρονα. Η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου «Εθνικός κήπος: Πόση μοναξιά / άραγε να αντέχουν / τα παγκάκια του;», η αλλοτρίωση «Της απόκριας: Στους εαυτούς μας / αν μεταμφιεστούμε / θα μας γνωρίσουν;» και ο έρωτας «Οπτασία: Σ’ άγονη μνήμη / της ποίησης τ’ άρωμα / θα σε θυμίζει», είναι μερικά δείγματα, που προβληματίζουν δημιουργικά τον αναγνώστη.

Συμπερασματικά, η ποιητική συλλογή του Απόστολου Παλιεράκη «Βραχύσωμες πτήσεις παρεκκλίνουσες» είναι πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή χαϊκού και όσον αφορά τα στοιχήματα, που αναφέραμε πιο πάνω, θεωρούμε ότι ο Απόστολος Παλιεράκης τα κέρδισε.

 

 

* Ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στον Πειραιά το 1978. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα βουλγάρικα, στα αγγλικά, στα αλβανικά και στα πακιστανικά. Διατηρεί μόνιμη στήλη κριτικής βιβλίου στο ηλεκτρονικό περιοδικό www.vakxikon.gr. Διαχειρίζεται τα blogs: www.poihtikostayrodromi.blogspot.gr,  www.theoharispapadopoulos.blogspot.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top