Fractal

Η αναγνώστρια Βιρτζίνια Γουλφ

Γράφει η Τέσυ Μπάιλα //

 

vw-bΒιρτζίνια Γουλφ «Ο κύριος Μπένετ και η κυρία Μπράουν και άλλα κείμενα για την τέχνη της γραφής», εκδ. Μίνωας, μετάφραση Αργυρώ Μαντόγλου.

 

Με έναν κατατοπιστικό πρόλογο της μεταφράστριας του βιβλίου Αργυρώς Μαντόγλου εισάγεται ο αναγνώστης στην ιδιότυπη φόρμα που ακολουθεί η Βιρτζίνια Γουλφ ως αρθρογράφος και δοκιμιογράφος, στον καλαίσθητο αυτό τόμο που κυκλοφόρησε από τις εκδ. Μίνωας. Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων της μεγάλης αυτής δημιουργού με κεντρικό άξονα την τέχνη της γραφής, της ανάγνωσης, της κριτικής στάσης απέναντι στους δημιουργούς της συγκεκριμένης τέχνης και την προσέγγιση των χαρακτήρων από τον συγγραφέα.

Τα οκτώ κείμενα της συγκεκριμένης συλλογής παρουσιάζουν τους προβληματισμούς της Γουλφ για τη σχέση του καλλιτέχνη με την πολιτική, τον τρόπο που πρέπει κανείς να διαβάζει ένα βιβλίο, τα γυναικεία επαγγέλματα και τη παρακμή της αρθρογραφίας, τους πίνακες και το σύγχρονο μυθιστόρημα και φυσικά το εμβληματικό «ο κύριος Μπένετ και η κυρία Μπράουν», μια πρώτη εκδοχή του οποίου δημοσιεύτηκε το 1924 με τον τίτλο: «Ο χαρακτήρας στο μυθιστόρημα». Στο συγκεκριμένο η Γουλφ βρίσκει την ευκαιρία να κάνει το δοκίμιό της μια άσκηση γραφής, μια σπουδή πάνω στον τρόπο που πρέπει να λειτουργεί ένας μυθιστοριογράφος όταν στήνει τους ήρωές του μέσα σε ένα μυθιστορηματικό πλαίσιο. Με διαύγεια και σατιρική διάθεση μιλά για τη δική της κυρία Μπράουν και παρουσιάζεται μια ευφυής συγγραφέας, αυτή που θα αναφανεί λίγα χρόνια αργότερα και θα απογειωθεί στη σφαίρα της αθανασίας.

Είναι γνωστό ότι η Βιρτζίνια Γουλφ έγραψε πολλά δοκίμια και άρθρα αλλά και πολλά κείμενα που αφορούν στη λογοτεχνία και στην τέχνη της γραφής. Γραμμένα σε μια περίοδο εξαιρετικά δημιουργική η Γουλφ πραγματεύεται θέματα σημαντικά για τον φεμινισμό, την επαγγελματική αποκατάσταση της γυναίκας, την κοινωνική και έμφυλη ισότητα, την πολιτική, τη σχέση των ανθρώπων με την παράδοση— επικείμενη μοιάζει να είναι η ρήξη που θα φέρει αργότερα ο νεωτερισμός— τη σχέση του ανθρώπου και της τέχνης με την πολιτική, τον τρόπο του λογοτεχνικού βίου μέσα στην πολυπλοκότητα της ζωής.

Σε όλα τα κείμενα αυτά η Γουλφ αποδεικνύει περίτρανα πως η μυθιστοριογράφος που άλλαξε την ιστορία της λογοτεχνίας και πρωτοπόρησε στη δημιουργία του Μοντερνισμού μπορούσε να λειτουργεί ως μια επαγγελματίας της γραφής, ως δημοσιογράφος που βιοπορίζεται από αυτή τη δουλειά. Η Γουλφ γράφει ωστόσο με τη συνείδηση μιας επαρκούς αναγνώστριας και αυτό που κάνει τα κείμενα σημαντικά είναι το γεγονός ότι ο σημερινός αναγνώστης τους θα βρει μέσα σ’ αυτά την οξυδερκή στάση μιας προσωπικότητας που έλαμψε λίγα χρόνια αργότερα ως μυθιστοριογράφος σε μια εποχή που ο μοντερνισμός γίνεται η αφετηρία για την επικράτηση της κριτικής και του πνεύματος απέναντι στο θεολογικό δογματισμό της εποχής του Διαφωτισμού.

Με την ευγένεια της εκφραστικής της δυναμικής η Γουλφ καταθέτει τις απόψεις της, απόψεις εκείνης της εποχής που όμως μοιάζουν να είναι και σήμερα επίκαιρες. Η Αργυρώ Μαντόγλου υπογράφει τον πρόλογο και τη μετάφραση αυτού του βιβλίου και μας χαρίζει ένα φρέσκο και ολοζώντανο κείμενο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top