Fractal

Η Ήπειρος και ο Βενιζέλος

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

venizeΕλπιδοφόρος Ιντζέμπελης, “Ο Ελευθέριος Βενιζέλος & Το κόμμα Φιλελευθέρων στην Ήπειρο-Σίμος, Καραπάνος, Γαρουφαλιάς”, Εκδόσεις Historical Quest, 2015, σελ. 244.

 

Κάθε βιβλίο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Κρητικό πολιτικό που κυβέρνησε την Ελλάδας σε δύσκολους καιρούς και κατάφερε να δημιουργήσει ένα θρύλο γύρω από το πρόσωπό του, καθώς οι Έλληνες επί των ημερών του χωρίστηκαν στα δύο, σε βενιζελικούς και σε βασιλικούς-κωνσταντινικούς, έχει ενδιαφέρον. Εκ προοιμίου, ένα βιβλίο για τον Βενιζέλο είναι ευπρόσδεκτο, καθώς κομίζει καινούργια στοιχεία γι’ αυτόν και την εποχή του. Τέτοιο είναι και το πόνημα του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη Ο Ελευθέριος Βενιζέλος &Το κόμμα Φιλελευθέρων στην Ήπειρο-Σίμος, Καραπάνος, Γαρουφαλιάς, το οποίο περιέχει επιστολές, έγγραφα και μαρτυρίες ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τον Βενιζέλο ή ήρθαν σε αντιπαράθεση μαζί του. Καρπός επίπονης ερευνητικής εργασίας, το βιβλίο φιλοδοξεί να αναπαραστήσει την περίοδο που ο Βενιζέλος ξεκινούσε την πολιτική του δράση, μέσα από επιστολές, έγγραφα, μαρτυρίες και φωτογραφικό υλικό.

Εκτός από τον Βενιζέλο, στο βιβλίο πρωταγωνιστεί o Σπυρίδων Σίμος, ο οποίος είχε διατελέσει βουλευτής Άρτας και το 1912 είχε εκδώσει ένα βιβλίο με τίτλο Λόγοι και έργα προς τους συμπολίτας μου και εκλογείς μου που περιείχε τους λόγους που εκφώνησε στη Βουλή. Ο Βενιζέλος, μια δυναμική προσωπικότητα, από το 1910 που κλήθηκε να αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας μέχρι το 1932 που αποχώρησε, έγινε σύμβολο για τους οπαδούς του και θεωρήθηκε σωτήρας της πατρίδας. Επιλέγοντας προσεκτικά τους συνεργάτες του, ώστε να υλοποιηθούν τα οράματά του, στην Ήπειρο προσέγγισε πρόσωπα με κύρος και περιουσία. Αρχικά, προσεταιρίστηκε την οικογένεια Καραπάνου, και στη συνέχεια, τον Σίμο και τους Γαρουφαλιάδες. Ο Σίμος, ο οποίος εργάστηκε ως καθηγητής στη Ρουμανία, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία κι όταν επέστρεψε στην Ελλάδα εξέδωσε την εφημερίδα Πατρίς που το 1908 ήταν μία από τις σημαντικότερες της Ελλάδας. Εκεί αναδείχτηκαν μερικοί σπουδαίοι δημοσιογράφοι της εποχής: ανάμεσά τους ο Γεράσιμος Λύχνος, ο Κώστας Αθάνατος και ο Δημήτριος Λαμπράκης, ο ιδρυτής  του Ελεύθερου Βήματος.

 

el-ven

 

Ο Σίμος (πέθανε το 1935), στο βιβλίο του αναφερόταν στους πολιτικούς αντιπάλους, τον Κωνσταντίνο Καραπάνο και τον γιο του Πύρρο Καραπάνο . Μάλιστα, δεν δίστασε να τους κατηγορήσει ως ενεχόμενους σε πράξεις διαφθοράς. Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Καραπάνος τον κατηγόρησε στη Βουλή ότι προσπάθησε κι αυτός να εξαγοράσει ψήφους για να βγει βουλευτής.

 

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, ο οποίος σημειώνει πως τότε ήταν δύσκολο να επιβιώσει κάποιος στην ελληνική πολιτική ζωή χωρίς ρουσφέτια, δημοσιεύει το βιβλίο του Σίμου, καθώς και τα πρακτικά της Βουλής της 20ής Σεπτεμβρίου 1910. Ερευνώντας αρχεία, κατόρθωσε να βρει κι άλλα στοιχεία, όπως δημοσιεύματα από την επίσκεψη του Βενιζέλου στην Ήπειρο το 1913 και επιστολές του Σπυρίδωνα Σίμου προς τον πρωθυπουργό. Κατ’ αυτόν, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του Ελευθέριου Βενιζέλου ήταν η αναβάθμιση του πολιτικού βίου και του θεσμικού πλαισίου της χώρας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top