Fractal

Αναμνήσεις και ντοκουμέντα από δίκες που καθόρισαν την εποχή

Επιμέλεια: Ελένη Γκίκα //

 

«Αναμνήσεις και εκμυστηρεύσεις ενός δικαστή» του Βασιλείου Ε. Λαμπρίδη, εκδ. Ιανός

 

 Ο συγγραφέας του είχε την τύχη να είναι παρών σε δυο από τις σημαντικότερες δίκες του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα, να συμμετέχει στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων και να πληρώσει γι’ αυτό. Αξιώθηκε μιας σημαντικής επαγγελματικής δικαστικής διαδρομής και μας αξιώνει να γίνουμε σήμερα ως αναγνώστες συμμέτοχοι στην δικαστική και πολιτική ιστορία του τόπου μας. Ο τρόπος που το επιτυγχάνει; Μα φυσικά ένα βιβλίο.

Το βιβλίο «Αναμνήσεις και εκμυστηρεύσεις ενός δικαστή» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τον Ιανό και υπογράφει ο Αρεοπαγίτης Βασίλειος Ε. Λαμπρίδης.

Στις σελίδες του, τριτοπρόσωπα και με ψύχραιμη και υπεύθυνη αφηγηματική απόσταση σε τρία ισότιμα μέρη, ο βίος και η πολιτεία του στο δικαστικό σώμα, η δίκη για την δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη την δεκαετία του 1960, το ειδικό δικαστήριο το 1990, η θητεία του στο ΑΣΕΠ και στο ΕΣΡ.

Ένα βιβλίο που αποτελεί εκμυστηρεύσεις ενός αρεοπαγίτη έχει μεγάλο ενδιαφέρον για πολλούς λόγους: διότι φέρνει στην επιφάνεια ανθρώπινες καταστάσεις και κοινωνικά συμφραζόμενα που δεν αποτυπώνονται με την ψυχρή γλώσσα των δικαστικών αποφάσεων αλλά και διότι φωτίζει την προσωπικότητα του ίδιου του δικαστή και τις αποφάσεις του. Και «ο δικαστής» Λαμπρίδης αποδεικνύεται γενναιόδωρος όσον αφορά την συγγραφή. Γνωρίζοντας καλά το πολιτικό ενδιαφέρον και το μεγάλο πολιτικό διακύβευμα και της δίκης για την δολοφονία του Γρηγορίου Λαμπράκη αλλά και του ειδικού δικαστηρίου που χαρακτηρίστηκε ως «η δίκη του αιώνα» και «η δίκη των δικών», δεν συμβαίνει κάθε μέρα να κατηγορείται ένας πρώην και μετάπειτα πρωθυπουργός και τρεις υπουργοί του, παραθέτει εκτός από το κατηγορητήριο

και τις αποφάσεις, την ατμόσφαιρα και το κλίμα, ενδιαφέροντα θέματα ψηφοφορίας και διαδικασίας, καταγγελίες που έμειναν δυστυχώς εκτός μαγνητοφώνου και φωτίζουν τα γεγονότα διαφορετικά: όπως το περιβόητο κτύπημα όσον αφορά τον Λαμπράκη, πριν από το «τροχαίο», το σινιάλο, και το τρίκυκλο του Κοτζαμπάση αμέσως μετά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συνέπειες όσον αφορά την δικαστική του πορεία κατά την επταετία και τις διώξεις που υπέστη, την θητεία του τόσο στο ΑΣΕΠ όσο και στο ΕΣΡ.

Βασίλειος Λαμπρίδης

«Στο σημειωματάριό μου αυτό, καταγράφω όσα αξιομνημόνευτα γεγονότα θυμούμαι από τη μακρόχρονη θητεία μου σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες της Δικαιοσύνης αλλά και σε άλλους τομείς της δημόσιας ζωής. […] Επιδίωξή μου είναι να αποφύγω το στιγματισμό προσώπων που ενδεχομένως έχουν πεθάνει χωρίς προηγουμένως να έχει ακουστεί και η δική τους διαφορετική άποψη, αλλά και να μη θιγούν κάποιοι αθώοι απόγονοί τους. […] Δεν τήρησα την αρχή αυτή προκειμένου περί προσώπων και γεγονότων για τα οποία υπήρξε λόγος και αντίλογος, επειδή έγιναν ευρύτερα γνωστά είτε ύστερα από δίκες και δικαστικές αποφάσεις, είτε από άλλα δημόσια έγγραφα, είτε από δημοσιεύσεις του Τύπου ή εκδόσεις βιβλίων ή από μεταδόσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης». Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου χαρακτηριστικά.

Και όσον αφορά την δική του διαδρομή και ιστορία: Ο Βασίλειος Ευσταθίου Λαμπρίδης γεννήθηκε στο Δελβινάκι των Ιωαννίνων το 1928. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1952. Υπηρέτησε τη θητεία του ως έφεδρος αξιωματικός του Στρατού Ξηράς τα έτη 1953 και 1954. Άρχισε τη δικαστική του σταδιοδρομία ως ειρηνοδίκης Μονεμβασίας το 1956. Πέτυχε το 1957 σε διαγωνισμό δικαστικών παρέδρων και διορίστηκε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Ως πρωτοδίκης Αθηνών εξαναγκάστηκε από το δικτατορικό καθεστώς σε παραίτηση. Αποκαταστάθηκε το Δεκέμβριο του 1975 και επανήλθε στο δικαστικό σώμα ως εφέτης. Προήχθη, σε πρόεδρο εφετών το 1983 και σε αρεοπαγίτη το 1985. Συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων μελών του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), που το στελέχωσαν κατά την έναρξη της λειτουργίας του το 1994. Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) κατά τα έτη 2000 έως 2002.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στον Ιανό Αθήνας και μίλησαν οι κύριοι: Κώστας Μενουδάκος Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, Λέανδρος Ρακιντζής Επίτιμος Αρεοπαγίτης, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Χαράλαμπος Βουρλιώτης Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου.

 

Από την παρουσίαση του βιβλίου του αρεοπαγίτου Βασιλείου Ε. Λαμπρίδη

Από την παρουσίαση του βιβλίου του αρεοπαγίτου Βασιλείου Ε. Λαμπρίδη

 

Η φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από το βιβλίο του Γ. Αναστασιάδη «Το παλίμψηστο του αίματος». Οι φωτογραφίες του παραρτήματος, πλην της πρώτης, και η φωτογραφία στο αυτί του βιβλίου είναι από το αρχείο του Δημητρίου (Ντίμη) Αργυροπούλου. Τα σκίτσα του παραρτήματος είναι του Σπύρου Ορνεράκη. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρατίθεται μέσα σ’ αυτό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top