Fractal

Ο Βαγγέλης Παπούλιας μας ξεναγεί σε ένα ελληνικό βιβλίο επαυξημένης πραγματικότητας

Συνέντευξη στον Γιάννη Φαρσάρη //

 

eikona2

 

Τα βιβλία ζωντανεύουν, εξελίσσονται τεχνολογικά και γίνονται πολυμεσικά. Μια νέα κυκλοφορία ενός ελληνικού παιδικού βιβλίου, μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε με έναν εκ των δημιουργών του και να μας ξεναγήσει στο νέο κόσμο της ανάγνωσης που τώρα γεννιέται.

 

 

«Ο Ντίνος στα Ίχνη των Δεινοσαύρων» είναι ένα καινοτόμο βιβλίο με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality). Μίλησέ μας για την προσπάθειά σας.

Πρόκειται για το πρώτο ελληνικό παιδικό βιβλίο που περιλαμβάνει τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας και δουλεύει σε φορητές συσκευές, smartphones και tablets. Με απλά λόγια, το βιβλίο συνοδεύεται από δωρεάν εφαρμογή για Android και iOS, με την χρήση της οποίας μπορούμε να δούμε το βιβλίο να «ζωντανεύει» το περιεχόμενό του σε 3D, με κίνηση και ήχο. Πέρα από τη χρήση του ως βιβλίο, έχουμε συμπεριλάβει και ένα παιχνίδι που δουλεύει στο εξώφυλλο. Αν ο χρήστης σημαδέψει με τη φορητή του συσκευή το εξώφυλλο, μπορεί να βγει φωτογραφία με έναν από τους 9 δεινόσαυρους του βιβλίου!

 

eikona1

 

Πόσον καιρό χρειαστήκατε για να το υλοποιήσετε και ποιες είναι οι έως τώρα εντυπώσεις των αναγνωστών;

Η αλήθεια είναι ότι χρειαστήκαμε περίπου 2 χρόνια μέχρι να φτάσουμε στο σημείο η τεχνολογία που αναπτύξαμε να γίνει προϊόν. Άξιζε όμως, καθώς οι αντιδράσεις παιδιών και ενηλίκων μόλις δουν για πρώτη φορά το βιβλίο, είναι εκπληκτικές έως και …υστερικές! Είναι πραγματικά μία πρωτόγνωρη εμπειρία και αυτός είναι ο παράγοντας που έχει μετατρέψει το βιβλίο σε ένα εκδοτικό φαινόμενο. Υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από εκδοτικούς οίκους εκτός Ελλάδας, αν και μετράει λιγότερες από 6 εβδομάδες ζωής!

 

Ποια είναι -κατά τη γνώμη σου- τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα των e-books;

Θεωρώ τα e-books ως έναν νέο τρόπο να διαβάζεις βιβλία και όχι ως ένα νέο προϊόν. Με άλλα λόγια, είναι απλά μια διευκόλυνση ανάγνωσης και αρχειοθέτησης, ενώ αν είναι άρτια φτιαγμένο μπορεί να βοηθήσει και άτομα με δυσκολία στην όραση. Η αυτοφωτιζόμενη οθόνη ενός ebook reader είναι κατά τη γνώμη μου η μεγαλύτερη ευκολία που προσφέρεται, καθώς μπορεί να υπάρχει ανάγνωση σε οποιεσδήποτε συνθήκες φωτισμού.

 

Πιστεύεις στο μέλλον της ψηφιακής ανάγνωσης; Θα έρθει σύντομα η μέρα που τα βιβλία θα ακολουθήσουν τη μοίρα του βινυλίου και οι άνθρωποι θα διαβάζουν σχεδόν αποκλειστικά από ηλεκτρονικές συσκευές;

Είναι σίγουρο ότι η χρήση των ψηφιακών αναγνωστών θα επεκταθεί περαιτέρω αλλά θεωρώ σίγουρο ότι και τα παραδοσιακά βιβλία θα εξελιχθούν, αφού θα μπορούν να περιλαμβάνουν πλέον βίντεο και ήχο, άρα η εξέλιξη θα είναι προς όφελος του αναγνώστη. Το παραδοσιακό βιβλίο όμως θα συνεχίσει να υφίσταται και το καλύτερο κατά τη γνώμη μου θα είναι η παράλληλη κατοχή από των αναγνώστη, ψηφιακού και έντυπου αντιγράφου του κάθε βιβλίου.

 

dinos

 

Ποιος είναι ο θετικός ρόλος της τεχνολογίας και του διαδικτύου στο δημιουργικό μεγάλωμα των παιδιών;

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στην εκπαίδευση και τα αποτελέσματά της χρήσης της από τα παιδιά, αν αυτό γίνει σωστά, μπορεί να είναι εντυπωσιακά. Είμαι και εγώ πατέρας και βλέπω ότι τα παιδιά μου εμπεδώνουν πολύ καλύτερα οποιαδήποτε γνώση τους δώσεις μέσα από ένα παιχνίδι (ηλεκτρονικό ή μη), παρά σαν «ξερή» γνώση.

 

Τι καινοτόμο ετοιμάζετε για το άμεσο μέλλον;

Σίγουρα θα ακολουθήσουν και νέα βιβλία επαυξημένης πραγματικότητας, το καθένα εκ των οποίων θα περιλαμβάνει μία καινοτομία επιπλέον. Επίσης θα επεκταθούμε και στον χώρο του παιδικού παιχνιδιού με νέα προϊόντα παγκοσμίως μοναδικά, που σίγουρα θα αλλάξουν τον τρόπο του παιχνιδιού και θα δίνουν έμφαση στο εκπαιδευτικό κομμάτι. Υπάρχουν κι άλλα, αλλά δεν είμαι σε θέση ακόμα να αποκαλύψω περισσότερες λεπτομέρειες.

 

Πώς εξελίσσεται η τεχνολογία των ψηφιακών βιβλίων στο εξωτερικό;

Τα ψηφιακά βιβλία αναπτύσσονταν ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αλλά φαίνεται αυτή η πορεία να έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες. Αλλά είναι μία μοναδική ευκαιρία για ανθρώπους που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να εκδώσουν έντυπα βιβλία, ή δεν ήθελαν να «μπλέξουν» με το κατεστημένο του εκδοτικού χώρου, να κάνουν επιτέλους πράξη το όνειρό τους.

 

Βαγγέλης Παπούλιας

Βαγγέλης Παπούλιας

 

Το διαδίκτυο και οι δυνατότητές του, σε κάνουν πιο αισιόδοξο για το μέλλον του κόσμου;

Κακά τα ψέματα, το μέλλον των κόσμου δεν έχει να κάνει άμεσα με την τεχνολογία αλλά με τους ανθρώπους. Με την έννοια αυτή είμαι απαισιόδοξος, θέλω όμως να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου, ώστε να βοηθήσω και εγώ να αναθρέψουμε μία νέα γενιά «εξελιγμένων» ανθρώπων. Μια νέα γενιά, απαλλαγμένη από τα βαρίδια του παρελθόντος, που θα προσπαθήσει να αλλάξει αυτή τη πορεία, δεν είναι όμως αυτό αρκετό. Πιστεύω ότι πρώτα οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουν τις δομές που διαμορφώνουν ανθρώπους, ώστε στη συνέχεια να διαμορφωθούν νέοι άνθρωποι.

 

Πρότεινέ μας ένα βιβλίο σχετικό με την τεχνολογία (κατά προτίμηση μεταφρασμένο στα ελληνικά) που αξίζει πραγματικά να διαβάσουμε.

Ο κλάδος της τεχνολογίας είναι τεράστιος και οι κατηγορίες των συγγραμμάτων πάρα πολλές. Έτσι, δεν θα σας προτείνω κάποιο βιβλίο, αλλά θα σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε την τεχνολογία για να διαβάσετε όσα περισσότερα κλασσικά βιβλία μπορείτε…

 

Συμπλήρωσε τη φράση: «Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που…»

Θα ήθελα το μέλλον να μην ανήκει σε κάποια ομάδα ανθρώπων αλλά σε όλους μας. Αυτό θα εξαρτηθεί από την έκβαση των κοινωνικών αγώνων, οι οποίοι προς το παρόν είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Αν κερδίσουμε τον πόλεμο, το μέλλον θα ανήκει σε όλους μας, αν τον χάσουμε το μέλλον θα ανήκει στους λίγους. Άρα δεν έχουμε άλλες εναλλακτικές παρά μόνο να κερδίσουμε…

 

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο «Ο Ντίνος στα Ίχνη των Δεινοσαύρων», της bitar και των εκδόσεων iWrite στον δικτυακό τόπο: www.livebooks.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top