Fractal

Η Βαλέρια Σιβούδη στο εργαστήρι του συγγραφέα

 

sivoudiΕτοιμάζοντας ένα ευθυμογράφημα

 

Ευθυμογράφημα λοιπόν! Μια καινούργια πρόκληση, ένα είδος έργου άγνωστο στα μέχρι τώρα πεπατημένα μονοπάτια, μια νέα γη έτοιμη να σε υποδεχτεί ή να σε κατασπαράξει.

Κάπως έτσι θα χαρακτήριζα αρχικά την πρώτη μου απόπειρα διαφυγής από τα συνήθη πλαίσια γραφής μου και τάσης για αποκόμιση νέων θετικών ή αρνητικών( ο χρόνος και το αποτέλεσμα θα δείξουν) εμπειριών.

Ανοίγω λοιπόν το τετράδιό μου, βρίσκω μια λευκή σελίδα και με μεγάλα γράμματα σημειώνω έναν τίτλο. Έπειτα αρχίζει μια αδιάκοπη αναζήτηση των ανεκτίμητων θησαυρών που εδώ και δυο χρόνια με ακάματο ζήλο και αγάπη φρόντισα να συλλέξω, μα και που τους έθαψα πρόχειρα στα συρτάρια μου να αναμένουν ευλαβικά τη μέρα της Ανάστασής τους! Πρέπει βέβαια να εξηγήσω τι περιέχει τούτος ο θησαυρός. Πρόκειται λοιπόν για ένα σύνολο από ευφάνταστες ατάκες, γλωσσικά ολισθήματα και όλες εκείνες τις απείρου κάλλους (όπως συχνά τις χαρακτηρίζω) απορίες που όλοι μας κάποια στιγμή θέσαμε είτε στον εαυτό μας είτε σε κάποιον γνωστό και οι οποίες φυσικά προκάλεσαν έντονο γέλιο λόγω του περιεχομένου ή της αφελούς αυτής παρόρμησης που μας ωθεί να μιλούμε εμμένοντας συνήθως στην ικανοποίηση του ερωτήματός μας παρά στις συνέπειές του.

Όλα αυτά τα κρατούσα χρόνια τώρα ευλαβικά, καταφεύγοντας σε μια ατέρμονη αναζήτηση ολοένα και περισσότερων τέτοιων δειγμάτων τα οποία ίσως και να ήταν κάποτε εφικτό να συγκεντρωθούν και να συναποτελέσουν ένα πλήρες, ενδιαφέρον ευθυμογράφημα η ανάγνωση του οποίου θα είχε να εκπληρώσει ένα διττό στόχο. Αφενός, να επιτελεί την κλασική του λειτουργία ως ευθυμογράφημα, να αποτελεί συλλήβδην ένα ανεκδοτολόγιο. Μα αφετέρου και πιο βασική όλων θεωρώ τη δεύτερη λειτουργία του, ως αντικείμενο δηλαδή μελέτης από ειδικούς δυο βασικών κλάδων, της Ψυχολογίας με την οποία συνδέομαι άμεσα και της Φιλολογίας.

Πιο συγκεκριμένα στον κλάδο της Ψυχολογίας υπάρχει ένα επιστημονικό πεδίο που καλείται Γνωστική Ψυχολογία. Ο ορισμός της όσο πιο απλά και κατανοητά μπορεί να παρουσιαστεί σημειώνει πως είναι το επιστημονικό πεδίο το οποίο προσπαθεί να ερμηνεύσει τα φαινόμενα της αντίληψης και των διανοητικών διεργασιών υποστηρίζοντας ότι έτσι μπορεί να εξηγηθεί η ανθρώπινη συμπεριφορά. Από την άλλη στο χώρο της Φιλολογίας υπάρχει ο κλάδος της Γλωσσολογίας ο οποίος έχει μια άρρηκτη σχέση με τη γλώσσα, καθώς εξετάζει αφενός τις καθολικές αρχές οι οποίες διέπουν την ανάπτυξη της γλώσσας και τη διαμόρφωση όλων των γλωσσών, μα και τους παράγοντες που συντελούν στη γλωσσική διαφοροποίηση.

Συνεπώς, αξίζει να αναφέρω ότι δημιούργησα το έργο αυτό με απώτερο στόχο να εκπληροί τις παραπάνω δυο λειτουργίες. Βέβαια από την πλευρά μου υπάρχει και μια διπλή επιθυμία, να μην κουράζει τον αναγνώστη, αλλά φυσικά να μην αποτελεί και ένα απλό ευθυμογράφημα, όπως τα συνήθη που διαβάζει κανείς.

Εν κατακλείδι, είναι ένα βιβλίο που το έγραψα πρώτα για τον εαυτό μου και τους συμμαθητές- φίλους μου οι οποίοι στην τελευταία τάξη του λυκείου, σε μια δύσκολη και πιεστική χρονιά αποτέλεσαν για εμένα ένα παράθυρο φυγής από την αφόρητη-τότε καθημερινότητα, πηγή έμπνευσης, καθώς φρόντιζαν σχεδόν καθημερινά να με εφοδιάζουν με πλούσιο υλικό (γλωσσικά ολισθήματα και μοναδικές απορίες κυρίως) ωριμάζοντας πια στο μυαλό μου την ιδέα συγγραφής ενός ευθυμογραφήματος . Χάρη στις αλησμόνητες αυτές στιγμές έγραψα αυτό το έργο για να γίνει μια όμορφη ανάμνηση που θα μας συντροφεύει για πάντα!

 

Η Βαλέρια Σιβούδη γεννήθηκε το 1997 στην Αλεξανδρούπολη και κατάγεται από το Διδυμότειχο Έβρου. Είναι πρωτοετής φοιτήτρια Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο της ποίησης, της λογοτεχνίας και της αρθρογραφίας.. Ακόμη, συμμετέχει σε διεπιστημονικές ημερίδες με θέματα που σχετίζονται με τον κλάδο της Ψυχολογίας , καθώς και σε εθελοντικές δράσεις με στόχο το κοινό καλό. Μελετά την ελληνική ποίηση με ιδιαίτερη προτίμηση στην ποίηση του Σεφέρη και του Ελύτη, όπως και την ξένη λογοτεχνία. Είναι μέλος σε λέσχες φιλαναγνωσίας και συχνά μοιράζεται κοινωνικούς προβληματισμούς με σημαντικούς Έλληνες συγγραφείς του αιώνα μας όπως η Ε. Χωρεάνθη. Κυρίαρχος στόχος της ίδιας ως φοιτήτριας και μετέπειτα ως Ψυχολόγου, μα και του έργου της είναι να βοηθήσει τους ανθρώπους να απαλλαγούν από τα δεινά της σύγχρονης πραγματικότητας βοηθώντας να βρουν την ψυχική τους ισορροπία και γαλήνη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top