Fractal

Ο Βαγγέλης Νέσσης στο Εργαστήρι του συγγραφέα

 

Nessis-profile

 

Ήταν τόσο ξαφνικό αλλά και αναπάντεχο που δεν το χωρούσε το μυαλό μου στην αρχή.
Δείτε τι μου είπε η αθεόφοβη:

«Κρύβεις πάντως πολλή ποίηση κάτω από τόνους πολιτικής σκέψης. Απελευθέρωσε την, ίσως κάνει καλύτερη δουλειά αυτή σε κάποιους».

«Μα εγώ δεν έχω διαβάσει ποίηση σχεδόν ποτέ στη ζωή μου» της είπα…απόρησε αυτή με μένα αρχικά, απόρησα κι εγώ με τη σειρά μου μ’ εκείνη.

 

Μα άρχισε να με βασανίζει από τότε το σχόλιο της…δεν μπορεί φιλόλογος είναι έλεγα, κάτι θα ξέρει παραπάνω από σένα, πολιτικός μηχανικός και κοσμηματοπώλης είσαι, τι εμπεριστατωμένη άποψη να έχεις;

Κάπως έτσι αποφάσισα να μπω χωρίς σωσίβια στη θαλάσσια περιοχή της ποίησης.

Δύσκολη η ρότα;… με ρωτούσανε… και τι να απαντούσα:

Εμένα μου φάνηκε εύκολη κι απορούσα κιόλας γιατί δεν κολυμπάνε όλοι εκεί μέσα έλεγα.

Τέτοια άνωση που νιώθεις, τέτοια ώθηση σ’ αυτή τη θάλασσα, κανείς δεν θα κινδυνεύσει έλεγα από μέσα μου. Σου μαθαίνει κολύμπι κι ας μην ξέρεις ούτε το μαγιό σου να φορέσεις. Όμως ίσως να κάνω λάθος, όπως τόσα άλλα άλλωστε λάθη στη ζωή μου.

Αλλά αν βούτηξα σ’ αυτή τη θάλασσα το οφείλω σε κείνο το πρώτο σχόλιο-σπόρο που ευδοκίμησε και που άρχισε να παράγει και καρπούς.

Η απόφαση όμως για να εκθέσω τα γραπτά μου και να εκτεθώ δημόσια δεν πήγασε μόνο από το πρώτο αυτό σχόλιο αλλά από την επιμονή και υποστήριξη της μούσας μου, που βρίσκεται δίπλα μου και στην καρδιά μου μερικές δεκαετίες χαράς.

Όμως εκείνο που με συναρπάζει είναι πως όταν βυθίζομαι σε τούτη τη θαλάσσια ποίηση, όλα γύρω μου γίνονται ανάλαφρα, ακόμη και τα προβλήματα, ακόμη και η οικονομική κρίση αλαφραίνει, κινδυνεύει να μου φανεί ανάλαφρη και αποτελεσματική και η κάθε κυβέρνηση, αλλά σ’ αυτό το σημείο και η φαντασία έχει τα όρια της και το χαλινάρι της.

Δεν με παρέσυρε ως εκεί.

Η λύτρωση, αυτή η πολύτιμη σαν οξυγόνο αίσθηση, που απλώνεται στο χώρο που πληκτρολογώ αποδράσεις, μπορεί να συγκριθεί μόνο με ένα προχωρημένο βαθμό ευτυχίας…και είναι μαγικό αυτό, θα τολμούσα να πω Θεού δώρο και τότε είναι που σιγοτραγουδώ τούτο το σκοπό…

 

ΥΠΟΔΗΜΑ

Σ’ ευχαριστώ Θεέ μου

που φόρεσες

Ποίηση στα πόδια μου

 

και περπατώ στ’ αγκαθωτά μου Πάθη

χωρίς να πληγώνομαι θανάσιμα.

 

ormi

 

Έτσι, κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή μου σε εκδοτικό οίκο (εκδόσεις Oasis) που φέρει τον τίτλο:

«Κι έγινε η σιωπή ορμή».

Με αυτόν τον τίτλο ήθελα να δώσω έμφαση στην εικόνα μιας εσωτερικής διεργασίας ετών όλων των σκέψεων και των ονείρων μου που καλύπτονταν -άγνωστο και αδιερεύνητο το γιατί- από πέπλα σιωπής.

Είχε έρθει η στιγμή της εξωτερίκευσης αυτής της διαρκούς σιωπής. Μια ακατάβλητη εσωτερική ορμή επιθυμούσε εκτόνωση για να κατευνάσει τις εσωτερικές φωνές, για να σπάσει τη σιγή ετών και να προσφέρει τροφή σε όσους την αναζητούν, σε όσους την έχουν ανάγκη, σε όσους θέλουν να κάνουν το ίδιο και δεν το τόλμησαν ακόμη.

 

 

Ο Βαγγέλης Νέσσης γεννήθηκε στα Ιωάννινα μέσα στο καλοκαίρι του 1952. Αποφοίτησε από το πρότυπο Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής το 1969. Το 1985 αποφάσισε οριστικά να ασχοληθεί με την παραδοσιακή οικογενειακή επιχείρηση κοσμηματοπωλείου που είχε ιδρυθεί από τους προγόνους του, το 1905. Είναι παντρεμένος με την Ιωάννα και έχουν δυο παιδιά τη Βερονίκη και τον Βασίλη.

Η ενασχόλησή του με τη γραφή και γενικά η ακατάπαυτη διάθεσή του για αρθογραφία και ποίηση ξεκινά συστηματικά μόλις το 2008, μετά από παρότρυνση μιας φιλολόγου από την Άνδρο. Από τότε και για όλη την υπόλοιπη ζωή του επιθυμεί να ζήσει μέσα στης ποίησης και της λογοτεχνίας τη φιλόξενη αγκαλιά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top