Fractal

Καταργώντας τον Χρόνο

Από τον Άγγελο Πετρουλάκη //

 

Δημήτρης Μελικέρτης «Ουφόψαρα στα πέρατα του σύμπαντος», Εκδόσεις Πατάκη

 

«Η αξία της ζωής είναι σχετική. Εξαρτάται από χίλιους δυο παράγοντες. Αν τη χάρηκες ή την έζησες μηχανικά. Αν προσπάθησες να την καταλάβεις και να στοχαστείς τι σημαίνει ή αν υπήρξες ένα ανόητο και άβουλο ον που έτυχε απλώς να γεννηθεί. Αν πάλεψες να κατακτήσεις την προσωπική σου ελευθερία».

 

Ο Δημήτρης Μελικέρτης και το «Ουφόψαρα στα πέρατα του σύμπαντος» το πρώτο που δημιουργούν στον αναγνώστη τής λογοτεχνίας επιστημονικής φαντασίας είναι η έκπληξη. Από τη σύλληψη του μύθου και την πλοκή τής αφήγησης, μέχρι την επινόηση των ονομάτων.

Δημιουργεί ακόμα μιαν ιδιαίτερη και ανάλαφρη ατμόσφαιρα, χωρίς ποτέ να χάνει τη σοβαρότητά της, με αρκετό χιούμορ, απρόοπτα επεισόδια, γρήγορη ροή, τοπία που τρομάζουν, αλλά και διασκεδάζουν συνάμα, επινοημένους πρωταγωνιστές που προκαλούν τη συμπάθεια του αναγνώστη και άλλα πολλά, που εν τέλει συνθέτουν όχι απλά ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα, αλλά κάτι ιδιαίτερα συναρπαστικό.

Ο Μελικέρτης καταργεί κάθε σταθερά τού χρόνου. Ξεκινώντας από μια περιγραφή που θυμίζει τα χωριά των ανθρακωρύχων τού 18ου αιώνα, αλλά που ανήκουν εν τέλει σε μια πολύ μακρινή εποχή τού μέλλοντος, πηγαινοέρχεται με άνεση στο παρελθόν και το μέλλον, από τον πλανήτη Γη στους πλέον απόμακρους Γαλαξίες, από τον άνθρωπο στα υπεργήινα ή εξωγήινα όντα, δημιουργώντας όχι απλά άγνωστους κόσμους, αλλά ξαφνιάσματα που εντυπωσιάζουν, άλλοτε για τις γνώσεις του στην επιστήμη των υπολογιστών και άλλοτε για τις επινοήσεις ενός περιβάλλοντος που πιθανόν να υπάρξει σε κάποιες εποχές εντελώς ασύλληπτες.

Ακόμα, εντυπωσιακό είναι ότι η αχαλίνωτη φαντασία του δεν δημιουργεί απλά περιπέτειες για την περιπέτεια, αλλά στριφογυρίζει και αναδεικνύει αξίες που επιμένουν να στέκουν όρθιες στον χρόνο, όπως η φιλία, η αλληλεγγύη, η αγνότητα των αισθημάτων, η καρτερία, ο έρωτας…

Κατά βάθος εκείνο που αναδεικνύεται είναι ότι στην πάλη τού καλού με το κακό, η ελπίδα ακουμπά πάντα στην πλευρά τού καλού.

Ο Μελικέρτης επινοεί τον επιστημονικό του μύθο με άξονες τρία παιδιά. Το ένα ζει στις εσχατιές του σύμπαντος κάποιες χιλιάδες χρόνια στο μέλλον, βιώνοντας την κακομεταχείριση ενός απροστάτευτου παιδιού του Μεσαίωνα. Τα άλλα δυο στη σύγχρονη Ελλάδα. Τα ουφόψαρα είναι το εργαλείο που δημιουργεί συνεχή ρήγματα στον χρόνο και τον χώρο, αυτά που διαβάζουν τη σκέψη και ανατρέπουν τη ροή τής εξέλιξης.

 

Δημήτρης Μελικέρτης

 

Εν κατακλείδι θέλω να σημειώσω ότι βαθιά στον πυρήνα τού βιβλίου βρίσκεται η ίδια η αξία τής ζωής. Η Σου, ένα «ανδροειδές» που συμπρωταγωνιστεί με τους ανθρώπινους χαρακτήρες, λέει: «Η αξία της ζωής είναι σχετική. Εξαρτάται από χίλιους δυο παράγοντες. Αν τη χάρηκες ή την έζησες μηχανικά. Αν προσπάθησες να την καταλάβεις και να στοχαστείς τι σημαίνει ή αν υπήρξες ένα ανόητο και άβουλο ον που έτυχε απλώς να γεννηθεί. Αν πάλεψες να κατακτήσεις την προσωπική σου ελευθερία. Η αξία κρίνεται κι απ’ την προσφορά σου, το έργο σου, αν η παρουσία σου έκανε λίγο πιο φωτεινό και πλούσιο τον κόσμο».

 

Ο Δημήτρης Μελικέρτης γεννήθηκε το 1988 στην Αθήνα. Είναι φιλόλογος και Dr. Δημιουργικής Γραφής του Royal Holloway, University of London. Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε το 2017 το πρώτο του βιβλίο για παιδιά άνω των οκτώ ετών με τίτλο «Ο Γιγαντοκυνηγός» και το 2018 το νεανικό μυθιστόρημά του «Ουφόψαρα-Στα πέρατα του σύμπαντος».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top