Fractal

Έρωτες, φόνοι, ναρκωτικά

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

Δημήτρης Σίμος “Τυφλά ψάρια” Εκδόσεις Bell, 2018, σελ. 326

 

Ο Δημήτρης Σίμος (Αθήνα, 1987), ένας από τους νεότερους έλληνες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, το 2016 το μυθιστόρημα Τα βατράχια, πρώτο μέρος της σειράς «Σκοτεινά νερά», στο οποίο πρωταγωνιστεί ο αστυνόμος Χρήστος Καπετάνος που δρα στην περιοχή της Εύβοιας. Μόλις πρόσφατα, κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειρά με τον τίτλο Τυφλά ψάρια, όπου ο Καπετάνος καλείται να εξιχνιάσει ένα φόνο στην ίδια περιοχή: μια νεαρή μητέρα βρίσκεται νεκρή στα βράχια της θάλασσας. Χώρος δράσης η Χαλκίδα και η Κάρυστος, έτος 2012. Ερευνώντας και ανακρίνοντας τους υπόπτους, ο αστυνόμος-αφηγητής, ο οποίος μιλάει και για τα προσωπικά του προβλήματα (έχει μια κόρη), ανακαλύπτει σκοτεινά σημεία στο παρελθόν του θύματος.

Στην υπόθεση είναι μπλεγμένα αρκετά μέλη μιας συμμορίας που έχει την έδρα της στην περιοχή. Η κοπέλα είναι νεκρή, αλλά η ιστορία αρχίζει σε τριτοπρόσωπη αφήγηση με δύο από τα μέλη της συμμορίας, τη Διώνη και τον λεγόμενο Κόρσο, οι οποίοι ζουν μια έντονη ιστορία έρωτα και σεξ, ενώ σκοτώνουν έναν άγνωστο άντρα, είναι συνένοχοι στο φόνο και ταυτόχρονα συνένοχοι στην προδοσία του αρχηγού, κάποιου αρχηγού που δεν κατονομάζεται, ασφαλώς του αρχηγού της συμμορίας, του συζύγου της.

Η νεκρή μητέρα λέγεται Αλίκη, είναι εξ ανάγκης σερβιτόρα κι έχει ένα γιο αγνώστου πατρός που τον φροντίζει η αδελφή της. Η νεκρή κρατάει ημερολόγιο, όπου καταγράφει διάφορα περίεργα περιστατικά ή σκέψεις που σχετίζονται με τον γιο της, με τον άντρα που αγαπάει και με τον άντρα που την κατέστησε έγκυο, καθώς και με το σνιφάρισμα ναρκωτικής ουσίας. Ενδεχομένως, πατέρας του μικρού είναι ο άντρας της αδελφής της, κάτι για το οποίο θα απαιτηθούν έρευνες από την αστυνομία. Από τη μεριά της, η Διώνη σκέφτεται τον άντρα της, ο οποίος φαίνεται να είναι ισχυρός, η τοπική κοινωνία τον λατρεύει, ενώ οφείλει την ανέλιξή του ακριβώς σε αυτήν, στο όνομά της, δηλαδή στον πατέρα της, άνθρωπο με συμπάθειες στον πληθυσμό. Ωστόσο, τον άντρα της δεν τον αγαπάει γιατί τη χτυπάει –ακριβώς για τον συγκεκριμένο λόγο έγινε ερωμένη του Κόρσο, επιθυμία της είναι να τον σκοτώσει. Στην πορεία του μυθιστορήματος υπάρχουν κι άλλοι νεκροί, ενώ οι δύο ιστορίες, εκείνη της νεκρής σερβιτόρας κι η άλλη της Διώνης και του Κόρσο συγκλίνουν.

 

Δημήτρης Σίμος

 

Ο Δημήτρης Σίμος, όπως είπαμε, είναι από τους νεότερους έλληνες αστυνομικούς συγγραφείς. Είναι ικανός και στο μέλλον θα δείξει την αξία του. Ξέρει να αφηγείται μια καλή ιστορία, ξέρει να δημιουργεί ενδιαφέροντες ήρωες και ηρωίδες, ξέρει να προκαλεί το ενδιαφέρον του κοινού με καλοστημένες πλοκές (εδώ η κεντρική ιστορία έχει ως θέμα το λαθρεμπόριο ναρκωτικών). Ωστόσο, δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις επιρροές που ασκούν στη γραφή του ξένοι ομότεχνοί του, κυρίως Σκανδιναβοί, που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακλύσει με τα βιβλία τους τον κόσμο. Διότι, θέλοντας να πρωτοτυπήσει και να μπερδέψει τον αναγνώστη, επινοεί ευρήματα που μειώνουν το καλό αποτέλεσμα της συγγραφικής του προσπάθειας. Ας πούμε, αποφεύγει εξαρχής να πει ποια είναι η Διώνη, τι την συνδέει με τον «αρχηγό» και πού εργάζεται ο «Κόρσο», αυτά τα στοιχεία μάλλον υπονομεύουν το όλο εγχείρημα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top