Fractal

Πώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να λογοκρίνουν το Twitter: Χάρτης αποκαλύπτει ποιες χώρες ζητούν διαγραφή των tweets – H Τουρκία στην κορυφή της λίστας.

Επιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

 

twitter-03-HD-wallpaper

 

• Χάρτης αποκαλύπτει τον αριθμό των αιτήσεων αφαίρεσης περιεχομένου στο Twitter από κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο
• Βασίζεται στην ετήσια έκθεση του ιστοτόπου
• Το Twitter κατέθεσε την πρώτη έκθεση διαφάνειας το 2012 σχεδιασμένη  να «ρίξει φως στις κυβερνήσεις και στη διαχείριση της πληροφορίας»

 

Κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, το Twitter είδε μια δραματική αύξηση στον αριθμό των κυβερνητικών αιτήσεων για αφαίρεση περιεχομένου.

 

An interactive map (grab pictured) plots the number of content removal requests from global governments, and how the number of these requests has changed since January 2012. The figures are taken from the site's annual transparency report

 

Όπως φαίνεται και από τον χάρτη με βάση την τελευταία έκθεση διαφάνειας του Twiter:

• Η Τουρκία έχει καταθέσει 477 αιτήσεις μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου, αύξηση άνω τού 150% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2014.
• Η Ρωσία και η Γερμανία ακολουθούν με 91 και 43 αιτήματα αντίστοιχα και συνολικά οι αιτήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 40%.
• Οι ΗΠΑ είναι στην πέμπτη θέση, με 29% αύξηση σε αιτήματα, αλλά καμία από τις 32 αιτήσεις να μην έχει πραγματοποιηθεί.
• Εν τω μεταξύ, η Βρετανία είναι στην έβδομη θέση με 22 αιτήματα για αφαίρεση – όλα απορριφθέντα.

 

 Turkey filed 477 requests between July and December - an increase of more than 150 per cent compared to the first six months of 2014Russia and Germany followed with 91 and 43 removal requests respectively, and overall requests for removal of material were up 40 per cent globally

Ο χάρτης δείχνει ότι η Τουρκία κατατεθεί περισσότερες από πέντε φορές  αιτήσεις αφαίρεσης περιεχομένου από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

 

Η ιστοσελίδα πρόσθεσε:

«Η παροχή αυτής της πληροφορίας είναι απλώς μία σωστή πράξη που πρέπει να κάνουμε, ειδικά σε μία εποχή αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με την επιτήρηση της κυβέρνησης».

Τα τουρκικά αιτήματα έχουν επικεντρωθεί κατά κύριο λόγο γύρω από κατηγορίες για παραβίαση των προσωπικών δικαιωμάτων και δυσφήμιση των πολιτών και των κυβερνητικών αξιωματούχων.

Τα στοιχεία είναι πιθανό να ενισχύουν το φόβο καταστολής της ελευθερίας του διαδικτύου στο κράτος του ΝΑΤΟ όπου ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να εξαλείψει αυτό που θεωρεί ως παράνομες online δραστηριότητες.

Ας μην ξεχνάμε πως η Τουρκία μπλόκαρε προσωρινά το Twitter και το YouTube κατά τη διάρκεια των τοπικών εκλογών του περασμένου Μαρτίου. Αυτό το μπλοκ ήρθε μετά από ηχογραφήσεις που υποτίθεται ότι έδειχναν τη διαφθορά εσωτερικών κύκλων του προέδρου Ερντογάν και διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Η απόφαση προκάλεσε δημόσια κατακραυγή και ξεσήκωσε διεθνείς επικρίσεις.

«Έχουμε καταθέσει στο δικαστήριο αντιρρήσεις για την αντιμετώπιση (πάνω από το 70%) των τουρκικών δικαστικών αποφάσεων που λάβαμε, κερδίζοντας περίπου το 5% των προσφυγών μας, δήλωσε το Twitter,προσθέτοντας ότι το 15% των αιτήσεών του εκκρεμούσαν ακόμα.”

How governments try to censor Twitter revealed in map _ Daily Mail Online-page-001

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση διαφάνειας: 40% αύξηση σε κυβερνητικά αιτήματα και 84% αύξηση σε αιτήματα αφαίρεσης.

 

Στη Ρωσία, οι αιτήσεις κυμαίνονταν από αιτίες που αφορούσαν την προώθηση των παράνομων ναρκωτικών έως τις προσπάθειες για την καταστολή μη-βίαιων διαδηλώσεων.

«Ενώ είχαμε ένα ποσοστό συμμόρφωσης του 13%, αρνηθήκαμε αρκετές αιτήσεις φίμωσης δημοφιλών επικριτών της ρωσικής κυβέρνησης και άλλες απαιτήσεις που δεχθήκαμε για τον περιορισμό λόγων για μη-βίαιες διαδηλώσεις στην Ουκρανία», συνέχισε η έκθεση.

 

Τα περισσότερα γερμανικά αιτήματα έχουν σχέση με καταγγελίες για υποτιθέμενες εχθρικές αναφορές και μεροληπτικό περιεχόμενο, με το 37%  των αιτημάτων αυτών να έχουν γίνει αποδεκτά.

 

TOP 10 χώρες στην έκθεση διαφάνειας του Twitter
Χώρα

Αιτήματα αφαίρεσης:
Δικαστικές εντολές

Αιτήματα αφαίρεσης:
Κυβερνητικοί, αστυνομικοί κ.α
Σύνολο αιτημάτων αφαίρεσης Ποσοστό αποδοχής αιτημάτων
Τουρκία

328

149 477 50%
Ρωσία

2

89

91

13%

Γερμανία

1

42 43 37%
Γαλλία

1

34

35

43%

Ηνωμένες Πολιτείες

6

26

32

0%

Βραζιλία

27

0

27

30%

Βρετανία

4

18

22

0%

Ιαπωνία

4 15 19

21%

Ινδία

1

14

15

7%

Ολλανδία

0 14 14

71%

 

Τα υψηλότερα ποσοστά “συμμόρφωσης” ήταν στη Γαλλία, όπου 43% των 35 αιτήσεων είχαν γίνει αποδεκτά. Αυστραλία, Κολομβία, Κύπρος, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιταλία, Νορβηγία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Βενεζουέλα ήταν ανάμεσα στις χώρες που δεν είχαν καταθέσει καμία αίτηση αφαίρεσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Τα ποσοστά συμμόρφωσης αυξήθηκαν συνολικά κατά 8% και όλα τα αιτήματα που έχουν γίνει αποδεκτά η μη, είναι δημοσίως διαθέσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση Chilling Effects.

Οι υπεύθυνοι του Τwitter δήλωσαν ακόμα στην έκθεσή τους

«Η παροχή αυτού του επιπέδου διαφάνειας δεν είναι μια διαδικασία χωρίς επιπλοκές και μερικές φορές σημαίνει ότι δεχόμαστε δύσκολες ερωτήσεις και κριτική για τις αποφάσεις μας. Ωστόσο, αυτή η ειλικρινής ανατροφοδότηση μας βοηθάει να είμαστε ολοένα και πιο προσεκτικοί σχετικά με τις πολιτικές και τις αποφάσεις μας σε ό,τι έχει να κάνει με το περιεχόμενο και τη συμμόρφωση, καθώς υπάρχουν διαφορετικά νομικά καθεστώτα σε όλον τον κόσμο. Η παγκόσμια κοινότητα αξίζει αυτό το επίπεδο διαφάνειας από τις κυβερνήσεις και τους παρόχους υπηρεσιών της.»

 

Πηγή: dailymail.co.uk

 

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top