Fractal

Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ: Μια παρουσίαση με ρυθμό και μέτρο

 

trikymia_pres

 

Πλήθος κόσμου από τις δύο όχθες του Ατλαντικού υποδέχθηκε τη συγγραφέα Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη και το μυθιστόρημά της Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ (εκδόσεις Ωκεανός) , στην παρουσίαση στο Public, που είχε λόγο και μουσική.

Κορυφαίες παρουσίες στην εκδήλωση που διαπνεόταν από μέτρο και ρυθμό, ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο πρέσβης Δημήτρης Αλεξανδράκης, η πρέσβις Αγη Μπαλτά, ο πρέσβης επί τιμή Ελευθέριος Αγγελόπουλος, η διπλωμάτις του ΥΠΕΞ Ελένη Λανίδου, συγγραφείς και δημοσιογράφοι από όλο το φάσμα του τύπου.

 

Τη βραδιά άνοιξε με το τραγούδι «Μακριά από την Τρικυμία» η εκπληκτική ερμηνεύτρια Γιούλη Τσίρου, που έδωσε το στίγμα της βραδιάς αναφερόμενη στην ιστορική φιλία της με τη συγγραφέα.

Η δόκτωρ της Φιλολογίας κα Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού μίλησε συνολικά για τη μυθιστορηματική γραφή της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αναδαψιλεύει ιστορίες ανθρώπων ενώ αγαπημένο αντικείμενο της γραφής της αποτελεί το γυναικείο φύλο. Για την Τρικυμία σημείωσε ότι πρόκειται για κορυφαία στιγμή της μυθιστορίας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Εύα Στάμου δρ. της Ψυχολογίας και συγγραφέας, η οποία τόνισε τις πολύπλευρες αρετές του μυθιστορήματος «Η ΤΡΙΚΥΜΙΑ»  εστιάζοντας στην ψυχολογική ανάλυση των χαρακτήρων αλλά και του έρωτα στον οποίο οι άνθρωποι ως λύτρωση για να διαψευσθούν όμως συχνά πυκνά, όπως είπε.

Ο δημοσιογράφος Ηλίας Μάτσικας έκανε μια σφαιρική ανάλυση του έργου, αναφέροντας τα στοιχεία που συνιστούν την εξέλιξη αλλά και τις ιδιότητες της γραφής της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δημοσιογραφική πλευρά της συγγραφέως τονίζοντας ότι η ίδια δεν μπορεί να αποχωρισθεί τη μία από την άλλη φύση της.

 

Η Ελένη Κεκροπούλου, εκδότρια του Ωκεανού, συγγραφέας, μεταφράστρια, επιμελήτρια, μίλησε αναλυτικά για τη γνωριμία της με την Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη επισημαίνοντας ότι την εντόπισε από το μυθιστόρημά της ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, οπότε εντόπισε το τέλειο μείγμα της συγγραφικής της δεινότητας. Όταν η Τρικυμία ήρθε στην αγκαλιά του Ωκεανού, γνώριζε πως θα γινόταν το τέλειο πάντρεμα.

 

trikymia_pres_2

 

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η συγγραφέας, η οποία ζει και γράφει στο Μόντρεαλ του Καναδά. Η ίδια σημείωσε πως είχε το έργο στο συρτάρι της από καιρό και πως σκόπευε να το κρατήσει κλεισμένο λόγω της κρίσης, αλλά ο γιός της την παρότρυνε να το εκδώσει για να γράψει κι άλλο να καταλύσει το συγγραφικό χυμό της. Έτσι, σαν ευλογία από τον πατέρα της που χάθηκε τον περασμένο Μάρτη, της ήρθε η ιδέα να εξετάσει τους εκδοτικούς οίκους της Αθήνας, για να ελλιμενισθεί σε κάποιον παραμόνιμα. Σ’ αυτή την αναζήτηση ανακάλυψε τον Ωκεανό, στον οποίο- είπε – ότι ήρθε και θα μείνει.

Εκπληκτική ήταν η ηθοποιός Μαρία Ζαχαρή στην ανάγνωση ενός αποσπάσματος από την ΤΡΙΚΥΜΙΑ, που περιέγραφε το μπουρίνι με λεπτό χειρουργικό τρόπο.

Ο μεγάλος Λευκαδίτης ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης εξάλλου διάβασε μια σκηνή που περιέγραφε την Αθήνα, την ωραία άσχημη πόλη, όπως τη χαρακτηρίζει η συγγραφέας στο έργο της.

Η βραδιά έκλεισε με δυο τραγούδια της θάλασσας από τη Γιούλη Τσίρου, που τα ερμήνευσε με τη μελωδική φωνή της συνοδεία του κιθαρίστα Ισίδωρου Παπαγεωργίου.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Γιούλη Τσάκαλου, δημιουργός της βιβλιοφιλικής ομάδας Βιβλιοπαρουσιάσεις-Κριτικές.

Η Ιουστίνη Φραγκούλη-Αργύρη υπέγραψε πολλά αντίτυπα της Τρικυμίας της, σκόρπισε γέλια, φωτογραφήθηκε με τους φίλους της από την Ελλάδα και τον Καναδά.

Η φίλη της από το Μόντρεαλ Λίτσα Πελώνη της πρόσφερε ένα ελληνικό κεραμίδι στο οποίο είχε ζωγραφίσει με απόλυτη πιστότητα την Τρικυμία του εξωφύλλου.

Ήταν μια βραδιά βιβλίου με μέτρο και ρυθμό που χάρισε πληρότητα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

 

Η Ιουστίνη Φραγκούλη με τον συμπατριώτη της πρώην πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη

 

Με την εκδότριά της Ρίτσα Μασούρα

 

Με τους εκδότες της Ελένη Κεκροπούλου και Γιάννη Χαραλαμπάκο

 

Μουσικοί και ηθοποιοί έδεσαν τη βραδυά σε ένα καλλιτεχνικό γεγονός. Ο Ηλίας Λογοθέτης και η Μαρία Ζαχαρή συνόδευσαν τη Γιούλη Τσίρου στο λαϊκό τραγούδι

 

Με το θείο της Αλέξανδρο Κακαβούλη, λόγιο και ακαδημαϊκό

 

Το υπέροχο πάνελ της παρουσίασης

 

 

Με τα κορίτσια του Καναδά

 

Με τον αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τσαλαπάτη

 

Με τον πρώην βουλευτή Λευκάδας Ξενοφώντα Βεργίνη

 

Με τον λατρεμένο της φίλο και διευθυντή της Παύλο Αλέπη

 

 

Με τον πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Θανάση Βαλτινό

 

Με την πιανίστα Σοφία Ντούσια και τον Ξενοφώντα Βεργίνη

 

Με τον διευθυντή του Εθνικού Κήρυκα στην Αθήνα

 

Με τη συγγραφική οικογένεια του Ωκεανού

 

Με τον πρέσβη επί τιμή Ελευθέριο Αγγελόπουλο

 

Με την λατρεμένη της οικογένεια

 

Παρακολουθούν την εκδήλωση ο πρέσβης Ελευθέριος Αγγελόπουλος, η πρέσβις Άγη Μπαλτά, ο πρέσβης Δημήτρης Αλεξανδράκης και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός

 

Ανάμεσα απο τις Καναδέζες φίλες της Αγγελική Κυρτάτας και Λέλα Κουνέλη

 

 

Με τον συνάδελφό της Γιώργο Αρχιμανδρίτη

 

 

Η Μαρία  Ζαχαρή και ο Ηλίας Λογοθέτης υπήρξαν εκπληκτικοί στην ερμηνεία της τρικυμίας

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top