Fractal

Διήγημα fractal: «Το τίμημα της αλήθειας»

Του Γρηγόρη Τεχλεμετζή  // *

 

 

dihghma

 

Waiting for Godot [1]

 

   Είχε αποφασιστεί. Θα με εκτελούσαν. Όχι ότι με ένοιαζε ιδιαίτερα, αλλά όπως και να το κάνεις ένας θάνατος είναι θάνατος και ειδικά όταν είναι βίαιος.

   Ήρθε στο κελί μου ο φρουρός και μου είπε ότι ήταν η ώρα να πάμε.

   Το κατάλαβε και ο ίδιος ότι δεν υπήρχε λόγος να με αλυσοδέσει. Δεν είχα καμία όρεξη να φύγω.

   Άνοιξε τη μεταλλική πόρτα και βγήκαμε στο μακροσκελή διάδρομο. Περπάτησα αρκετά μέτρα δίπλα του, σιωπηρός και βαριεστημένος.

   Μπήκαμε στο δωμάτιο. Πέντε άντρες ήταν μαζεμένοι σε μια γωνιά συζητώντας ψιθυριστά.

   Όταν μας αντιλήφθηκαν σταμάτησαν και ένας τους ήρθε προς το μέρος μας. Ήταν εξίσου βαριεστημένος με εμένα. Το έβλεπα στο πρόσωπό του και στα υποτονικά λόγια με τα οποία μου μίλησε.

   «Άντε έλα, να τελειώνουμε. Εκεί είναι η ηλεκτρική καρέκλα. Καλό είναι να σε δέσουμε, γιατί ο προηγούμενος, που επέμενε το αντίθετο, πετάχτηκε μισοπεθαμένος από τη θέση του κι αναγκαστήκαμε να διακόψουμε και να τον ξανακαθίσουμε, ενώ εκείνος ούρλιαζε από τον πόνο. Ήταν πολύ επώδυνο για όλους. Χώρια ότι καταλέρωσε τον τόπο με καμένες σάρκες και αίματα».

   Δεν είχα όρεξη να του απαντήσω, ούτε που με συγκίνησε η φρικιαστική περιγραφή του. Μα δεν ξέρω πως μου ήρθε.

   «Θα ήθελα μια χάρη, κύριε εκτελεστή».

   «Ωχ αυτοί οι κατάδικοι με τις χάρες τους. Όλο μπελάδες μας δημιουργούν», σκέφτηκε.

   Είδα τις σκέψεις του στο πρόσωπό του, που σφίχτηκε ασυναίσθητα, μα δεν είπα κουβέντα. Άλλωστε δεν υπήρχε λόγος.

   «Θα ήθελα να αναβάλουμε την εκτέλεση για μια άλλη φορά. Ίσως σε λίγες μέρες. Βαριέμαι αφόρητα σήμερα».

   Έκανε έναν μορφασμό απογοήτευσης.

   «Δεν έχει νόημα. Καλύτερα να τελειώνουμε. Το ξέρεις ότι είναι προτιμότερο και για ’σένα. Αν θελήσεις κάτι, ας ήταν αυτό που επίμονα αρνείσαι τόσο καιρό. Να ζητήσεις χάρη και διαγραφή της ποινής σου από τους ανωτέρους. Μπορεί και να στη δώσουν. Έχει συμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις».

   «Δε θέλω χάρη και το ξέρετε. Μόνο λίγο χρόνο θα χρειαστώ».

   «Τι να τον κάνεις τον χρόνο; Ξέρεις ότι τίποτα δε θα συμβεί και θα μείνεις κλεισμένος όλη την ώρα στο κελί σου μόνος».

   «Δεν είμαι χαζός, το καταλαβαίνω. Μπορεί να με κατηγορήσετε για οτιδήποτε, και να έχετε και δίκιο, άλλα χαζός δεν είμαι».

   «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν ζητάς χάρη. Τόσα χρόνια και πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Μάλιστα το αφεντικό μού είπε ότι μπορεί και να στη δώσει. Αρκεί να τη ζητήσεις. Είναι παράβαση καθήκοντος που στο λέω, αλλά δεν αντέχω να βλέπω αυτόν τον παραλογισμό, παρόλο που δε μου πέφτει λόγος».

   «Δε θέλω χάρη, στο λέω για πολλοστή φορά. Θέλω να πεθάνω όπως όλοι. Μόνο να αναβληθεί η εκτέλεση επιθυμώ. Τουλάχιστον να μη γίνει σήμερα».

   Δίστασε. «Περιμένεις και ’συ να ’ρθει. Το βλέπω στα μάτια σου. Περιμένεις. Είναι ανοησία. Ποτέ δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα και είμαι σίγουρος ότι δε θα γίνει ποτέ. Και όλοι αυτοί που κάποτε, λένε, ότι το βίωσαν, ήταν μισότρελοι ή τόσο πεινασμένοι που δεν έβλεπαν μπροστά τους. Άσε που δεν υπάρχει πια κανένας τους να μας το επιβεβαιώσει.

   Κάποιοι άλλοι μάλιστα είπαν, ότι μόλις το ένοιωσαν, έπαψε να τους συγκινεί και ήταν απλώς μια τετριμμένη αλήθεια ή μια ανούσια συνήθεια.

   Σταμάτα λοιπόν τις χαζομάρες, επέστεψε στη ζωή, και ζήτησε από τους ιθύνοντες χάρη. Θα στη δώσουν σίγουρα και θα γλιτώσουμε και εμείς τον κόπο».

   Τον κοίταξα αδιάφορα. Αν μπορούσα να εκτελεστώ μόνος μου και τον γλύτωνα από τη διαδικασία είμαι σίγουρος ότι δε θα τον ένοιαζε καθόλου.

   «Σου επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι χαζός. Δεν περιμένω τίποτα. Απλώς όλα πρέπει να γίνουν όπως πρέπει. Η εκτέλεση πρέπει να αναβληθεί. Αν μου το αρνηθείς θα το ζητήσω από τους ανωτέρους  σου και σίγουρα θα δεχθούν».

   «Έμπλεξα με μουρλό», σκέφτηκε.

   Μου γύρισε την πλάτη και κατευθύνθηκε στους άλλους στην άκρη του δωματίου. Ξανάρχισαν πάλι να ψιθυρίζουν.

   Μετά από λίγο επέστρεψε φανερά μπουχτισμένος.

   «Άντε πήγαινε στο κελί σου. Δεν έχει εκτέλεση σήμερα. Αύριο πάλι».

   Ο φρουρός με χτύπησε φιλικά στην πλάτη και ξεκινήσαμε για το κελί.

   Τώρα είμαι μόνος και πάλι. Το ξέρω ότι θέλετε να ζητήσω αυτήν την αναθεματισμένη χάρη, αλλά δε θα σας κάνω το χατίρι. Μάλιστα αύριο θα πάρω και έναν από ’σας μαζί μου στην εκτέλεση για να παρακολουθήσει. Πρέπει να ξέρει, γιατί και ’σεις εκεί κάποτε θα καταλήξετε.

   Μπορεί να μη σας εκτελέσουν, αλλά σίγουρα θα πεθάνετε. Όσο για εκείνο που όλοι περιμένετε, σας πληροφορώ ότι δεν υπάρχει. Ίσως ήταν μια φάρσα, και εγώ δεν μπορώ να σας το πω με βεβαιότητα. Άλλωστε έχει διαφορετικό περιεχόμενο για τον καθένα σας. Εγώ ποτέ δεν το πίστεψα, αλλά αν νοιώθετε καλύτερα ας το περιμένετε να ’ρθει. Η αυταπάτη…

   Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος. Επιτέλους θα πάρω μαζί μου έναν από ’σας για να παρακολουθήσει. Και το παράξενο είναι ότι υπάρχουν πολλοί εθελοντές. Είναι και αυτό ένα είδος δικαίωσης. Μη, όχι, μη μου κρυφογελάτε. Μη μου λέτε ότι αυτό έχει σχέση με αυτό που εγώ περιμένω να ’ρθει. Δεν αντέχω αυτή την ειρωνεία.

   Θα σας πω τι θα γίνει στο μέλλον κι αμέσως θα σταματήσετε.

   Μετά από αυτό θα αρχίσουν οι ομαδικές εκτελέσεις που πάντα φοβόσαστε. Μην ανατριχιάζετε, ούτε να λυπάστε. Αν συνειδητοποιήσετε ότι εκείνο -ξέρετε ποιο, μη κάνετε τους ανήξερους-, πότε δε θα φανεί, δε θα σας νοιάζει όπως και εμένα. Μπορεί τότε να βαριέστε, αλλά αυτό είναι το τίμημα της αλήθειας.

 

[1] Τίτλος θεατρικού έργου το Σάμιουελ Μπέκετ.

 

 

texmeletzis* Ο Γρηγόρης Τεχλεμετζής ζει στην Αθήνα. Σπούδασε θετικές επιστήμες (απόφοιτος του Χημικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων). Συμμετείχε στην Ανθολογία Αντώνης Σαμαράκης β΄ (Καστανιώτης 2004). Συνεργάστηκε με πολλά Λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει εκδώσει τη συλλογή διηγημάτων Η όψη (Γκοβόστης 2010) και τα μυθιστορήματα  “Αφιερωμένο στην Έλενα” (Ηριδανός 2007) και “Ο Αρχίλοχός του” (ιστορικό μυθιστόρημα/ Γαβριηλίδης 2016). Από το 2011 διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό “Ο Σίσυφος”. Ασχολείται επίσης με το δοκίμιο για τη λογοτεχνία (ποίηση και πεζογραφία). Έχει επιμεληθεί αρκετά αφιερώματα στον Σίσυφο για Έλληνες λογοτέχνες. Συμμετείχε επίσης με κείμενά του σε αφιερώματα πολλών περιοδικών ή συλλογικών εκδόσεων. 

Διατηρεί τα blogs www.tehlemetzis.blogspot.gr και www.osisyfos.blogspot.gr   tehlemetzis@gmail.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top