Fractal

To Θέατρο των Φτωχών

Επιμέλεια: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος // *

 

Το «Θέατρο Κνωσός» με το νέο έτος ξαφνιάζει ευχάριστα τους φίλους του πολιτισμού. Θέτει σε άμεση εφαρμογή, ένα πρωτότυπο, ρηξικέλευθο και ανατρεπτικό εγχείρημα, με στόχο να αναβαθμίσει τα πολιτισμικά δρώμενα της χώρας μας. Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ρεμούνδος ιδρύει το «Θέατρο των Φτωχών» αποκλειστικά και μόνο για την παράσταση «Ο Πίθηκος» του Φρανς Κάφκα, με τη συνεργασία του ηθοποιού Λάμπρου Τσάγκα και συνεργατών του  «Θεάτρου Κνωσός». Το συγκεκριμένο έργο έχει μεταφράσει, διασκευάσει και σκηνοθετήσει ο Γιώργος Ρεμούνδος με πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Τσάγκα.

xal1Το «Θέατρο των Φτωχών» σκοπεύει ως θεατρική καινοτομία να απαλλάξει το θεατρόφιλο κοινό από το οικονομικό βάρος του εισιτηρίου, καθώς για την συντριπτική πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί τροχοπέδη, όσον αφορά την απόλαυση μιας θεατρικής  παράστασης. Η πολυετής οικονομική κρίση που οδήγησε στην φτωχοποίηση του ελληνικού λαού, μείωσε σε μεγάλο βαθμό και τις ψυχαγωγικές εξόδους εκείνων που επιδιώκουν τη διέξοδο στα προβλήματά τους μέσω της τέχνης και γενικότερα του πολιτισμού.

Στο Θέατρο Κνωσός για την παράσταση «Ο Πίθηκος»  θα έχουν ελεύθερη είσοδο οι πάντες, Έλληνες, μετανάστες και πρόσφυγες. Ο καθένας θα προσέρχεται στο ταμείο του Θεάτρου και θα ζητά απλώς τη θέση του δίχως περαιτέρω επεξηγήσεις.

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ  αποτελεί μια ριζοσπαστική απάντηση απέναντι στα μνημονιακά προγράμματα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό λαό και συγχρόνως δημιουργεί και την αντίληψη σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ότι το Θέατρο είναι ψυχαγωγία, εκπαίδευση και πολιτισμική συνεισφορά.

 

Στην περίπτωση όμως, που κάποιοι επιθυμούν να στηρίξουν το εγχείρημα αυτό,  έτσι ώστε να συνεχιστεί και σε επόμενες θεατρικές παραστάσεις εκτός του «Πιθήκου», θα μπορούν να το ζητήσουν οι ίδιοι και μόνον αυτοί και να γίνουν υποστηρικτές αυτής της πολιτισμικής καινοτομίας με την αγορά ενός εισιτηρίου.

Τα εισιτήρια αυτά ορίζονται στις εξής τιμές: 2, 5, 10 και 15 ευρώ και θα αποτελούν καθαρά προαιρετική επιλογή του θεατή και όχι του Θεάτρου.

 

Επί πλέον θα γίνονται δεκτές χορηγίες άνω των 50 ευρώ επί αποδείξει και πλήρη διαφάνεια, από ανθρώπους που έχουν την δυνατότητα και επιθυμούν να  δώσουν προοπτική στο «Θέατρο των Φτωχών».

 

xal2Ουδείς είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει ταυτότητα ή αποδεικτικά στοιχεία των οικονομικών του δυνατοτήτων, γιατί η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ  στο «Θέατρο των Φτωχών» αποτελεί πανεθνικό και παλλαϊκό  δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Άλλωστε ο ίδιος ο «Πίθηκος» που επιχειρεί να διαμορφώσει συνείδηση εξανθρωπισμού της κοινωνίας μας μέσα από τον αυτοσαρκασμό και τις στοχευόμενες ατάκες του,  δεν θα επέτρεπε να αποτελέσει το έργο σημείο εμπορικής αναφοράς, παρά μόνο εσώτερης αναζήτησης μέσα από την δημιουργία ερεθισμάτων προβληματισμού.

Και όλα αυτά με το μονόλογο μιας επιθεωρησιακής τεχνικής… που ως συνήθως αποτελεί τον καταλληλότερο τρόπο να λεχθούν τα πλέον σοβαρά πράγματα της ζωής μας.

************************************

Ο ΠΙΘΗΚΟΣ

Όλο το κείμενο ερμηνεύεται από έναν πίθηκο. Έναν πίθηκο πραγματικό που, ενταγμένος πλήρως στην κοινωνία των ανθρώπων, ζει το 1914 στη Γερμανία και μέσα από πολλά στάδια εξανθρωπισμού κατάφερε να καθιερωθεί στην δυτικοευρωπαϊκή show business ως αξιοσέβαστος performer. Στα πλαίσια της παράστασης που ο ίδιος έχει συνθέσει για να περιγράψει την πορεία του, είναι φανερές οι εναλλαγές του από πίθηκο σε άνθρωπο και αντίστροφα, σαν αποτέλεσμα της αγωνιώδους και διασκεδαστικής του προσπάθειας να επιβιώσει. Στην ουσία βλέπουμε έναν πίθηκο με στολή ανθρώπου. 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση, θεατρική προσαρμογή: Γιώργος Ρεμούνδος

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ρεμούνδος

Σκηνικά – κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

Μουσική: Φίλιππος Περιστέρης

Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Καλαχώρα

Κινησιολογία: Σίμων Πάτροκλος

Φωτογραφίες: Κλεονίκη Καλλέργη

Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Γρηγόρης Χαλιακόπουλος

Ερμηνεία: Λάμπρος Τσάγκας 

 

xal3

 

Το FRACTAL συνομίλησε με τον Λάμπρο Τσάγκα τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και ιδιοκτήτη του Θεάτρου Κνωσός, που μαζί με τον αείμνηστο αδελφό του Χρίστο Τσάγκα δημιούργησαν το ιστορικό Θέατρο που λειτουργεί 30 συναπτά έτη. Μας είπε λοιπόν:

«Η ανάγκη μου να κάνω ένα πρωτοποριακό μονόλογο που να αγκαλιάζει όλες τις ηλικίες και να δίνει ώθηση στις νέες γενιές να παρακολουθήσουν θέατρο, ήρθε σε μια μαγική στιγμή. Όταν διασταυρωθήκανε οι δρόμοι μας με τον σκηνοθέτη Γιώργο Ρεμούνδο, ο οποίος έχει μια βαριά ιστορία κι ένα δυνατό βιογραφικό π.χ Λυρική Σκηνή, Κρατικά Θέατρα και άλλα πολλά όπως εμφανίσεις στην  Επίδαυρο το Ηρώδειο και αλλού.

Ο Πίθηκος που έχει μεταφράσει και προσαρμόσει θεατρικά μαζί με τη σκηνοθεσία του, αποτελεί μια πραγματικά εξαιρετική ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν οι θεατρόφιλοι μέσα από μια σημειολογική προσέγγιση της ανθρώπινης φύσης, όσον αφορά στην πολιτισμική διαφορετικότητα, την οικονομική ματαιοδοξία και άλλα, μετατοπίζοντας το φορτίο απ΄ τις πλάτες της συλλογικότητας στην ατομική ευθύνη έτσι ώστε να εκτεθεί η προσωπική αναλγησία και αδιαφορία. Ο Πίθηκος του Φρανς Κάφκα, δίνει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Η θεατροποίησή του, υποδαυλίζει ερεθίσματα προβληματισμού και θέτει τον καθένα προ των ευθυνών του. Έτσι δεν αναφερόμαστε σε έναν πίθηκο που ζηλεύει την ανθρώπινη ιδιοσυστασία αλλά έναν πίθηκο που μετανιώνει γιατί μετεξελίχθηκε σε άνθρωπο. Αντιλαμβάνεσθε ότι όλα αυτά διοχετεύονται στο κοινό μέσα από χιούμορ, σάτιρα και κυρίως επιθεωρησιακή υποκριτική».

xal4 xal5

 

Ο συγγραφέας  Γρηγόρης Χαλιακόπουλος  ο οποίος έχει αναλάβει Καλλιτεχνικός Σύμβουλος στο Θέατρο Κνωσός πρόσθεσε επί πλέον, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την λειτουργία του Κνωσός:

«Τιμούμε φέτος μια ιστορική διαδρομή 30 ετών για το Θέατρο Κνωσός που λειτουργεί σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, τα Πατήσια, που κάποτε ήταν το κέντρο της θεατρόφιλης επισκεψιμότητας. Προσπαθούμε αυτή την όαση πολιτισμού, στην οδό Κνωσού 11, να την διατηρήσουμε για να μη χαθεί, αντιθέτως επιθυμούμε διακαώς να αναβαθμισθεί παρότι η κοινωνική και οικονομική κρίση έχει αποδυναμώσει το εισόδημα των νεοελλήνων. Γι’ αυτό και αποδεχθήκαμε την έμπνευση του Γιώργου Ρεμούνδου να ιδρυθεί το Θέατρο των Φτωχών ως μια απάντηση στην κρίση, έτσι ώστε ο καθένας, Έλληνας μετανάστης, πρόσφυγας, να έχει το δικό του θέατρο και να εισέρχεται δίχως εισιτήριο και κυρίως χωρίς επεξηγήσεις πχ ταυτότητα, ηλικία, κάρτα ανεργίας ή ατέλεια. Οι πάντες θα μπαίνουν ζητώντας μόνο τη θέση τους, ακόμα κι αν έχουν εκατομμύρια. Μπορεί μόνο εκουσίως, όποιος επιθυμεί, να αγοράσει το εισιτήριο υποστήριξης και όχι φιλανθρωπίας, κόστους των 2 ή 5 ευρώ, για να δώσει τη δυνατότητα στο Θέατρο των Φτωχών να συνεχίσει να λειτουργεί και σε άλλες παραστάσεις πλην του Πιθήκου. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε, δεν πτοούμεθα από αντιξοότητες και ταυτίζουμε την θεατρική μας δημιουργία, με την ελεύθερη είσοδο, γιατί η ψυχαγωγία μέσω πολιτισμού αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη. Αν ο καπιταλισμός επιθυμεί ω σύστημα να ισοπεδώσει την όποια πολιτισμική έννοια  και να τα κάνει όλα εμπόριο, εμείς του γυρίζουμε την πλάτη και δημιουργούμε πολιτισμό μόνο με την καρδιά και την ψυχή μας. Μας αρκεί το χαμόγελο εκείνου που θα δει μια παράσταση δίχως να στερηθεί το ψωμί του. Τώρα αν εισέλθουν και οι έχοντες θησαυροφυλάκιο στην Ελβετία,  εεε… τι να κάνουμε; Με τον Πίθηκο, Θέατρο κάνουμε… όχι φορολογικό έλεγχο».

* Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος είναι συγγραφέας
 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top