Fractal

Το θέατρο στην ποίηση

Γράφει η Χριστίνα Λιναρδάκη //

 

«Το θέατρο στην ποίηση», ανθολόγηση: Ασημίνα Ξηρογιάννη, επιμέλεια: Ασημίνα Ξηρογιάννη, Αγγέλα Γαβρίλη, Εκδ. Momentum, σελ. 192

 

Προϊόν τριετούς έρευνας της ποιήτριας, θεατρολόγου και blogger Ασημίνας Ξηρογιάννη, κυρίως όμως της αγάπης της για τα δύο πεδία (θέατρο και ποίηση) Το θέατρο στην ποίηση είναι μέρος μιας ευρύτερης ανθολογίας της ίδιας, που περιλαμβάνει ποιήματα κλασικών Ελλήνων ποιητών (Καβάφη, Σεφέρη, Καρούζου, Ελύτη, Καρυωτάκη και πολλών άλλων), κλασικών ξένων (μεταξύ άλλων, των Πεσσόα, Μπρέχτ, Ρεμπώ, Στήβενς, Κοκτώ, Έλιοτ) και σύγχρονων Ελλήνων ποιητών.

Στην εν λόγω έκδοση, η Ασημίνα Ξηρογιάννη περιορίστηκε στην παρουσίαση των σύγχρονων Ελλήνων ποιητών, οι οποίοι δεν παρουσιάζονται με αλφαβητική σειρά, αλλά έχουν χωριστεί σε δύο κατηγορίες: Στη μία, που είναι και η μεγαλύτερη σε έκταση, εντάσσονται ποιήματα που είτε αναφέρονται στο θέατρο άμεσα ή έμμεσα, είτε είναι τα ίδια θεατρικά σε μεγάλο βαθμό (αποτελούν δηλ. δυνητικούς σκηνικούς μονολόγους ή διαλόγους). Στην άλλη κατηγορία έχουν περιληφθεί ποιήματα που μπορεί να μη διαθέτουν έντονη δραματικότητα, αλλά κάνουν αναφορά σε πρόσωπα, υλικά, ρόλους, καταστάσεις ή δημιουργούς που σχετίζονται με το θέατρο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά που δεν προσεγγίζεται όμως εύκολα από κάποιον μη μυημένο στον χώρο του θεάτρου: αυτός μοιραία μένει με πολλά ερωτηματικά σχετικά με την επιλογή των συγκεκριμένων ποιημάτων, τη σειρά διαδοχής τους, ακόμη και αυτή την κατάταξή τους. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η Ξηρογιάννη έχει καταβάλει συστηματική προσπάθεια να παρουσιάσει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα: Όπως τονίζει και η ίδια στο προλογικό της Σημείωμα, δεν θέλησε η ανθολογία να είναι ένα εξαντλητικό αποθησαύρισμα ποιημάτων που κινούνται στη σφαίρα του θεάτρου, αλλά μια συμμετρική παρουσίαση μέχρι τριών ποιημάτων ανά δημιουργό.

Ελπίζουμε ότι η Ασημίνα Ξηρογιάννη θα καταφέρει να εκδώσει και τις δύο άλλες ενότητες των – Ελλήνων και ξένων – κλασικών, μια και τέτοιου είδους βιβλία μπορούν να λειτουργήσουν ως παρακαταθήκη για τα γράμματα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top