Fractal

Κάτι να γίνει τώρα

Της Σοφίας Κωνσταντάκη // *

 

tsirko

 

Ιάκωβος Καμπανέλλης «Το μεγάλο μας τσίρκο»

 

«Το Μεγάλο μας Τσίρκο» το πρωτάκουσα ένα βράδυ στο ράδιο γυρνώντας σπίτι. Φορώντας όπως πάντα τα ακουστικά μου πέτυχα τη ραδιοφωνική μετάδοση του θεατρικού έργου του μεγάλου και ιδιαίτερου συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη. Έφτασα σπίτι, πριν προλάβει να τελειώσει η μετάδοση και αμέσως μου κέντρισαν το ενδιαφέρον αυτοί οι  λίγοι στίχοι, που πρόλαβα να ακούσω και έψαξα να βρω πληροφορίες αλλά και το βιβλίο!

Με μεγάλη αγωνία, αφού το είχα πια στα χέρια μου, (έτρεξα στην καταπληκτική και μικρή αλλά με τεράστιο θησαυρό βιβλιοθήκη της γειτονιάς μου η οποία με προμηθεύει με λογιών- λογιών βιβλία),ξεκίνησα την αδηφάγα μου ανάγνωση! ( Έχω μια ιδιαίτερη συνήθεια όταν ανοίγω ένα καινούριο βιβλίο! Πηγαίνω κατευθείαν στο τέλος και διαβάζω τις 3-4 τελευταίες γραμμές. Σαν να περιμένω, να μου πουν το μυστικό του βιβλίου, αλλά πότε δε μου έτυχε να το μάθω από το τέλος και έτσι πάω πάλι στη αρχή ελπίζοντας πως σε κάθε επόμενη σελίδα θα  το ανακαλύψω!!)

Στο θεατρικό έργο «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» ο συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης κάνει μια ιστορική αναδρομή σε ολόκληρη την  ιστορία της Ελλάδας με κεντρικό ήρωα- αφηγητή τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Μέσα από σατιρικά, δραματικά δρώμενα αναδύονται τα ιστορικά ηγετικά πρόσωπα που καθόρισαν την τύχη της Ελλάδας, αλλά και όλες εκείνες τις εξωτερικές δυνάμεις που διοικούν τον κόσμο και τότε και τώρα, τις επονομαζόμενες «Μεγάλες Δυνάμεις», οι οποίες πάντα προσέφεραν βοήθεια και αλληλεγγύη στις δύσκολες στιγμές, βοήθεια που ήταν με αντάλλαγμα την πλήρη υποταγή στα σχέδια τους. Με κρυπτογραφικό αλλά και ιδιαίτερα συμβολικό λόγο ο Ιάκωβος Καμπανέλλης προκαλεί το γέλιο, ενώ μέσα από αυτό  προσφέρει στον αναγνώστη εκείνη την πολυπόθητη ανακούφιση. Κορυφαία στιγμή που αξίζει να σημειωθεί είναι όταν σατιρίζει με καυστικό χιούμορ το ζήτημα της απόδοσης του Συντάγματος αλλά και την επιλογή των ηγετών της χώρας.

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης κάνει κάτι απλό μέσα από το λόγο του, παρακινεί τον αναγνώστη να αφυπνιστεί, να είναι σε εγρήγορση, να πιστέψει σε αξίες όπως η Ελευθερία, η Πίστη στη Δύναμή του καθενός από μας, η Πίστη σε ένα καλύτερο αύριο μέσα από τη Συλλογικότητα και την αλληλεγγύη. Χρησιμοποιώντας την φωνή της Ελλάδας, μας καλεί να μην λυγίσουμε σε αυτήν τη δυσκολία αλλά και με παράδειγμα όλες τις δύσκολες καταστάσεις που βιώσαμε και καταφέραμε να βγούμε σώοι να καταφέρουμε το ίδιο σε κάθε προσωπική αλλά και όποια άλλη δυσκολία αντιμετωπίσουμε. Ακόμα αναδεικνύει την ανάγκη του κόσμου να καταλάβει, να διαβάσει πίσω από τις λέξεις, να βάλει το μυαλό του να δουλέψει, να δει τι του ετοιμάζουν.. να προλάβει, να καταλάβει πριν να ναι πάλι αργά.. πριν αποφασίσουν για εκείνον ποιο είναι το καλύτερο.

 

Ιάκωβος Καμπανέλλης

Ιάκωβος Καμπανέλλης

 

Αμέσως λοιπόν, κατάλαβα πως «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» είναι πιο επίκαιρο ποτέ. Κάθε νέος της γενιάς μου θα βρει την ανακούφιση αλλά και τη γνώση, θα βρει τη δύναμη που χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της εποχής μας. Θα βρει το γέλιο μέσα από το ουσιώδες χιούμορ που λυτρώνει και ψυχαγωγεί.

Κάθε άνθρωπος που θα διαβάσει «Το μεγάλο μας Τσίρκο» θα βρει την πραγματική αλήθεια σε μια εποχή σκοταδισμού που κυριαρχεί η προπαγάνδα από κάθε κατεύθυνση, τη διαρκή παραποίηση των ιστορικών γεγονότων, που κυριαρχούν και μάλιστα στην πιο ισχυρή τους δυναμική.

Θα κλείσω τη σειρά των σκέψεων μου διαβάζοντας αυτό το βιβλίο με ένα από τα συνταρακτικότερα σημεία του προς το τέλος τα οποία με συγκλόνισαν!

« .. διαλέξαμε το φαρδύ δρόμο… Εκεί που η ζωή είναι χύμα.. Ο δράκος είναι εκεί και θα είναι και αύριο και μεθαύριο με το στόμα ανοιχτό….»

Πράγματι είναι ακόμα εδώ! Πιο δυνατός από πότε! Μπορεί να μας θάμπωσε, μπορεί να μας ξεγέλασε πολλές φορές, μπορεί και να αποκάμαμε από όλα αυτά. Όμως ο Αγώνας είναι διαρκής δε σταματά, και όσο συνεχίζεται ο Αγώνας οφείλει να δυναμώνει και η Δύναμή μας ενάντια στις Σειρήνες!

«Κάτι γίνεται, κάτι γίνεται, κάτι να γίνει τώρα!»

 

* Η Σοφία Κωνσταντάκη είναι πτυχιούχος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top