Fractal

«Αγριοπερίστερο σε κλουβί υπογείου ζητά σαν αντάρτης το πιο κακοτράχαλο βουνό»

Γράφει η Πωλίνα Γουρδέα //

 

sisΑνδρέας Βλαντής «Το Μαρτύριο του Σίσυφου», εκδ. Anima

 

Σε μια εποχή που οι αισθήσεις μας παρακμάζουν λόγω της τελειοποιημένης τεχνολογίας και των δυσβάσταχτων κοινωνικών αλλαγών που αυτή επιφέρει, έρχονται οι νέοι ποιητές με δύναμη και ορμή να μας ξυπνήσουν από τον λήθαργο που έχουμε πέσει. Με τόνο έντονα καταγγελτικό ο Ανδρέας Βλαντής με την πρώτη του ποιητική συλλογή Το Mαρτύριο του Σίσυφου (εκδ. Anima 2016) ορθώνει το ανάστημά του ενάντια σε μια μίζερη μικροαστική ηθική που ακόμα μας περιβάλλει.

Δε χαμπαριάζει από κανόνες σοβαροφανείς/ ούτε από κώδικες σάπιους μικροαστικής ηθικής/ αγριοπερίστερο σε κλουβί υπογείου/ ζητά σαν αντάρτης το πιο κακοτράχαλο βουνό. (Ουράνιο Τόξο, σελ. 37)

Κι επειδή η ποίηση λέει πάρα πολλά σε ελάχιστο χρόνο, ο Βλαντής μέσα από τα πενήντα τρία ποιήματα της συλλογής του προκαλεί με τη γενναιότητά του να δηλώνει ανερυθρίαστα αυτό που πιστεύει για τους ανθρώπους του σήμερα. Η γλώσσα του απλή, κάποιες στιγμές χρωματίζεται από ιδεολογικούς παροξυσμούς. Όμως αυτό το στοιχείο είναι που την κάνει ενδιαφέρουσα. Τα γραπτά έχουν πάντοτε την ηλικία του γράφοντα και φέρουν ως σημάδια τις επιρροές που έχουν δεχτεί. Διαβάζοντας λοιπόν, τον νεαρό ποιητή μπορεί ο αναγνώστης να σκεφτεί ότι η γραφή του διαπνέεται από ένα έφηβο πνεύμα γεμάτο από τον πλούτο της νιότης.

Ανάμεσα σε συννεφιά πυκνή/ φθινοπωρινός Αριστοφάνης/ να γιάνει η πληγή που όλο μεγαλώνει/ όταν τα μέσα μου θρηνούν, δώρισέ μου το πιο ανοιξιάτικό σου γέλιο. (Η μοναξιά του κωμικού μας κλόουν, σελ. 43)

Ο τίτλος της συλλογής Το Μαρτύριο του Σίσυφου αναφέρεται στον αγώνα της ανθρώπινης καρδιάς για την κορυφή. Ο Σίσυφος σπρώχνει τον βράχο αιώνια γνωρίζοντας πως θα ξανακυλήσει. Το εξεγερμένο υποκείμενο είναι αυτό που ακυρώνει τη διεργασία της αγωνίας έστω και για μια στιγμή. Ζούμε γνωρίζοντας πως ο θάνατος έρχεται, αλλά δεν παύουμε ποτέ να σπρώχνουμε τον βράχο μας. Απεγνωσμένη αναμέτρηση ενάντια στην ανθρώπινη μοίρα. Και ο Βλαντής το γνωρίζει.

Κι εσύ σκλάβος μισθωτός/ ανύποπτος, γεμάτος ανάπηρες προσδοκίες, ανοίγεις/ όλα ανεξαίρετα της Πανδώρας τα κουτιά. (Το μαρτύριο του Σίσυφου, σελ. 32)

Η σισύφεια δοκιμασία αποτελεί τόσο ατομικό βίωμα όσο και συλλογικό, μιας και που ο ποιητής αποτυπώνει τον κόσμο όπως εκείνος τον βιώνει. Ακόμα κι αν στο τέλος μένουμε αθώοι και μόνοι στη συντριβή δεν παύουμε ποτέ να ονειρευόμαστε την ομορφιά. Αυτή η ανάγκη για ομορφιά είναι το στοιχείο εκείνο που είναι διακριτό στην ποίηση του Βλαντή, ακόμα κι όταν χρησιμοιποιεί το σχήμα της ομοιοκαταληξίας για να δηλώσει αυτό που νιώθει και σκέφτεται.

Προς τη Χώρα χαράσσουμε πορεία/ διακρίνεται ξανά η υποκρισία/ ψηλά χτισμένη, θαμπώνει με τα φώτα/ φωνή βοώντος σε ανύπαρκτα ώτα. (Η μοναξιά του Αυγούστου, σελ. 26)

Σε αυτή τη συλλογή ο αναγνώστης θα βρει ένα εξεγερμένο υποκείμενο που το οδηγεί η ανάγκη για ανατροπή των συνθηκών βολέματος μιας κοινωνίας σε κρίση. Συνήθως οι άνθρωποι γύρω μας καταπιέζουν τα εννέα δέκατα των παρορμήσεών τους, γιατί είναι ανήμποροι να τις αντιμετωπίσουν χωρίς μια επερχόμενη καταστροφή. Εδώ έγκειται η γενναιότητα του Βλαντή. Είναι μια φωνή που θέλει να ακουστεί και αυτή του η ανάγκη για επικοινωνία τον καθιστά ακόλουθο των παρορμήσεών του και δίνει στην ποίησή του έναν ιδεατό σκοπό. Την νεανική μας επιθυμία να κάνουμε τον κόσμο πιο όμορφο και κατ’ επέκταση, περισσότερο βιώσιμο.

Εκεί μόνο όσοι είδαν την ομορφιά του κόσμου/ ατέρμονη καθώς την χάρισαν ανά τους αιώνες,/ ωστόσο οξύμωρα από τη Μοίρα προδομένοι/ στα τριάντα τρία έτη σταυρωμένοι. (Στη μνήμη του πατρός μου, σελ. 46)

 

vlandis1 

Βιογραφικό Σημείωμα Ανδρέα Βλαντή

Ο Ανδρέας Βλαντής γεννήθηκε τον Οκτώβρη του 1982 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Κεραμεικό. Σπούδασε Νομική στην Κομοτηνή και τα τελευταία χρόνια ασκεί στην πρωτεύουσα τη μαχόμενη δικηγορία. Αγαπά πολύ το διάβασμα και τις ροκ περιπλανήσεις στο κέντρο της πόλης. “Tο Μαρτύριο του Σίσυφου” είναι η πρώτη του ποιητική συλλογή. Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνεται και η δεύτερη ολοκληρωμένη ποιητική του συλλογή με τίτλο “Μιας καταιγίδας χρώματα”, η οποία θα εκδοθεί σύντομα.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top