Fractal

Διήγημα: “Το ανθρωπάκι 72158”

Του Φώτη Παπαγεωργίου // *

 

 

2112. Το νεογέννητο 72158 ανθρωπάκι εξεταζόταν από το Γ3000 ιατρορομπότ. Όλες του οι αισθήσεις ήταν φυσιολογικές. Το φύλο του δεν είχε αποφασιστεί ακόμα. Υπήρχαν πολλές παράμετροι που θα το επέλεγαν γι αυτό όλα τα νεογέννητα ήταν “ουδέτερα”. Το Γ3000 παρέδωσε το 72158 στο σημείο υιοθεσίας.

Στο σημείο υιοθεσίας περίμεναν τρία ζευγάρια. Ένα ζευγάρι ανθρώπων, ένα ζευγάρι ρομπότ υψηλής νοημοσύνης κι ένα ζευγάρι ανθρώπου με ρομπότ. Όλοι συμπλήρωναν τις φόρμες υιοθεσίας. Θα τις κατέθεταν στο πρόγραμμα κι εκείνο με τον κατάλληλο αλγόριθμο θα αποφάσιζε την τύχη του. Ήταν πολύ δύσκολο κάποιο ζευγάρι να μπορέσει να βρεθεί σε κατάσταση υιοθεσίας. Έπρεπε να μην έχει δημιουργήσει ποτέ κάποιο πρόβλημα στην Κοινωνία και να ακολουθεί κατά γράμμα τους ρυθμούς της. Τα Δικτυακά Κέντρα αποφάσεων έλεγχαν τις αντιλήψεις της κοινωνίας μέσα από συγκεκριμένες πλατφόρμες στις οποίες οι ζωές όλων ήταν φανερές. Ήταν πολύ εύκολο για την Kοινωνία να θέσει κάποιον εκτός περιθωρίου αρκεί να κοίταζε μόνο το προφίλ του!

Σιωπή επικρατούσε στο δωμάτιο. Όλοι κοίταζαν την οθόνη ανυπομονώντας τα αποτελέσματα. Τα δύο ρομπότ αναβόσβηναν τις λυχνίες τους μηχανικά, οι άνθρωποι κρατούσαν ο ένας το χέρι του άλλου και το τελευταίο ζευγάρι καθόταν αγκαλιασμένο. Η οθόνη του προγράμματος φωτίστηκε. Το πρόγραμμα αποφάσισε το τρίτο ζευγάρι να υιοθετήσει το νεογνό…Για εκείνη την χρονική στιγμή ήταν το πιο Kοινωνικά αποδεκτό ζευγάρι. Η ροή της Κοινωνίας ήταν η προβολή της διαφορετικότητας…

Ο αλγόριθμος ήταν απλά δομημένος. Κρατούσε ένα μικρό αρχείο κοινωνικών καταμετρήσεων και έδινε το ανθρωπάκι για υιοθεσία στο ζευγάρι εκείνο που συγκέντρωνε τις περισσότερες διαμαρτυρίες ώστε η κοινωνία να συνηθίζει συνέχεια τις αλλαγές. Στις παλαιές βιβλιοθήκες σε κάποια ξεχασμένα βιβλία ίσως κάποιος έβλεπε “τα πρώτα ζευγάρια” τα οποία είχαν συγκεκριμένο φύλο άνδρας – γυναίκα. Αυτό άλλαξε τις πρώτες δεκαετίες του εικοστού πρώτου αιώνα δημιουργώντας νέες οικογένειας όμοιων φύλων. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η τεχνίτη νοημοσύνη δημιούργησαν νέα ζευγάρια ανθρώπου – μηχανής αλλά και αργότερα μεταξύ μηχανών οι οποίες απόκτησαν δικαίωμα στην δημοκρατία.

Η στάση της Κοινωνίας δεν είναι ποτέ ελαστική. Με γρήγορους ρυθμούς πάντα πρέπει να αλλάζεις απόψεις και να υπακούς! Η έννοια της έκφρασης έγινε άγνωστη και η μοναδική φράση αντίδρασης ήταν η σεξουαλική καταπίεση ή το ελεύθερο δικαίωμα στην διαφορετική ζωή , δηλαδή μόνο στην σεξουαλικότητα. Όλα τα προγράμματα της διαδικτυακής κοινότητας ήταν σεξουαλικά. Τα τραγούδια και τα βίντεο είχαν μόνο ερωτικό περιεχόμενο. Η ζωγραφική είχε απαγορευτεί διότι δεν ήταν συγκεκριμένη. Άφηνε αφηρημένες έννοιες οπότε μόνο η φωτογραφία επιτρεπόταν.

Δειλά δειλά έκαναν την εμφάνιση τους δυο διαφορετικά κινήματα. Το ένα είχε να κάνει με τους ανθρώπους οι οποίοι προσποιόντουσαν τα ρομπότ κατά την σεξουαλική πράξη και το αντίστροφο! Κανείς δεν αναρωτήθηκε ποτέ πως κατάφερε η κοινωνία να αριθμήσει μερικούς αιώνες ζωής χωρίς την κοινοποίηση της ερωτικής ζωής του κάθε ανθρώπου! Οι πρώτοι σύγχρονοι στοχαστές μίλησαν για την εξέλιξη της ανθρωπότητας εξελίσσοντας τον ερωτισμό της σε εκείνη των ρομπότ…

Η Κοινωνία ήταν μια κλειστή άγνωστη παράταξη. Πολλές φορές άλλαζε όνομα ή πρόσωπα που την εκπροσωπούσαν αλλά ποτέ δεν άλλαζαν σκοπό. Υποταγή το ελάχιστο που ζητούσαν για το μέγιστο που έχεις μια φορά…την ζωή σου! Σκόπιμα οι καινούριες προοδευτικές πόλεις ήταν υπόγειες χωρίς καθόλου φυσικό φως. Δεν υπήρχε μέρα και νύχτα , μόνο διαδίκτυο και ηλεκτρονικές συσκευές. Η τροφή ήταν σε σκόνη και το νερό ελάχιστο που χορηγούταν σε κάθε άνθρωπο. Τα ρομπότ μέσω ασύρματου δικτύου φόρτιζαν συγκεκριμένη περίοδο τις μπαταρίες τους. Η σύνδεση στο προφίλ της πλατφόρμας ήταν υποχρεωτικά πάνω από 12 ώρες με μοναδικές αποδεκτές αποσυνδέσεις την παρακολούθηση των σημαντικών ειδήσεων από την διαδικτυακή τηλεόραση. Η ζωή είχε αντικατασταθεί από το διαδίκτυο.

 

 

* Ο Φώτης Παπαγεωργίου είναι απόφοιτος Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του τμήματος Ηλεκτρονικής. Γεννήθηκε στην Αθήνα οπού ζει και εργάζεται.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top