Fractal

Πρεμιέρα για το «Αμάρτημα της μητρός μου» με τον Ηλία Λογοθέτη

Γράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη- Αργύρη //

 

Tο Σάββατο 21 Νοεμβρίου η πρεμιέρα για το «Ααμάρτημα της μητρός μου» με τον Ηλία Λογοθέτη

 

ioustamartima1

 

Ένα από τα κορυφαία έργα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το Αμάρτημα της Μητρός μου» παίζει με εκπληκτική επιτυχία εδώ και εννιά χρόνια ο θίασος του Ηλία Λογοθέτη «Ωδή» στο θέατρο, έχοντας προσελκύσει εκατοντάδες θεατές στην παράσταση. Το μεγαλύτερο μέρος του κοινού είναι έφηβοι μαθητές λυκείου, καθώς οι «ψαγμένοι» καθηγητές παίρνουν την πρωτοβουλία να οδηγήσουν τα παιδιά στο θεατρικό δρώμενο, που αναδεικνύει τη γοητεία της ελληνικής γλώσσας, τη λεπτότητα των αισθημάτων και τις αποχρώσεις των χαρακτήρων του Βιζυηνού, με μια σύγχρονη πρόταση χρήσης του εικαστικού και μουσικού περιβάλλοντος. Οι ερμηνείες του Ηλία Λογοθέτη και της Μαρίας Ζαχαρή κορυφώνουν τον παλμό της παράστασης, που ξετυλίγεται σε ένα μινιμαλιστικό σκηνικό, όπως μινιμαλιστικός είναι άλλωστε και ο λόγος του έργου.«Το Αμάρτημα της Μητρός μου» του Γιώργου Βιζυηνού είναι ένα βαθύ ψυχογράφημα, που αναδεικνύει τις λεπτεπίλεπτες πτυχώσεις δυστυχίας του συγγραφέα-ποιητή, ο οποίος φαίνεται συγκλονισμένος από τη στάση της μητέρας του απέναντι στον ίδιο και τα αγόρια της οικογένειας, καθώς εκείνη αναζητεί την προσωπική της λύτρωση στην υιοθεσία κοριτσιών όταν χάνει τη δική της κόρη την Αννιώ.

Όμως το βάθος τη δυστυχίας της αποκαλύπτεται έτι μεγαλύτερο, καθώς η μητέρα του Βιζυηνού παραδέχεται σε μια δραματική εξομολόγηση την ατυχή στιγμή της επιπολαιότητας όταν πλάκωσε πνίγοντας το πρωτογέννητο βρέφος της γένους θηλυκού κατά την ώρα του ύπνου μετά από ένα μεθύσι ευωχίας και χαράς στον ανθό της νιότης της. Το βίωμα αυτής της απόρριψης εκ μέρους της μητρός του θα οδηγήσει το μεγάλο ποιητή στην αυτοαπόρριψη και την διαρκή αναδαψίλευση της φειδωλότητας της μητρικής αγάπης .Ο πόνος λειτουργεί μηρυκαστικά στην ύπαρξή του. Τούτος ο συναισθηματικός μαρασμός, επιβαρημένος από τη στερημένη ζωή του στην ξένη θα οδηγήσει τελικά τον ποιητή στο ψυχιατρείο κι έτσι θα μείνει για πάντα στιγματισμένος από την ψυχική ασθένεια. Θα πρέπει να πω ότι αυτό που με εντυπωσίασε στην παράσταση ήταν η επιλογή της Μαρίας Ζαχαρή και του Ηλία Λογοθέτη να κρατήσουν ανέπαφη τη γλώσσα του έργου με αποτέλεσμα να ακούγεται η απόλυτη ποιητικότητα αυτής της καθαρεύουσας που λοιδωρούμε σήμερα.

 

ioustamartima2

 

 

Η ροή του λόγου, που κορυφώνεται μέσα απο τα μελοποιημένα ποιήματα με την εκπληκτική ερμηνεία του ταλαντούχου συμπατριώτη μου Ηλία Λογοθέτη, κάνουν την παράσταση να παραπέμπει σε οπερέτα άλλης εποχής. Επίσης, κύριο στοιχείο του έργου είναι ότι ξετυλίγεται σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση χωρίς να αφαιρεθεί ο τόνος του πρωτότυπου κειμένου. Η διατήρηση αυτής της αφηγηματικής φόρμας στο θέατρο είναι σπάνια και δύσκολη καθώς υποκρύπτει τον κίνδυνο να υποπέσει η παράσταση στη μονοτονία. Ωστόσο, η μοναδική ηθοποιία του Ηλία Λογοθέτη, που αποδεικνύει την εξαιρετική του ωριμότητα στην έκφραση κάνει την παράσταση σκοτεινή αλλά απόλυτα θελκτική για τον θεατή. Η Μαρία Ζαχαρή σε ήπιους τόνους ακολουθεί το βηματισμό του πρωταγωνιστή, αναδεικνύοντας το ταλέντο της επίσης. Η μικρή Αννιώ μέσα από το παίξιμο της νεαρής ηθοποιού Εύας Οικονόμου-Βαμβακά στέκεται στο ύψος της διδασκαλίας του εξαίρετου σκηνοθέτη Κωστή Καπελώνη. «Το αμάρτημα της Μητρός μου» είναι μια παράσταση που κάνει το θεατή πλουσιότερο σε εμπειρία καθώς του χαρίζει την αίσθηση πως απόλαυσε ένα κλασσικό έργο με τα διαχρονικά συναισθήματα προς τη μητέρα αλλά και τα φοβικά σύνδρομα μιας ταραγμένης ψυχής.

 

 

«ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ» του Γ.Μ. Βιζυηνού σε σκηνοθεσία Ηλία Λογοθέτη, συνεχίζει τις παραστάσεις του, τη θεατρική περίοδο 2015-2016, στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών – Πειραιώς 256 (Ηλεκτρικός-Στάση Καλλιθέας), Πάρκινγκ δωρεάν.

Έναρξη 21 Νοεμβρίου 2015.

Παίζουν: Ηλίας Λογοθέτης, Μαρία Ζαχαρή, Δήμητρα Καρδιτσιώτη, Σάββας Σουρμελίδης.

Σκηνογραφία: Μαρία Ζαχαρή, Μουσική: Μιχάλης Γληνιαδάκης, Φωτισμοί: Κατερίνα Μραγκουδάκη.

Τηλ. 210/65 10 973 -6974 967 250.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top