Fractal

Για «ΤΟ ΑΛΟΓΑΚΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ» της Αρχοντούλας Διαβάτη

Γράφει η Θεοδώρα Μπιμπίλα //

 

Εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ, 2012.

Εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ, 2012

Μπορεί ο χρόνος να τυλίγεται στο ρολό του παρελθόντος, μπορεί να θολώνουν ή και να σβήνουν εντελώς κάποιες καταστάσεις, κάποια πράγματα  όμως στη ψυχή και στο νου παραμένουν αναλλοίωτα,  υφαίνοντας το ίδιο μας το είναι.

Το διάβασα και «Το Αλογάκι της Παναγίας» της  Αρχοντούλας Διαβάτη, όπως και το πρώτο της βιβλίο («Στη Μάνα του Νερού») και με συνεπήρε. Δεν το άφησα από τα χέρια μου μέχρι να το τελειώσω. Διαβάζοντας σελίδα – σελίδα διαπίστωσα πως και τα δύο βιβλία της φίλης μου έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά γραφής. Ιδιαίτερος τρόπος, αινιγματικός αρκετές φορές. Όπως και οι φωτογραφίες της στο διαδίκτυο.

 

Καθημερινότητα και Ιστορία συμβαδίζουν αρμονικά στην αφήγηση, φτάνοντας στο σήμερα, μεταφέροντας καταστάσεις και εικόνες του παρελθόντος κι έτσι θα διατηρηθούν, θα διαδοθούν ίσως.

Δεν έλειψε και η έκπληξη για τον αναγνώστη, τουλάχιστον για μένα, όταν διάβασα τα γράμματα του Άγγελου. Με εντυπωσίασε εξαιρετικά η τόλμη των επιστολών αυτών-  κι όχι μόνο η γνήσια, αποκάλυψη της προσωπικότητας του αριστερού ιδεολόγου της εποχής, ένα σημαντικό πορτρέτο που δεν εμπεριέχεται σε ιστορικά κείμενα.

Δεν θέλω να αναλύσω τα σύντομα, αλλά περιεκτικότατα κείμενα. Το βρίσκω πολύ παρακινδυνευμένο ακόμη κι από τους πιο ειδικούς από μένα. Αρκούμαι στο τι εισέπραξα, κι αυτό κατά τη γνώμη μου, έχει μεγαλύτερη σημασία τόσο για τον αναγνώστη, όσο και για τον δημιουργό. Ταρακούνησε λοιπόν το βιβλίο και το δικό μου παρελθόν, ξέθαψε και συμπλήρωσε δικές μου μνήμες, τη μια με τον Άγγελο, που μου θύμισε την περίοδο της μεταπολίτευσης και την “αποκάλυψη” της ιδεολογίας και μιας παιδικής μου φίλης δικής μου, πιστής στις οδηγίες του κόμματος.
Εκείνη με αποκαλούσε κάποιες φορές “αστή” για να με υποτιμήσει, ενώ οι υπόλοιπες συμμαθήτριές μας, αναρχική. Ακόμη και τώρα που γράφω αυτές τις σειρές, με πιάνω να χαμογελώ.

Αλλά και την άλλη, με τον Δημήτρη Χατζή. Τον άνθρωπο που δεν γνώρισα ποτέ και που όμως μου κινούσε την περιέργεια για πολλά χρόνια, στην παιδική μου ηλικία. Τα αδέλφια του, Λίτσα και Αλέκος, ήταν φίλοι της μαμάς μου. Με τη Λίτσα ήταν κολλητές και μέναμε στην ίδια γειτονιά. Οι πολυκατοικίες μας ήταν η μια απέναντι στην άλλη. Και οι δύο είχαν αδέλφια που έφυγαν στο « βουνό». Τότε και για πολλά χρόνια δεν ήξερα την ιστορία .Θυμάμαι πως μόλις εμφανιζόμουν έκοβαν τη συζήτηση, μαχαίρι. Καιγόμουν από περιέργεια να γνωρίσω αυτούς τους ανθρώπους. Να μάθω.
Όταν τις ρωτούσα μου περιέγραφαν σκηνές με τα αδέλφια τους, από τα παιδικά τους χρόνια. Η θεία Λιτσούλα, με άφηνε – μετά από τις πιεστικές ερωτήσεις μου – να διαβάζω τα χειρόγραφα του Δημήτρη, μόνον πάνω στο γραφείο που είχε στο σαλόνι της και με έβαζε να υποσχεθώ πως δεν θα συζητώ γι αυτά. Τότε δεν καταλάβαινα γιατί. Κι από τα χειρόγραφα, ελάχιστα καταλάβαινα, δυσκολευόμουν και με τον γραφικό του χαρακτήρα. Θυμάμαι πιο έντονα ένα ποίημα του πατέρα τους με τίτλο ο Άνθρωπος, και την υπογραφή του ως Γ. Πελλερέν (ψευδώνυμο) . Τελικά δεν τον γνώρισα ποτέ. Γνώρισα όμως τον αδελφό της μαμάς μου, στα εξήντα του πια, τον πραγματικό μου θείο. Αυτές τις συγκινήσεις μου ξύπνησε το βιβλίο της φίλης Αρχοντούλας Διαβάτη. Είναι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί.

 

Αρχοντούλα Διαβάτη

Αρχοντούλα Διαβάτη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top