Fractal

Η ιστορία παντού

Γράφει η Ελένη Χωρεάνθη //

 

timosΙουλίτα Ηλιοπούλου «Τίμος ο Αθηναίος», Εικονογράφηση: Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Ύψιλον / βιβλία, Αθήνα, 2015

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η  Ιουλίτα Ηλιοπούλου γράφει βιβλίο για μικρά παιδιά. Έχει γράψει άλλα τρία: «Τι «Ζητάει ο Ζήνων;» (Κρατικό βραβείο 2005), ένα όμορφο και πολύ ενδιαφέρον χαρούμενο βιβλίο, «Η πράσινη σκουφίτσα», όπου την απασχολεί η προστασία του περιβάλλοντος, και το «Άλλο και τούτο», ένα πρωτότυπο κείμενο όπου ενσωματώνει ολόκληρα ποιήματα, εύρυθμα και οργανικά δεμένα με τον πεζό λόγο, ένα απολαυστικό βιβλίο για μικρούς και όχι μόνο αναγνώστες.

Με το τέταρτο που τιτλοφορεί, «Τίμος ο Αθηναίος», στοχεύει  στο να εμπνεύσει στους μικρούς φίλους της ενδιαφέρον να γνωρίσουν την Αθήνα με τα συν και τα πλην της. Κεντρικός ήρωάς της εδώ είναι ο Τίμος ο Αθηναίος, που δεν είναι άλλος από ένα σκαντζοχοιράκι. Ένα τρυφερό ζωάκι που γεννήθηκε μια μέρα κάπου στην πλαγιά του Υμηττού. Κι όταν μεγάλωσε και το κορμάκι του ντύθηκε το αγκαθωτό του φόρεμα ξεχώριζε από τα άλλα ζώα, ακόμα κι από τις αδερφές του γιατί είχε ένα μεγάλο όνειρο: Να γνωρίσει από κοντά την αγαπημένη του πολιτεία, την Αθήνα. Όταν μάλιστα πήγαν με τον δάσκαλό τους στην κορφή του Υμηττού και είδε από ψηλά την Αθήνα, πήρε τις πρώτες πληροφορίες από τον γέρο Τζάνη  κι έβαλε σκοπό και στόχο να πάει περπατώντας στην Αθήνα για να τη γνωρίσει «από πρώτο χέρι».

Το ‘πε και το ‘κανε! Στο δρόμο συνάντησε πολλά εμπόδια, αλλά απόκτησε και περιστασιακούς φίλους και βοηθούς, ακόμα και τον κακό τον λύκο, με αντάλλαγμα τη σιδερένια βούρτσα, αλλά δεν έχασε το θάρρος του. Ο δρόμος που πήρε τον έβγαλε στον Άλιμο και από το άγαλμα του Θουκυδίδη του Αλιμούσιου πήρε πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την αρχαία πόλη, για τον πολιτισμό, τους νόμους της και τη ζωή εκείνου του χρυσού αιώνα του Περικλή με την Ασπασία στο πλευρό του. Είδε την Ακρόπολη, έμαθε για τη διαμάχη του Ποσειδώνα με την Αθηνά, για το στοίχημα που κέρδισε η θεά και για την ελιά που φύτεψε.

Τα πιο πολλά τα έμαθε από το πουλί της θεάς Αθηνάς, τη γλαύκα, τη σοφή κουκουβάγια, την τροχονόμο που τον οδήγησε στον Εθνικό κήπο που παλιά τον έλεγαν «βασιλικό» γιατί τον δημιούργησε η βασίλισσα Αμαλία για τον περίπατό τους. Εκεί ένας καλός κηπουρός του έδειξε έναν ασφαλή τόπο κι έκανε τη φωλιά του, μια φωλιά που είχε και σαλόνι για να δέχεται τους επισκέπτες του.

 

Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Ιουλίτα Ηλιοπούλου

 

Η γραφή της Ιουλίτας Ηλιοπούλου είναι ιδιότυπη. Χρησιμοποιεί ομοιοκατάληκτες προτάσεις που κρατούν σε εγρήγορση τον ρυθμό και την προσωδία που δημιουργεί ευχάριστη ροή της αφήγησης, όπως εντάσσει ομοιοτέλευτα λεκτικά σχήματα και παρεμβάλλει ολόκληρα εύρυθμα ποιήματα, σε τακτά σημεία στο σώμα του παραμυθιού. Στοιχεία ευρηματικά που δίνουν ανάσες, ποιητική διάσταση στην πορεία, δημιουργούν κλίμα ευφορίας που βοηθάει πολύ στην οικείωση των παιδιών με τον κόσμο των συμβόλων τα οποία έχει ως μέσα επίτευξης του σκοπού της η συγγραφέας και ποιήτρια. Επιπροσθέτως φέρνουν τα παιδιά από την τρυφερή τους ηλικία σε επαφή με τον ποιητικό λόγο, σημαντικό προσόν των βιβλίων της καλής και πολύ ευαισθητοποιημένης και στα θέματα που αφορούν και ευνοούν την καλλιέργεια των μικρών παιδιών συγγραφέως.

Εκείνο, ωστόσο, που βαρύνει, στοιχείο επισήμανσης και σημείο ιδιαίτερης αναφοράς, είναι η πολύ ωραία, η θαυμάσια, ιδιαίτερη, και εν πολλοίς πρωτότυπη, απολαυστική εικονογράφηση του βιβλίου που συχνά παραπέμπει σε πίνακες ζωγραφικής, κυρίως Βασιλείου. Ένα τρυφερό καλοδουλεμένο με απαλά, τρυφερά, ήπια, οικεία χρώματα και γοητευτικές φιγούρες, εμπνευσμένο, χαριτωμένο εικαστικό έργο της ίδιας της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.

Το όμορφο βιβλίο συνοδεύεται από CD με τα ποιήματα του βιβλίου μελοποιημένα με πολλή ευαισθησία και λυρικότητα από τον Γιώργο Κουρουπό, τα οποία ερμηνεύει αριστοτεχνικά και με θεατρική εκφραστικότητα η Δάφνη Πανουργιά, συνοδεύοντας η ίδια τον εαυτό της με την κιθάρα.

 

timos_cover

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top