Fractal

Τι ζητά το σαλιγκάρι της SLOW FOOD στο διεθνές παζάρι;

της Νατάσας Ρουχωτά // *

 

slow_foodΜΙΛΑΝΟ – Το σαλιγκαράκι, σύμβολο της SLOW FOOD (μεταφράζεται ανεπιτυχώς ως βραδυφαγία σ’ αντιδιαστολή με τα FAST FOOD) εισβάλει πανηγυρικά, αργό, αλλά ακάθεκτο και στη διεθνή διοργάνωση EXPO του Μιλάνου.

Ήδη 9 μήνες πριν την έναρξή της EXPO (Μάιος 2015) και εν μέσω πυρετωδών ετοιμασιών, σκανδάλων (για τι άλλο, αν όχι για μίζες;), συλλήψεων και γενικού πανικού, μεθάει την οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας και γεμίζει ελπίδες κι ευσεβείς πόθους τους κατοίκους της. Σχεδόν 140 χώρες εκθέτες και 20 εκατομύρια επισκέπτες αναμένονται να κατακλύσουν τον ιταλικό βορρά, να δώσουν ανάσα στην ιταλική οικονομία και να ρίξουν λίγο φως στο τούνελ της ιταλικής κρίσης.

Η τροφή του πλανήτη και η ενέργεια για τη ζωή, είναι το κεντρικό θέμα της διοργάνωσης και πάνω σ’αυτό έχει από εικοσιπενταετίας άποψη, που μετέτρεψε σε έργο η Σλόου Φουντ,. Η μη κερδοσκοπική Ένωση με 100.000 μέλη σε 150 χώρες του κόσμου, απόλυτα πετυχημένη ιδέα/όραμα μιας παρέας ιταλών καλοφαγάδων με άποψη από το άγνωστο (κάποτε) Μπρά.

Ο ιδρυτής

Petrini

Ο ιδρυτής του κινήματος Κάρλο Πετρίνι

Το όνομα του ιδρυτή, Κάρλο Πετρίνι: Κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, γεννημένος το 1949. Καρλίν για τους μυημένους, λέει πολλά στους Ιταλούς, μια που άλλος τον θέλει για υπουργό Γεωργίας, άλλος για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άλλος τον θεωρεί οραματιστή και άλλος ονειροπόλο ουτοπιστή. Κι άλλος, όπως η αγγλική εφημερίδα The Guardian, έναν από τους 50 ανθρώπους που θα μπορούσαν να σώσουν τον πλανήτη μας από τα δεινά του!

Ξεκινώντας από τη μικρή πόλη Μπρα (θα τη βρείτε με ψιλά γράμματα στο χάρτη, κάπου νοτιοανατολικά του Τορίνου), με πολύ κέφι, ντόπια συνείδηση και απίστευτο ντετερμινισμό, έτσι, όπως υπέροχα μας αφηγείται η ταινία Slow Food Story του σκηνοθέτη Στέφανο Σάρντο ( 73 λεπτά ύμνου στον ιδρυτή του κινήματος), ο Καρλίν και η παρέα του κατάφεραν να ιδρύσουν ένα διεθνές κίνημα διατροφής. N’ αντισταθούν στην επέλαση των φαστ φουντ και να υπαγορεύσουν νόμους και ιδέες πάνω στο θέμα της καλλιέργειας και της παραγωγής σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Slow Food γεννιέται το 1989 από μια «τρελοπαρέα» γαστρονόμων στην Οπερά Κομίκ του Παρισιού και έχει σήμα της το σαλιγκαράκι.

Η ευφυΐα του Πετρίνι συνίσταται στο γεγονός ότι το κίνημα παίρνει σύντομα τις δέουσες αποστάσεις από την έννοια και τις συνήθειες του κλασικού gourmet και υιοθετεί θέματα σοβαρά, όπως η οικολογία, οι βιολογικές ιδιαιτερότητες, τα πάθη της γης από τις εντατικές καλλιέργειες και ο αγώνας της επιβίωσης των ντόπιων προϊόντων κόντρα στους νόμους της ισοπέδωσης και της παγκοσμιοποίησης.

Το σήμα του κινήματος Slow Food

Το σήμα του κινήματος Slow Food

Το ευγενές σαλιγκαράκι μεταφέρει τον Καρλίν και τους φίλους του σε μέρη απίστευτα –στην Ιο, για παράδειγμα, εκεί όπου οι γιδοβοσκοί παράγουν το παραδοσιακό τους τυρί, στη Νέα Καληδονία, στην Κύπρο ή στην Αργεντινή. Το μικρό, το ιδιαίτερο, το υγιεινό, το τίμιο και το ντόπιο γίνονται συνθήματα στο στόμα των απανταχού οπαδών του Αργού Φαγητού, ενώ το κίνημα παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Στόχος τώρα είναι είναι όχι μόνον το τι τρώμε ή από πού προέρχεται η τροφή, αλλά το πώς έχει καλλιεργηθεί ή εκτραφεί η πρώτη ύλη και αν έχει αποφέρει το σωστό αντίτιμο σε αυτόν που με χίλιους κόπους την παράγει.

«Υποτιμώντας το αγροτικό επάγγελμα, βάζοντας στο περιθώριο τους αγρότες, φτάσαμε σε εντυπωσιακή απομάκρυνση των πληθυσμών μας από τη γη, με αποτέλεσμα να μένουν εκεί οι πιο ηλικιωμένοι. Στα πλαίσια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, πρέπει να φροντίσουμε τα χρήματα να μην πηγαίνουν σε όφελος των βιομηχανικών παραγωγών που πνίγουν τους μικρούς και προσφέρουν ένα στάνταρ προϊόν, ίδιο για όλους» λέει ο ίδιος.

Μα, τα αγνά προϊόντα, τα βιολογικά, δεν κοστίζουν παραπάνω;

«Δεν είναι αλήθεια αυτό. Αν κάποιος ψωνίζει από την αγορά της γειτονιάς του προϊόντα της εποχής που δεν διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να έρθουν στο τραπέζι μας, κερδίζει σε χρήματα, σε υγεία και σε συνέπειες για το περιβάλλον –θέμα που πρέπει να μας απασχολεί».

Και σε περιόδους κρίσης, όταν ο αστικός πληθυσμός στρέφεται κατ’ ανάγκην σε λύσεις τύπου φαστ φουντ, με 1 μόνον ευρώ;

«Το χαμηλό κόστος των προϊόντων της αλυσίδας φαστ φουντ είναι τέτοιο μόνο φαινομενικά, εφόσον έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον όσο και στην υγεία μας και φτάνει σε σημείο να κοστίζει υπέρογκα στην κοινωνία μας. Καλή και υγιεινή τροφή για τη Slow Food δεν σημαίνει gourmet και εξεζητημένα πιάτα. Μπορεί να είναι και μια μακαρονάδα με σπιτική σάλτσα ή με λαχανικά που καταναλώνεται στο σωστό χρόνο –και μεταφράζεται εντέλει σε ποιότητα ζωής και ευτυχία».

Το τρίπτυχο

Η Σλόου Φουντ υποστηρίζει οτι η τροφή πρέπει να έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά:να είναι καλή, καθαρή και δίκαιη.

Καμμία σχέση με γκουρμέ, συνταγές και τηλεμαγειρέματα, αλλά με καλλιέργειες, εκτροφές, διακίνηση, υποστήριξη των μικρών παραγωγών, του ντόπιου προϊόντος και βέβαια η εμμονή στην αξία της βιοποικιλότητας. Ενσυνείδητη διατροφή με προσοχή κι ευαισθησία για την παραγωγή, για τον παραγωγό, αλλά και για τα ζώα, για τα φυτά, για την ίδια τη γη που μας θρέφει, για τον πλανήτη που μπορεί να μας εγγυηθεί το μέλλον, αν μάθουμε να τον εκμεταλλευόμαστε με το σεβασμό που του πρέπει.

afisa expo

Αφίσα για την EXPO του Μιλάνου

Το μεγάλο στοίχημα της Σλοου Φουντ, τα τελευταια χρόνια είναι η βιοποικιλότητα κι αυτό είναι και το θέμα που θα προβληθεί από την Ένωση στην EXPO του Μιλάνου. Αυτός είναι ο δρόμος, που οδηγεί στο τέλος της μάστιγας του πλανήτη, την πείνα, ιδιαίτερα στην Αφρική – ήπειρο με την οποία ασχολείται συστηματικά η Ενωση.

Ψωμί και γάλα, δύο βασικές τροφές, θα πρωταγωνιστήσουν στη σκηνή της Σλόου Φουντ σε όλη τη διάρκεια της EXPO μέσω των ίδιων των παραγωγών, όχι απλά εκθέτοντας προϊόντα του κόπου τους, αλλά προκαλώντας τη ενεργή, δυναμική συμμετοχή των επισκεπτών, ώστε να δώσουν, όλοι μαζί, ψυχή σε ένα διεθνές γεγονός, που κινδυνεύει να εγκλωβιστεί στη στείρα και κοντόφθαλμη εμπορικότητα.

Ας σημειωθεί ότι η Ένωση διοργανώνει κάθε φθινόπωρο συνάντηση παραγωγών με το εύλογο όνομα, Μάνα Γη. Στο φετεινό Σαλόνι, όπως τ΄ ονομάζουν (23-27 Οκτωβρίου), υπάρχει ιδιαίτερο αφιέρωμα στις καλλιέργειες οικογενειακής κλίμακας :αντίδοτο στη οικονομική κρίση, θεμέλιο για την υγεία και πηγή προσωπικής ικανοποίησης κι ενσυνείδητης κατανάλωσης.

Παρά την έλλειψη επίσημου ελληνικού περιπτέρου, η Σλόου Φουντ μας πληροφόρησε ότι θα υπάρχει και ελληνική συμμετοχή.

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top