Fractal

Για τα «Θέματα Λογοτεχνίας»

Γράφει ο Χρίστος Αλεξίου //

 

tl54

 

ΚΡΑΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 2014: Τιμητική διάκριση στο περιοδικό “Θέματα Λογοτεχνίας”

 

Η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων απένειμε τιμητική διάκριση στο περιοδικό Θέματα Λογοτεχνίας για τη συμβολή του στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας. Η τελετή της απονομής έγινε την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2015 στον Κινηματογράφο Δαναός.

Τα Θέματα Λογοτεχνίας είναι ένα τετράμηνο περιοδικό λογοτεχνίας, θεωρίας της λογοτεχνίας και κριτικής. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1995 από τον Εκδοτικό Οίκο Γκοβόστη, με απόφαση του αείμνηστου Γιάννη Γκοβόστη, σε συνεργασία με τον Χρίστο Αλεξίου, που ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού.

Η πιο σημαντική συνεισφορά των Εκδόσεων Γκοβόστη στην πνευματική ζωή της χώρας μας και στην καλλιτεχνική και ψυχική καλλιέργεια του λαού μας είναι η έκδοση μεγάλων έργων της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το περιοδικό Θέματα Λογοτεχνίας αποτελεί μια συνεισφορά των Εκδόσεων Γκοβόστη στην προβολή και μελέτη της λογοτεχνίας που συνεχίζεται παρά την οικονομική κρίση, που είναι βαθύτερα πολιτισμική και ακόμη βαθύτερα ηθική, για την αντιμετώπιση της οποίας η λογοτεχνία καλείται και μπορεί να παίξει τον δικό της ρόλο.

Στον πρόλογο του πρώτου τεύχους του περιοδικού (Νοέμβριος/Δεκέμβριος 1995 – Ιανουάριος/Φεβρουάριος 1996, Αφιέρωμα στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη) υπογραμμίστηκε ο ρόλος αυτός μέσα από τη διατύπωση του στόχου του περιοδικού που ήταν και παραμένει να συμβάλλει στην προβολή και μελέτη της λογοτεχνίας ως μια δύναμη αντίστασης στην κοινωνική, πολιτισμική, πνευματική και ηθική κρίση της εποχής μας, ως μια ενέργεια, άμεσα ή έμμεσα, εξυγιαντική απέναντι στην αρρώστια της εποχής μας και τον κοινωνικό και ψυχικό θάνατο που πηγάζει από την υπαρξιακή πίστη στην αξία της ζωής.

Ένα περιοδικό ανοικτό σε όλες τις τεχνοτροπίες και σε όλες τις θεωρητικές για τη λογοτεχνία προσεγγίσεις, σε όλες τις ερμηνευτικές αναλύσεις λογοτεχνικών έργων. Ένα περιοδικό ανοικτό στον λόγο και στον αντίλογο, που προκαλεί τον προβληματισμό και τη σοβαρή αντιπαράθεση ιδεών και αντιλήψεων και συμμετέχει, με τη σοβαρότητα και την ποιότητα του περιεχομένου του, στη συλλογική προσπάθεια για μια έξοδο από τον σκοτεινό λαβύρινθο της πολιτισμικής και ηθικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η ανθρωπότητα, μαζί και η χώρα μας, έχοντας λησμονήσει τη φρίκη των δύο παγκοσμίων πολέμου του περασμένου αιώνα και τις αξίες για τις οποίες θυσιάστηκαν εκατομμύρια άνθρωποι στη διάρκειά τους.

Πρόκειται για ένα υπεύθυνο περιοδικό αναφοράς σε Θέματα Λογοτεχνίας. Στο οποίο παλαιοί και νέοι, Έλληνες και ξένοι λογοτέχνες, Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, μπορούν να παρουσιάζουν λογοτεχνικά κείμενα ή μελέτες για τη λογοτεχνία με μοναδικό όρο την καλλιτεχνική ποιότητα, την επιστημονική σοβαρότητα και την τεκμηρίωση.

 

th_lo

 

Στα 54 πολυσέλιδα τεύχη του που δημοσιεύτηκαν ως τώρα –σκόπιμα σε μορφή βιβλίου για να μπαίνουν σε βιβλιοθήκες– με συνολικό αριθμό σελίδων πάνω από 11.000 έχουν φιλοξενηθεί μέχρι σήμερα πάνω από 900 κείμενα ποίησης, πεζογραφίας και θεάτρου Ελλήνων και ξένων, παλαιών και νέων λογοτεχνών και πάνω από 800 κείμενα δοκιμίου, θεωρίας της λογοτεχνίας, μελέτης και κριτικής Ελλήνων και ξένων, παλαιών και νέων μελετητών.

Στα 54 αυτά τεύχη περιλαμβάνονται αφιερώματα σε Έλληνες και ξένους, παλαιούς και νεότερους δημιουργούς, όπως στον Θερβάντες, τον Τολστόη, τον Ντοστογιέβσκη, στη ρωσική λογοτεχνία, στο θέατρο, στον Samuel Becket, στον Παλαμά, στον Καβάφη, στον Σικελιανό, στον Καβάφη, στον Πρεβελάκη, στον Σεφέρη, στον Ελύτη, στον Ρίτσο, στον Γιάννη Δάλλα, στον Μανόλη Αναγνωστάκη, στον Αντώνη. Δεκαβάλλε, στον Κώστα Στεργιόπουλο, στον Ανδρέα Φραγκιά, στον Μήτσο Αλεξανδρόπουλο, στη Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου, στον Γιώργο Γεωργούση, στον Αθανάσιο Χριστοδούλου, στον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Κυριάκο Χαραλαμπίδη, στον Γιάννη Κιουρτσάκη, τον Χριστόφορο Μηλιώνη, στον Ιάκωβο Καμπανέλλη, στον Παύλο Μάτεσι, στον Θανάση Κωσταβάρα, τον Σωκράτη Σκαρτσή τον Ορέστη Αλεξάκη.

Το 55ο τεύχος με το οποίο τα Θέματα Λογοτεχνίας συμπληρώνουν 20 χρόνιας παρουσίας τους στην πνευματική ζωή θα είναι αφιέρωμα στον ποιητή Μάρκο Μέσκο.

Οι Εκδόσεις Γκοβόστη θεωρώντας ότι στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη ψηφιακή πραγματικότητα και στην παρούσα συγκυρία της κρίσης, η υπεράσπιση των ανθρωπιστικών σπουδών και, πιο ειδικά, της λογοτεχνίας αποτελεί μείζον διακύβευμα και θεωρώντας, επιπλέον, ότι το περιεχόμενο των Θεμάτων Λογοτεχνίας δεν μπορεί παρά να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου αυτού, δημιούργησαν, μια πλούσια ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, η οποία καθιστά όλο το περιεχόμενο του περιοδικού άμεσα διαθέσιμο στο αναγνωστικό κοινό, με δυνατότητα σύνθετης αναζήτησης, και η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς με νέα άρθρα, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια τόσο στον ερευνητή όσο και στον αναγνώστη. 

Στο 54ο τεύχος του περιοδικού Θέματα Λογοτεχνίας (Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2014) περιέχεται Μικρό Αφιέρωμα στον Κώστα Στεργιόπουλο που πρόσφατα αποδήμησε, με κείμενα: του Κώστα Στεργιόπουλου, Θετικά και Αρνητικά Στοιχεία στην Ποίηση,της Έρης Σταυροπούλου, Τιμή στον Κώστα Στεργιόπουλο, του Νάσου Βαγενά, Κώστας Στεργιόπουλος και του Ευριπίδη Γαραντούδη, Κώστας Στεργιόπουλος: Στο μεταίχμιο των τεχνοτροπιών. Ένας προσωπικός ποιητής, που είχαν εκφωνηθεί στην τελετή αναγόρευσης του Κώστα Στεργιόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης το τεύχος περιλαμβάνει Μικρό Αφιέρωμα στον Γιώργο Μιχαηλίδη, με κείμενα των Ζωή Σαμαρά και Αφροδίτη Σιβετίδου, Η Σκηνοθεσία της Ιστορίας, Λητώ Ιωακειμίδου, «Άγιοι Έρωτες. Τα Χρόνια της Οργής» Τεχνικές Σχηματοποίησης και Απεικόνισης του Συλλογικού Μαρτυρίου και Χριστίνας Αργυροπούλου, Η Πολυφωνική Αφήγηση και η Αφηγηματική Τέχνη του Γιώργου Μιχαηλίδη, που αναφέρονται στον β΄ τόμο της τριλογίας του Μιχαηλίδη Άγιοι Έρωτες. Τα Χρόνια της Οργής.

Δύο ποιήματα του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, τρία ποιήματα του Στέλιου Μαφρέδα, πέντε ποιήματα της Εύας Μοδινού, ένα ποίημα του Ρήσου Χαραλαμπίδη, οκτώ ποιήματα του Ιωάννη Γκοβόστη και ένα διήγημα του Δημήτρη Πορφύρη.

Περιέχει, επίσης, πολυσέλιδη μελέτη του Γιώργου Ρωμανού, με θέμα Ρωσική Πρωτοπορία και Κριτήρια Κριτικής. Αναζητώντας την πραγματικότητα, μελέτη της Λένας Αραμπατζίδου με θέμα, Η ζωγραφική ως διακείμενο της λογοτεχνίας. Το παράδειγμα του Ν. Επισκοπόπουλου, άρθρο της Μαρίας Καλίτση με θέμα, Η Σφαλερή Ψύχωση του Μ. Καραγάτση: Τα Σύνορα του Μίσους, 1948, του Σ. Λ. Σκαρτσή για τον ποιητή Κώστα Κρεμμύδα και ομιλία του Βάκη Λοϊζίδη με θέμα, Ζέφη Δαράκη: στη Σπηλιά με τα Βεγγαλικά.Τα κλειδιά των πιο συγκλονισμένων αποκαλύψεων, γύρω από το κάλλος μιας στιγμιαίας φωτιάς.

Κριτικές της Κατερίνας Θεοδωράτου για την ποιητική συλλογή Σαντιγκάρ του Κώστα Κρεμμύδα, κριτική της Νένας Κοκκινάκη για την ποιητική συλλογή Ποιήματα Προσωρινότητας της Βιβής Κοψίδα-Βρεττού, κριτική του Νεκτάριου-Γεωργίου Κωνσταντινίδη για την παράσταση του έργου Αδερφοί Καραμάζοφ του Φ. Ντοστογιέφσκι στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν και κριτική της Ιωάννας Καραμάνου για το Λεξικό του Αρχαίου Θεάτρου: Όροι-Έννοιες-Πρόσωπα των Σάββα Γώγου και Κυριακής Πετράκου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top