Fractal

Θάλεια Κουνούνη: «Ας απαντήσω στο ύφος του βιβλίου, ο Greek μπορεί να γίνει Θέραπι από μόνος του, φτάνει να το αποφασίσει»

Συνέντευξη στην Έλενα Νταβλαμάνου //

 

thaleia-kounouni

 

Στις προθήκες των βιβλιοπωλείων βρίσκεται το νέο και τόσο διαφορετικό βιβλίο της Θάλειας Κουνούνημε τίτλο: «Greek Θέραπι»που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη. Το νέο αυτό βιβλίο της Θάλειας Κουνούνη στάθηκε αφορμή για τη συζήτησή μας, αλλά και για να γνωρίσω προσωπικά έναν άνθρωπο άμεσο, ζεστό, πολύ φιλικό και ιδιαίτερα συνεργάσιμο. Το  «Greek Θέραπι» είναι η ιστορία μιας απίθανης εφτάδας. Εφτά Έλληνες ενώνουν τις δυνάμεις τους και συμμετέχουν σε ένα ευρωπαϊκό πρότζεκτ. Πολλές φορές οι εθελοντές καταλήγουν και σε μια αίθουσα που χρησιμοποιείται για συνεδρίες «Group Therapy», ενώ πιο πριν έχουν «περιοδεύσει» στα πιο απίθανα μέρη.

 

-Ποια ήταν η αφορμή να ξεκινήσετε τη συγγραφή;

Δεν υπήρξε μία συγκεκριμένη αφορμή. Ξεκίνησα από μικρή να δίνω μορφή στις σκέψεις μου. Η γραπτή αποτύπωση τού τι υπήρχε στο μυαλό μου ξεκίνησε αυθόρμητα.

 

-Το νέο σας βιβλίο έχει τον τίτλο «Greek Θέραπι». Πείτε μας λίγα λόγια για την υπόθεση.

Ο θάνατος ενός γαμπρού, την ώρα του γάμου του, αναγκάζει εφτά Έλληνες να συνεργαστούν για να ανακαλύψουν το μυστήριο γύρω από τη… ζωή του. Ταυτόχρονα και αναπάντεχα τους δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε συνεδρίες group therapy από τις οποίες βγαίνουν στην επιφάνεια μεγάλες αλήθειες της ζωής. Κι αυτό, μέσα από μία άκρως σουρεαλιστική περιπέτεια.

 

-Ποιος χαρακτήρας της ιστορίας σας δυσκόλεψε περισσότερο;

Κανένας ιδιαίτερα. Ίσως να ήμουν περισσότερο προσεκτική στο πώς θα αποτυπώσω τη σχέση Αντρέα – Πάτρικ. Δύο ομοφυλόφιλοι άντρες που είναι παντρεμένοι και μεγαλώνουν μαζί το κοριτσάκι που έχουν υιοθετήσει. Μία ανύπαρκτη εικόνα για την Ελλάδα.

 

greek-therapy

 

-Πόσο εύκολο είναι να ταυτιστούν οι αναγνώστες με τους ήρωες του βιβλίου;

Αυτή είναι μία ερώτηση που θα πρέπει μάλλον να την απαντήσουν οι αναγνώστες. Αν και πιστεύω πως η ταύτιση δεν έρχεται ολοκληρωτικά. Ίσως να ταυτιστούν με συμπεριφορές και απόψεις τους.

 

-Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, θεωρείτε ότι χρειαζόμαστε therapy επειδή είμαστε Greek;

Ο Έλληνας σήμερα νοσεί κοινωνικά. Άρα σίγουρα χρειάζεται και μία κοινωνική θεραπεία. Και η διαδικασία ξεκινάει με το να αγκαλιάσει τον Έλληνα δίπλα του και μαζί να ανακαλύψουν τους τρόπους με τους οποίους θα καλυτερέψουν τη ζωή τους. Βέβαια, ας μην το απλοποιήσουμε τόσο πολύ, είναι ένα τεράστιο θέμα. Έτσι ας απαντήσω στο ύφος του βιβλίου, ο Greek μπορεί να γίνει Θέραπι από μόνος του, φτάνει να το αποφασίσει.

 

Ένα χιουμοριστικό βιβλίο αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση για έναν συγγραφέα;

Όταν ήρθε η συγκεκριμένη έμπνευση, συνειδητοποίησα πως για να προχωρήσω στην «εκτέλεσή» της, θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω ένα ύφος γραφής, εντελώς διαφορετικό από αυτό που υπάρχει στα προηγούμενα βιβλία μου. Αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να αποτυπώσω τον σουρεαλισμό και τις κωμικές εικόνες, έτσι όπως τις είχα στο μυαλό μου. Παρ’ όλα αυτά, δεν ήταν καθαρή πρόκληση. Αν έβλεπα όταν το ξεκίνησα πως δεν μου βγαίνει, αν δεν με ικανοποιούσε, πολύ απλά θα το σταματούσα. Κι αυτό πιστεύω πως συμβαίνει μόνο σε ένα χιουμοριστικό βιβλίο. Μπορεί να «παλέψεις», να νιώσεις την πρόκληση για μία λογοτεχνική γραφή, αλλά αν η κωμωδία δεν βγει αυθόρμητα και αβίαστα, τότε κάθε προσπάθεια, θα οδηγήσει σε αποτυχία.

 

-Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας σχέδια;

Το επόμενο βιβλίο μου έχει πάρει το συγγραφικό του δρόμο. Περισσότερα, όταν έρθει η ώρα.

 

Ανυπομονώντας λοιπόν για το επόμενο συγγραφικό σας εγχείρημα, σας ευχαριστώ θερμά! Εύχομαι πάντα επιτυχίες!

Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και τη φιλοξενία.

 

Βιογραφικό: Η Θάλεια Κουνούνη-Πολυβίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Ζει με τον σύζυγό της και τα τέσσερα παιδιά τους στην Κύπρο. Έχει σπουδάσει Ακουολογία στο Λονδίνο και σήμερα διευθύνει εταιρεία που έχει αντικείμενο τον έλεγχο και την ενίσχυση της ακοής. Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της: Το Τέλος Ήταν Μόνο η Αρχή, Κράτα με… Η Κιβωτός Σαλπάρει, Όπου και να ’σαι σ’ Αγαπώ, Τα Χρώματα της Ζωής μου, Ευτυχία Εδώ ή Λίγο πιο Πέρα, Δεν Υπήρξα Ποτέ – Παράλληλη Λογοτεχνία με το βιβλίο της Μαρίας Κωνσταντούρου – Χωρίς Εσένα και Η Παναγιά των Δελφινιών.

Επικοινωνία με τη συγγραφέα: akoun@cytanet.com.cy

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top