Fractal

Ήρωες και ναυαγοί του Χρόνου

Γράφει η Μαρία Λιάκου //

 

teleytaia-nea-apo-tin-ithakiΚώστας Ακρίβος «Τελευταία νέα από την Ιθάκη», εκδ. Μεταίχμιο, 2016, σελ. 280

 

«Θεοί, ήρωες, νεράιδες, εραστές, φίλοι, καθάρματα, μπεσαλήδες και νταήδες ταξιδεύουν στα τρικυμισμένα νερά της ιστορίας και φτάνουν από τα χρόνια του Ομήρου στις μέρες μας, άλλοι σώοι και άλλοι ναυαγοί».

Το βιβλίο αυτό το περίμενα με μεγάλη προσμονή. Μου αρέσει η γραφή του συγγραφέα και οι ιστορίες του πάντα με ταξιδεύουν στους τόπους αναφοράς. Στα πλαίσια του εργασιακού μου βίου πολλές φορές είχα χρησιμοποιήσει «ως εργαλείο» βιβλία ή αποσπάσματα του Κώστα Ακρίβου. Σε εισηγήσεις -παρουσιάσεις για το φαινόμενο της κρίσης είχα «ως ευαγγέλιο» το βιβλίο του «Αλλάζει πουκάμισο το φίδι» (2013- Μεταίχμιο). Τον θεωρώ έναν από τους σημαντικούς συγγραφείς που έχουμε στις μέρες μας. Η πρώτη γρήγορη ανάγνωση του βιβλίου «με ξάφνιασε» λόγω των προσδοκιών μου. Αναρωτιόμουν γιατί η υπεύθυνη της σειράς του Μεταίχμιου εξαίρετη κ. Ελένη Μπούρα έβγαλε το βιβλίο αυτό και «αν φρόντισε» τον αγαπημένο μου συγγραφέα . Το βιβλίο αυτό είναι μια «λογοτεχνική κατασκευή» με δόση νεωτερικότητας ή είναι ένα πολύτιμο βιβλίο που θα προσεγγίσει και νέο αναγνωστικό κοινό. Είναι ένα βιβλίο για αναγνώστες με απαιτήσεις και μόνο…. Η δεύτερη ανάγνωση του με κέρδισε! Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Δ. Ν. Μαρωνίτη. «Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με τη μετάφραση των παραθεμάτων της Οδύσσειας […] Ο δεύτερος και ίσως πιο βασικός είναι επειδή σ’ αυτόν οφείλεται η σύλληψη της αρχικής ιδέας», όπως αναφέρεται στο υστερόγραφο του βιβλίου.

Το βιβλίο ορίζεται ως «Μυθιστορίες» και περιλαμβάνει είκοσι έξι (26) ιστορίες. Τηλέμαχος- ο γιός, Αθηνά- η προστάτιδα, Λαέρτης- ο πατέρας , Μενέλαος – ο βασιλιάς, Ερμής – ο αγγελιαφόρος, Αντίκλεια – η μητέρα, Καλυψώ – η ερωμένη, Μέντορας- ο φίλος, Τειρεσίας-ο μάντης, Νέστορας- ο σοφός, Ελπήνορας- ο άτυχος, Ευρύκλεια- η τροφός, Αγαμέμνονας- ο αρχηγός, Πολύφημος- ο αδηφάγος, Ναυσικά- η πριγκίπισσα, Ποσειδώνας-ο εκδικητής, Αντίνοος- ο μνηστήρας, Κίρκη- η μάγισσα, Πηνελόπη- η σύζυγος, Αχιλλέας- ο αθάνατος, Ελένη – η ωραία, Εύμαιος- ο πιστός, Λευκοθέα- η νεράιδα, Φήμιος- ο τραγουδιστής, Οι σύντροφοι του Οδυσσέα, Οδυσσέας -the one. Η τελευταία ιστορία -όπως αναφέρεται στο υστερόγραφο έχει «το μαγικό χεράκι» του Ηλία Μαγκλίνη και μου άρεσε πολύ. Η νέα αυτή φόρμα γραφής του σπουδαίου Κώστα Ακρίβου μου άρεσε πολύ, μα πάρα πολύ! Δείχνει μια εξέλιξη στην γραφή του έχοντας πάντα το καθάριο ύφος του και την απλή κατανοητή γλώσσα. Την μυθιστορία  «ο Πολύφημος, ο αδηφάγος» την θεωρώ «διαμαντάκι» γραφής. Λιτή με ένα ύφος που ρέει καθάριο και απελευθερώνει το συναίσθημα του ήρωα με μεγάλη μαεστρία. Χτίζει και αποδίδει έναν ήρωα με ύψωμα ψυχής και παράλληλα εντελώς ανθρώπινο. Ο τίτλος ευρηματικός και «φέρνει» τα νέα από την Ιθάκη στον αναγνώστη. Όλες οι ιστορίες δίνουν ώθηση στην σκέψη και την αντίληψή σου. Ότι χρειάζεται να κάνει ένα βιβλίο. Το συστήνω στο αναγνωστικό κοινό χωρίς κανέναν ενδοιασμό και προσωπικά ευχαριστώ τον συγγραφέα Κώστα Ακρίβο για την τόλμη της γραφής και των ιστοριών του. Ευγνώμων.

 

Κώστας Ακρίβος

Κώστας Ακρίβος

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top