Fractal

Ταξιδιωτικό: «Αφιέρωμα στην Χεβρώνα»

Της Σοφίας Κιόρογλου // *

 

f18

 

«Μπέκακάσα, τουχάντ λαάζόρ λι; Λεχαγίντ λι κεισάντ λεχαγιά λε Αλ-Χαλίλ… (Παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε πως θα πάω στη Χεβρώνα); Διαβάζω από το μικρό βιβλιαράκι που αγόρασα από την Ελλάδα. Στο Ισραήλ έχω πάει δεκαπέντε φορές και εκεί γνώρισα τον άνδρα μου. Η Αγία Γη είναι τόσο όμορφη. Σε μαγνητίζει τόσο που θέλεις να την ρουφήξεις. Στην Χεβρώνα πρώτη φορά βρίσκομαι και οι εντυπώσεις είναι χαραγμένες ακόμη στο μυαλό μου.

Η Χεβρώνα ή, όπως στα αραβικά αποκαλείται, Αλ-Χαλίλ (الخليل ) δηλαδή φίλος του Θεού, είναι παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Όχθη, 30 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ.

Η Χεβρώνα είναι η μεγαλύτερη πόλη στη Δυτική Όχθη και η δεύτερη μεγαλύτερη στο Κράτος της Παλαιστίνης μετά τη Γάζα. Η πόλη χωρίζεται σε δύο τομείς, τον Η1 που ελέγχεται από τους Παλαιστίνιους και τον Η2 που ελέγχεται από τους Ισραηλινούς και αποτελεί το 20% της πόλη. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 930 μέτρων στα βουνά της Ιουδαίας.

Η πόλη είναι περισσότερο γνωστή ως ο τόπος ταφής των βιβλικών πατριαρχών Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ και των συζύγων τους. Οι τάφοι θεωρείται ότι βρίσκονται στο τύμβο των Πατριαρχών (ή Τζαμί Ιμπραΐμι για τους μουσουλμάνους). Αξίζει να τους επισκεφτείτε.

 

Τύμβος των Πατριαρχών

Η πόλη θεωρείται επίσης ιερή από τους μουσουλμάνους, λόγω της σχέσης της με τον Αβραάμ, και θεωρείται ως μια από τις τέσσερεις ιερές πόλεις του Ισλάμ. Σύμφωνα με την Βίβλο, ο Δαβίδ την έκανε πρωτεύουσα του κράτους των Ιουδαίων για μερικά χρόνια. Το 1099 κατελήφθη από τους Σταυροφόρους και το 1187 από τους μουσουλμάνους, με αρχηγό τον Σαλαντίν. Στις αρχές του 16ου αιώνα πέρασε στη κατοχή των Οθωμάνων και το 1917 των

Βρετανών και παρέμεινε σε βρετανική κατοχή μέχρι το 1948, όταν και τη Δυτική Όχθη κατέλαβαν οι Ιορδανοί. Το Ισραήλ κατέλαβε τη περιοχή μετά τον πόλεμο των έξι ημερών. Η πόλη λόγω της ιερής σημασίας τόσο για τους Εβραίους όσο και τους Μουσουλμάνους αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο θρησκείες.

Η φιλοξενία των τριών αγγέλων από τον Αβραάμ στη Χεβρώνα

Σ΄ αυτό το μέρος ο Πατριάρχης Αβραάμ αξιώθηκε να φιλοξενήσει την Αγία Τριάδα. Εκεί υπάρχει ακόμα μέχρι σήμερα η «δρυς του Μαμβρή» στη σκιά της οποίας έγινε η θαυμαστή φιλοξενία που αναφέρεται στο Βιβλίο της Γενέσεως.

 

Η Δρυς του Μαμβρή

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Δρυς του Μαμβρή

Η Αγία Τριάδα εμφανίστηκε στον Αβραάμ, με τη μορφή τριών Αγγέλων και η φιλοξενία έγινε κάτω από αυτό το δέντρο που διατηρείται ακόμα. Φτάνοντας, σε εκείνο το σημείο θα αντικρίσετε αυτό το δέντρο. Λόγω των πολλών αιώνων που έχουν περάσει το δέντρο είναι υποστηλωμένο και ο χώρος στον οποίο βρίσκεται είναι περιφραγμένος, ώστε να προστατεύεται το δέντρο και να είναι ασφαλές, ο χώρος στον οποίο βρίσκεται το δέντρο ανήκει σ’ ένα ρωσικό μοναστήρι που θα το συναντήσετε αν βρεθείτε εκεί.

 

Ασχολίες κατοίκων

Η Χεβρώνα είναι πολυάσχολος εμπορικός κόμβος στη Δυτική Όχθη, συνεισφέροντας περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ της περιοχής, κυρίως από τις πωλήσεις μαρμάρων από τα λατομεία. Επίσης είναι γεωργικό κέντρο γνωστό για τα σταφύλια και τα σύκα τους, ενώ στη πόλη υπάρχουν εργαστήρια κεραμικής και υαλοποιίας. Η παλαιά πόλη χαρακτηρίζεται από στενά δρομάκια, πέτρινα σπίτια με επίπεδες σκεπές και παλιά καταστήματα. Στην πόλη εδρεύει το Πανεπιστήμιο της Χεβρώνας και το Πολυτεχνείο της Παλαιστίνης. Για όσους βρεθείτε στην Αγία Γη μην λησμονήσετε να επισκεφθείτε την Ορεινή, Γη Προδρόμου στο Έιν Κάρεμ.

 

 

 

* Η Σοφία Κιόρογλου σπούδασε μετάφραση και εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια του Club Gourmet. Ποιήματα και διηγήματα της έχουν βραβευτεί και δημοσιευτεί σε ελληνικές και διεθνείς ανθολογίες, εφημερίδες και στα περιοδικά Silver Birch Press, the Books’s Journal, The Blue NIb, Winamop, Ashvamegh, Fractal, Verse-Virtual, Praise Writers, Lunaris Review, Poetic Diversity, Halkyon Days, Ιστορίες Bonsai και Πλανόδιον, Blue Big, Ακανθόχοιρος, Ε.Π.Ο.Κ, Έλληνες Λογοτέχνες στο Διαδίκτυο, και Writink Page. Πρόσφατα εξέδωσε την πρώτη αγγλόφωνη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Poems» και το μικρό ανθολόγιο ποιημάτων «Πες μου αλήθειες» με βραβευμένα και δημοσιευμένα στον τύπο ποιήματα. Είναι μέλος του Poets Unite Worldwide και του Ι am not a Silent Poet. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το: sofiakioroglou.wordpress.com

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top