Fractal

Ταξίδι στη Νέα Υόρκη: Η Μητρόπολη στο Μικροσκόπιο του Νίκου Μπακουνάκη!

Γράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη – Αργύρη //

 

Νίκος Μπακουνάκης “Ταξίδι στη Νέα Υόρκη” Εκδόσεις Πόλις, 2017, σελ. 120

 

Ο Νίκος Μπακουνάκης είναι γνωστός για τις πολυδιάστατες μορφές της πνευματικής του δραστηριότητας. Από το Μέγαρο Μουσικής μέχρι το ένθετο των βιβλίων στο Βήμα μέχρι τη διδασκαλία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η πολυέστια προσωπικότητά του δρέπει ανθούς σε κάθε χώρο.

Και γνωρίζοντάς τον επί χρόνια θα έλεγα πως τον εύρισκα περισσότερο Ευρωπολάγνο και λιγότερο λάτρη της μεγάλης Αμερικής. Ωστόσο, η παραμονή του στη Νέα Υόρκη επί ένα εξάμηνο για την έρευνά του στο Πανεπιστήμιο Columbiaκαι οι συχνές μας συναντήσεις στην αμερικάνικη μητρόπολη με έκαναν να ανακαλύψω ένα άλλο πρόσωπο του Νίκου Μπακουνάκη, αυτό του ένθερμου οπαδού μιας πόλης και μιας κουλτούρας ξένης προς τις καταβολές του.

Στο ημερολογιακό βιβλίο του με τίτλο «Ταξίδι στη Νέα Υόρκη» (Εκδόσεις Πόλις)  , όπου ο Νίκος Μπακουνάκης με πυκνό λόγο περιγράφει τις καθημερινές του περιπέτειες στη μεγάλη μήτρα της αμερικάνικης κουλτούρας ανακαλύπτεις ένα περιπατητή και συγχρόνως παρατηρητή μιας πραγματικότητας που εξελίσσεται με ταχύτητα αστραπής.

Ο Νίκος Μπακουνάκης γράφει στριμωγμένος στο μικρό διαμέρισμα του Village, γράφει για όλα τα μεγάλα και απρόσμενα που συμβαίνουν σε μια πόλη με πολλές ταυτότητες και με ένα όραμα, εκείνος της πρωτοπορίας. Παλεύει να προσανατολιστεί προς τα σημεία θαυμασμού του, καθώς η εργασία του τον φέρνει στο άλλο μικρό διαμέρισμα τουUpper West Side , όπου προσπαθεί να καταγράψει μια παράλληλα εξελισσόμενη πραγματικότητα  .

Δεν εστιάζει στα τουριστικά σημεία της πόλη,ς για εκείνον τουρισμός είναι η ανακάλυψη της γνώσης, η υπενθύμιση στο σουβέρ του ξενοδοχίου Waverly Inn πως ο Νόρμαν Μέιλερ είχε θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος το τρελλό 1969 με συνένοχο τον δημοσιογράφο Τζίμυ Μπρέσλιν.

Εδώ στο Village θα δεί ταινίες ρεπερτορίου στους ανεξάρτητους σινεμάδες  Angelika, Film Forum , Sunshineμεταφέροντας τις εντυπώσεις του όχι μόνο για τις ταινίες αλλά και για τους παράξενους σινεφίλ που αποτελούν από μόνοι τους μια ιδιαίτερη φυλή στο Μανχάτταν.

Εντυπωσιάζεται από το Μπράιαντ Πάρκ και την ιδιότυπη βιβλιοθήκη του δρόμου, όπου ο κόσμος αράζει τις ηλιόλουστες μέρες και επισκεπτεται τα πολυτελή ουρητήρια. Θαυμάζει τις διάφορες προσωπικότητες που συναντάει στις καθημερινές περιπλανήσεις του είτε είναι μια βοσκός από την ευρύτερη εξοχή της Νέας Υόρκης είτε είναι μια σκηνοθέτις, ηθοποιός, εκπαιδεύτρια ηθοποιών, η Λόρνα, την οποία δεν θα ξαναδεί.

Βλέπει παραστάσεις, παρακολουθεί εκθέσεις σε μουσεία που δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, προσπαθεί να ανιχνεύσει την εξέλιξη της πόλης μέσα από τις ιστορίες που έχει διαβάσει, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του σε κάθε ανεξερεύνητη γωνιά της πόλης.

Εντοπίζει μικρές ιδιαίτερες ιστορίες στην εβδομαδιαία εφημερίδα West View News όπου ανακαλύπτει την Άντζι Καλομοίρης, ελληνικής καταγωγής φωτογράφο και κατάσκοπο του FBI (1916-1955) που λειτουργούσε ως καταδότις των καλλιτεχνών του Village στους κομμουνιστικούς και φιλελεύθερους κύκλους όπου σύχναζε τότε.

 

Νίκος Μπακουνάκης

 

Ανακαλύπτει τις παραλλαγές του αμερικάνικου ουίσκι , μαθαίνει να πίνει τα καλλιφορνέζικα κρασιά, σέβεται τη νέα εποχή της μικρομπιραρίας, όπου ξεφυτρώνουν καινούριες μπύρες με έντονη γεύση απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας.

Στις εντυπώσεις του εμφυλλοχωρεί κι ένα ταξίδι στις Συρακούσες , κλείνει το μάτι η έρευνά του στο Columbia για τον συγγραφέα  Στίβεν Κρέιν, σύγχρονο του Ερνεστ Χεμινγαουάιη, ο οποίος κάλυψε ως πολεμικός ανταποκριτής τον ελληνοτουρικό πόλεμο του 1897. Εδώ παραθέτει στοιχεία της έρευνας διαχωρίζοντας τη έρευνα με τις αποδείξεις έναντι των fake news που κυριαρχούν στα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης.

Ο Νίκος Μπακουνάκης παρακολουθεί συναυλίες, ποιητικές βραδιές, εγκαίνια εκθέσεων, προσπαθεί να χωθεί σε κάθε άγνωστη λεπτομέρεια της πόλης. Είναι φανερό πως νιώθει συνεπαρμένος από τον καταιγισμό των εντυπώσεων που τις τακτοποιεί στο κείμενο και στην εσωτερική του υπόσταση:

«Η Νέα Υόρκη είναι ποιητική πόλη. Ακόμη και ο κυνισμός της, που για μερικούς είναι μια πλευρά του επαγγελματισμού της, έχει τρυφερότητα», γράφει.

Σ’ αυτή τη φράση συνοψίζεται η εμπειρία ενός Έλληνα κοσμοπολίτη δημοσιογράφου και συγγραφέα που στην αφήγησή του για τη Νέα Υόρκη κυριαρχεί η γνώση και η συνεχής προσπάθεια διεύρυνσής της.

Το βιβλίο του Μπακουνάκη «Ταξίδι στη Νέα Υόρκη» είναι για τους λίγους που έχουν την εμπειρία της Νέας Υόρκης, που τη γνωρίζουν από μέσα, που την εκτιμούν για όσα πολλά κυοφορεί στη μήτρα της καθημερινά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top