Fractal

Διήγημα: “Ιστορίες της άμμου”

Της Τατιάνας Ζερβοπούλου //

 

f1

 

(Άμμος ονομάζεται γενικά κάθε συσσώρευμα μικρών κόκκων πετρωμάτων ή ορυκτών, οι οποίοι παραμένουν ασύνδετοι μεταξύ τους. Για να θεωρηθεί όμως ως άμμος ένα συσσώρευμα, θα πρέπει οι κόκκοι από τους οποίους αποτελείται να έχουν διάμετρο μικρότερη των 6 χιλιοστών.)

Είναι το τρίτο πρωινό που περπατάω στην ατέλειωτη παραλία. Την πρώτη μετρούσα. Πάντα όταν περπατούσα μετρούσα. Λογαριασμούς. Αυτοκίνητα. Λακούβες. Βήματα. Και την πρώτη μέρα στην παραλία βήματα μετρούσα, το μάντρα των αριθμών. Προσπαθούσα να αδειάσω το μυαλό μου. Και μετά έπιασα να γκουγλάρω την άμμο. Σκέψου να αρχίσω να μετράω τους κόκκους της άμμου, σκέφτηκα. Κι εκεί έβαλα τα γέλια και λύθηκαν τα μάγια, λύθηκα κι εγώ. Αυτό ήταν. Από το τρίτο πρωινό λοιπόν με το που πατούσα το πόδι μου στην άμμο το μυαλό μου άδειαζε τελείως, περπατούσα, πέλματα που βυθιζόταν στους κόκκους, τα μάτια μου στον ορίζοντα, είχα γίνει ολόκληρη μια κλεψύδρα. Στη συνέχεια, όταν βουτούσα στη θάλασσα ήταν μια καινούρια γέννηση κάθε φορά.

(Οι κόκκοι της άμμου προέρχονται ως επί το πλείστον από την αποσάθρωση των πετρωμάτων και μερικές φορές από την κατάθρυψή τους. Ανάλογα με το είδος των υλικών που περιέχονται σε μεγαλύτερη ποσότητα στην άμμο, λέγονται χαλαζιακές, γλαυκοφανιτικές, μαρμαρυγιακές, γρανιτοφόρες, αστριούχες και λιγνιτούχες. Όταν είναι χρωματισμένη κόκκινη από οξείδια του σιδήρου, λέγεται σιδηρική ή σιδηρούχος.)

Διάβαζες μετά το φαγητό το μεσημέρι επιστημονικά άρθρα στον καναπέ. Μου έκανες ερωτήσεις, κουίζ γνώσεων που νόμιζα ότι έδινα πάλι εξετάσεις στο Γυμνάσιο. Την έχω ξεχάσει τη Φυσική, σου έλεγα, τι με βασανίζεις. Δε με νοιάζει πόσα έτη φωτός μακριά είναι ο Αλτάιρ, όλα τα αστέρια μου φαίνονται ωραία, έλα να με φιλήσεις. Κάποια στιγμή μου πετούσες τα περιοδικά στο κεφάλι και με φιλούσες.

(Στην πράξη λογίζεται ως άμμος εκείνη της οποίας οι κόκκοι φθάνουν σε διάμετρο το 1 χιλιοστό. Εξ αυτού, ανάλογα του μεγέθους, η άμμος διακρίνεται σήμερα στις ακόλουθες κατηγορίες:

1. “Χοντρή άμμος” (με μέγεθος κόκκου από 0,50 μέχρι 1 χιλιοστό)

2. “Μέτρια λεπτή” ή “μέτρια χοντρή” (από 0,25 μέχρι 0,50 χιλιοστά)

3. “Λεπτή άμμος” ή “ψιλή άμμος” (από 0,10 ,μέχρι 0,25 χιλιοστά), προσφιλής ονομασία πολλών ακτών)

4. “Λεπτότατη άμμος” ή “πολύ ψιλή άμμος” (από 0,05 μέχρι 0,10 χιλιοστά). Από το όριο των 0,05 χιλ. και κάτω το συσσώρευμα χαρακτηρίζεται ως μόρια λάσπης (ιλύος).)

Εκείνο το καλοκαίρι περάσαμε όλες σχεδόν τις διακοπές στην Ψιλή Άμμο. Είχαμε στήσει τη σκηνή μας στο τελευταίο αρμυρίκι. Τα βράδια ξαπλώναμε δίπλα – δίπλα και μου έδειχνες τον Αλτάιρ. Την ημέρα μου είχες αναλύσει τα πάντα για την άμμο, πώς δημιουργείται, σύσταση, χαρακτηριστικά. Εμένα με νανούριζε η φωνή σου και ψιλοβαριόμουνα, άσε που η άμμος ήταν όντως τόσο ψιλή, έμπαινε παντού και δεν έφευγε με τίποτε, στο τέλος ακόμη και το νερό που πίναμε από τα μπουκάλια είχε κόκκους άμμου. Δεν θα μπορούσες να ζήσεις στην έρημο, χασκογελούσες, το βράδυ που προσπαθούσα να ξεμπλέξω τα μαλλιά μου μπας και διώξω λίγους κόκκους από πάνω μου. Νομίζω ότι θα τη σέρνω μαζί μου όλο το χειμώνα, σου γκρίνιαξα.

Το Σεπτέμβρη που γυρίσαμε μπήκες στο νοσοκομείο. Μετά από λίγους μήνες η ζωή μας ήρθε πάνω – κάτω. Όταν μου λείπεις ασυναίσθητα πιάνω τα μαλλιά μου και νιώθω ακόμη ένα κόκκο άμμου να έχει ξεμείνει. Και φέτος ξαναήρθα στην παραλία μας. Και η άμμος με γιάτρεψε.

 

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top