Fractal

Κερκυραϊκοί θρύλοι και παραδόσεις

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //

 

“Τα στέφανα της Αγγελίνας”, Αντώνης Δεσύλλας Εκδόσεις ΑΛΔΕ, 2017, σελ. 144.

 

Ο Αντώνης Δεσύλλας που γεννήθηκε στην Κέρκυρα και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι πολυγραφότατος. Από το 1997 που εμφανίστηκε στη λογοτεχνία με το αφήγημα Βόλτα στη Σπιανάδα, έχει γράψει πάνω από δέκα βιβλία, διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, πραγματείες, τα περισσότερα κερκυραϊκού ενδιαφέροντος. Τελευταίο πόνημά του είναι το σπονδυλωτό μυθιστόρημα, όπως το αποκαλεί ο ίδιος, Τα στέφανα της Αγγελίνας με υπότιτλο «Αριστοκράτες και καμπιόνια» –καμπιόνι στην τοπική διάλεκτο είναι ο πρωταθλητής στην πονηριά, στην κατεργαριά, δηλαδή ο απατεωνίσκος–, που αποτελείται από τρεις ιστορίες, οι οποίες εκτυλίσσονται στο ίδιο σκηνικό της πόλης της Κέρκυρας.

Η πρώτη ιστορία με τον τίτλο «Αντικερί» έχει ως πρωταγωνιστή τον Πιερ τον παλαιοπώλη, έναν χαρακτηριστικό τύπο της Κέρκυρας τη δεκαετία του 1950 που του άρεσε να αποκαλείται «κόντες». Όπως, διαβάζουμε, ο Πιερ στο εμπόριο δεν είχε κανέναν ηθικό ενδοιασμό, όταν αγόραζε ήταν ανελέητος κι όταν πουλούσε αχαλίνωτος. Κάποτε, ένα πρωί, την άνοιξη του 1958, εμφανίστηκε στο μαγαζί του μία καλοντυμένη κυρία, άγνωστη στον ντόπιο πληθυσμό, και ζήτησε ένα πολύτιμο αντικείμενο, ένα βάζο για να διακοσμήσει το σπίτι της στον Πειραιά. Εκείνος, όπως συνηθίζουν οι κακοί έμποροι, προσπαθώντας να την ψυχολογήσει, της εκθείασε το βάζο και τις είπε μια υψηλότατη τιμή, ωστόσο εκείνη το αγόρασε με βαριά καρδιά. Οι επιτηδευμένοι και ενίοτε αγενείς τρόποι του δεν άλλαζαν ακόμα κι όταν στο μαγαζί μπήκε ως πελάτισσα η βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία έκανε οικογενειακώς τις διακοπές της στην Κέρκυρα, και διάλεξε κάτι κηροπήγια. Την άλλη μέρα που ο υπεύθυνος οικονομικών τη βασίλισσας πήγε να παραλάβει και να πληρώσει τα αντικείμενα, ο αθεόφοβος του είπε πως άργησε και πως τα είχε πουλήσει. Τάχα όμως μπορούσε να τα αγοράσει από τον αγοραστή και να τα δώσει στον απεσταλμένο της βασίλισσας.

Η δεύτερη ιστορία με τον τίτλο «Α Μόντε…», έχει ως πρωταγωνιστή ένα ηλεκτρολόγο, φίλο του Πιερ, τον Αναίσθητο, ο οποίος εμφανίστηκε

και στην πρώτη ιστορία. Εδώ, συναντάμε πολλούς ανθρώπους της πιάτσας, τους μαγαζάτορες της περιοχής της Κοφινέτας, κοντά στο Λιστόν, οι οποίο συζητούν για διάφορα ζητήματα. Για παράδειγμα, μαθαίνουμε πως το 1956 σημειώθηκε ένα σπουδαίο γεγονός για το νησί της Κέρκυρας, αφού για πρώτη φορά το ταξίδι για την Αθήνα που μέχρι τότε γινόταν αποκλειστικά με καράβια, το Αγγέλικα, το Κολοκοτρώνης, το Κανάρης, το Μιαούλης. Τότε, λοιπόν, έγινε το πρώτο δρομολόγιο με λεωφορείο, το οποίο έμπαινε στο φέρι μποτ. Μαθαίνουμε, επίσης, για τις κινήσεις του δημοσιογράφου Κώστα Δαφνή, ενός σημαντικού κερκυραίου διανοούμενου, φίλο του Οδυσσέα Ελύτη και του Λόρενς Νταρελ, για τις δεξιώσεις στη βίλα του βιομήχανου Ασπιώτη, για το περίφημο Δημοτικό Θέατρο της πόλης, όπου δίνονταν λαμπρές παραστάσεις –κάηκε από εμπρησμό τον Σεπτέμβριο του 1943 και αντικαταστάθηκε πολύ αργότερα από ένα αρχιτεκτονικό έκτρωμα.

Η τρίτη ιστορία, «Τα στέφανα της Αγγελίνας & οι θρύλοι της πλατείας Κρεμαστής» διαδραματίζεται το 1939 και σε αυτήν πρωταγωνιστεί ο παπα-Καρούζος, εφημέριος στο ναό της Παναγίας της Κρεμαστής, ο οποίος εμφανίζεται και στις προηγούμενες. Σε αυτόν πρέπει να πάει να εξομολογηθεί και να μεταλάβει για να πάρει την ευλογία του εν όψει του επικείμενου γάμου της με τον Αντρίκο, μια πονηρή κοπέλα, η Αγγελίνα. Μόνο που τη νύχτα του γάμου δεν ήταν πλέον «αγνή» διότι είχε αναγκαστεί να ¨ξελογιάσει» νωρίτερα τον μέλλοντα άντρα της. Στην ουσία, τον Αντρίκο τον ξεγέλασε γιατί ήδη ήταν έγκυος. Την ίδια στιγμή, στην περιοχή του Καμπιέλου, όπου βρίσκεται ο ναός κι όπου αλώνιζαν οι άντρες μια συμμορίας λαθρεμπόρων, η αστυνομία αποκαθιστά την τάξη, και σώζοντας τους κατοίκους από τα «φαντάσματα» που υποτίθεται υπήρχαν εκεί.

 

Αντώνης Δεσύλλας

 

Πρέπει να σημειώσουμε κάτι πολύ ουσιαστικό για το βιβλίο. Οι υποσέλιδες σημειώσεις δεν διευκρινίζουν απλώς τις όποιες απορίες του αναγνώστη σχετικά με το κείμενο αλλά είναι πηγή πληροφοριών για πολλά κερκυραϊκά θέματα, κάτι που δίνει στα Στέφανα της Αγγελίνας ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Επίσης, ο συγγραφέας φροντίζει να ενημερώσει τον αναγνώστη του για ποικίλα θέματα που συνδέονται με την Κέρκυρα. Ας πούμε, ο Φίλιππος, ο σύζυγος της βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ, γεννήθηκε στην Κέρκυρα· ο βασιλιάς της Αγγλίας Εδουάρδος επισκέφτηκε την Κέρκυρα το 1936· ο βιρτουόζος του πιάνου Γιόχαν Στράους έδωσε ρεσιτάλ στο Δημοτικό Θέατρο. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα λογοτέχνημα με θρύλους και παραδόσεις που ζωντανεύουν χάρη στη γραφίδα του Αντώνη Δεσύλλα.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top