Fractal

Διαβάζοντας το μαύρο κουτί

Γράφει η Αρχοντούλα Διαβάτη // *

 

Μια ανάγνωση του μυθιστορήματος “Τα ρούχα”, της Ευσταθίας Ματζαρίδου, εκδ. Σμίλη 2017

 

Είναι μια καλογραμμένη ιστορία αγάπης, πρωτότυπη και αστεία κάποτε, με εκτεθειμένη μπρος μας την υψηλή στρατηγική της κατάκτησης , έναν πόλεμο με θύτες και θύματα ένθεν και ένθεν που όμως έληξε άδοξα, με πολλά δάκρυα και μεγάλη λύπη. Ένα «επιστολικό μυθιστόρημα» σε εννέα κεφάλαια και ένα επίμετρο. Τα ρούχα εκείνου διαλέγονται σε παράλληλους μονολόγους, μεταξύ τους, εκπροσωπημένα από τη φωνή της αφηγήτριας, που διεκτραγωδεί τα πεπραγμένα. Κάθε κεφάλαιο και ένα κομμάτι από την γκαρνταρόμπα εκείνου, τόξα στη φαρέτρα του που τώρα που ο πόλεμος της συμβίωσης έλαβε τέλος, προσμετράται με εφευρετικότητα το δηλητήριο ενός εκάστου: τα ρολόγια και η καμπαρντίνα , τα φανελάκια και οι ζώνες, η γραβάτα και το χακί του πουλόβερ, τα λακόστ, το μπουρνούζι και τα παπούτσια του. Ακολουθεί το δεύτερο μέρος με πολύ λιγότερη έμπνευση-με τη φωνή εκείνου, όλο και λιγότερο πειστική, καθώς περνάει στην αντεπίθεση, ενώ η γλώσσα και ύφος δεν αλλάζει. Δεν ξεχωρίζει η διαφορά του φύλου, από το τι λέει και πώς το λέει ο καθένας. Η γραφή είναι το ίδιο καλή καθώς βγάζει κι εκείνος ένα ένα τα δικά της ρούχα από τη ντουλάπα, ένας ευρηματικός μάγος κι αυτός που βγάζει από το καπέλο του ισάριθμους λαγούς, όσα ρούχα της έχει κρατήσει – εκείνα κυρίως που πρωταγωνίστησαν στη σχέση: Το κίτρινο μαγιό και το μοβ φόρεμά της, τα σκουλαρίκια και την κόκκινη φούστα της, το παλτό και το μαύρο λινό της φόρεμα, το τζην και το μπατίκ φουλάρι της με το αγκορά ζακάρ πουλόβερ, όλα αυτά που έχει σκοπό να τα καταθέσει τελικά στο Μουσείο των χωρισμένων- δεν ξέραμε καν ότι υπάρχει.

Βίοι παράλληλοι οι δυο τους, με τις εξιστορήσεις τους μπροστά μας, μιλώντας την ίδια γλώσσα, με εκδικητικότητα, χωρίς ειρωνεία, ή με ειρωνεία, στα χαρακώματα πολεμιστές, διπλοί καθρέφτες, για να μη μείνει αθέατη καμιά πλευρά τους , αλληλοκαταγγέλλουν τις αδυναμίες τις ενοχές, και την ανασφάλεια. Κι εμείς, οι προσεκτικοί αναγνώστες, έχουμε όλο το χρόνο ως άλλοι αυτοαναλυόμενοι, να επαναφέρουμε μέσα μας διαβάζοντας χαμένα κομμάτια του εαυτού μας, επικοινωνώντας με μνήμες που κοντέψαμε να ξεχάσουμε, πετυχαίνοντας ένα είδος συναισθηματικής ανασύστασης, γιατί όχι;;;

 

Ευσταθία Ματζαρίδου

 

Με εργαλεία τους ελεύθερους συνειρμούς και τους παραραμορφωτικούς καθρέφτες του μονολόγου, η αφηγήτρια υφαίνει τον ιστό της μυθοπλασίας και της σεξουαλικότητας αυτών των δύο ανθρώπων, αρκετά διαφορετικών, χωρίς ίσως αρκετή αγάπη αναμεταξύ τους, ικανή να τους μεταμορφώσει, με μνησικακία άλλοτε, επιφανειακούς, ή απαρηγόρητους, να περνούν και δια της γραφής από ένα, καθαρτήριο απομάγευσης και αποδραματοποίησης της ζωής τους, με ίσως ορατή στην έξοδο την αναγέννηση της αυτογνωσίας.

 

 

* Η Αρχοντούλα Διαβάτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε νομικά και νεοελληνική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως καθηγήτρια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Αντί», «Εντευκτήριο», «Μανδραγόρας», «Ακτή», «Παρέμβαση», «Ένεκεν» και στις ιστοσελίδες για το βιβλίο bookpress.gr και diapolitismos.gr.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top