Fractal

«Τα Κοκά μας»

Γράφει [και ζει] η Μαίρη Πετρούλια //

 

koka1

 

Τα ήθη και τα έθιμα μας είναι το μόνο που θα μείνει για πάντα αναλλοίωτο στη μνήμη μου. Αυτά βέβαια που χάθηκαν με το χρόνο θα μένουν πάντοτε στην σκέψη μου σαν μια γλυκιά ανάμνηση από παλιά.

Εδώ στα Μεσόγεια Αττικής κάθε χρόνο την Καθαρά Τρίτη οι κόρες και οι νύφες πήγαιναν “κοκά” στις μάνες και πεθερές τους!

 

Την ημέρα αυτή γέμιζαν οι δρόμοι μας με κοπελιές γεμάτες ζωντάνια και χαρά κρατώντας το καλάθι τους με τα “κοκά “.

Τα ψώνιζαν από τα καφεκοπτεία της περιοχής μας που γέμιζαν πελάτες με “ουρά “. Οι καφεκόπτες επιστράτευαν γυναίκες και παιδιά την καθαρά Τρίτη. Πολλή δουλειά έπεφτε τη μέρα αυτή!

Τα “κοκά” μας είναι κάθε είδους ξηροκάρπια, καφές, ζάχαρη, λουκούμια, ζελεδάκια, σταφίδες, φρούτα και απαραίτητα ένα μπουκάλι λικέρ μαστίχα ή τριαντάφυλλο.

Η πρώτη εβδομάδα της Σαρακοστής είναι πάντοτε “αλάδωτη”, έτσι έλεγε η γιαγιά μου και έτρωγαν μόνο τα “κοκά” τους.

Πως περίμενα κι εγώ αυτή τη μέρα δεν λέγεται! Γέμιζε το ντουλάπι και το τραπέζι της γιαγιάς μου γεμάτο καλούδια και όλες μαζί κόρες και νύφες χαίρονταν τις στιγμές! Πάντα, όμως, η γιαγιά θα επέστρεφε κάτι (από ευχαρίστηση) έτσι ήταν το έθιμο, κάτι είχε πλέξει ή είχε κεντήσει…. Το προετοίμαζε όλο το χρόνο μαζί με τη λέξη “Ουράττν” (την ευχή μου), δεν θα το ξεχάσω ποτέ!

Με τα χρόνια, όμως, το έθιμο “εξελίχθηκε”, τα “κοκά” τα αντικατέστησαν με ρούχα, παπούτσια και διάφορα άλλα….

Η “επιστροφή”, όμως, της γιαγιάς είναι πάντα η ίδια λέξη, “Ουράττν”!

Είμαι τυχερή κι ευλογημένη γιατί έχω την μαμά μου μαζί μου και δέχεται ακόμα και σήμερα “κοκά” και της τα “κλέβω” και πόσο μ’ ευχαριστεί αυτό το κλέψιμο δε λέγεται!

Έτσι, λοιπόν, όλοι μας πρέπει αναμφίβολα να εναρμονίζουμε το χθες με το σήμερα για να χτίζουμε το αύριο. Κι αφού έχουμε “κοκά”, θα φτιάξουμε μια γλυκιά αλάδωτη πίτα.

 

koka2

 

Ταχινόπιτα:

 

Υλικά:

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κούπα σισαμέλαιο (η ταχίνι)
  • 1 κούπα καρυδόψιχα
  • 1 κούπα ξανθή σταφίδα
  • 1 σφινάκι κονιάκ
  • 1 κουταλάκι κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
  • 2 πορτοκάλια τον χυμό και ξύσμα και
  • 2 πακέτα κόκκινη φαρίνα (που φουσκώνει)

 

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, το αλεύρι κοσκινισμένο στο τέλος.  Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° για μιάμιση ώρα.

Καλή επιτυχία!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top