Fractal

«Το αυγό γέννησε…»

Γράφει ο Μιχάλης Τζανάκης //

 

Γιώργος Σχορετσανίτης “Σύντομη Ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν”, Εκδόσεις 24 γράμματα

 

Σε μια σταθερά μεγάλη βιβλιοπαραγωγή –θετικό σύμπτωμα των καιρών- ο φιλαναγνώστης μπορεί να αλιεύσει κάποια «εξειδικευμένα» αναγνώσματα με τεράστιο ενδιαφέρον, τα οποία συμβάλλουν στην προώθηση της γνώσης σε θέματα που, ενώ τα συζητάμε, δεν τα γνωρίζουμε στις βασικές τουλάχιστον πλευρές τους.

Ο πολυγραφότατος καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης, Γ. Σχορετσανίτης, έχοντας ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, αντλώντας πρωτογενώς πηγές που ικανοποιούν τη φιλομάθεια και το ευρύ πεδίο ενδιαφερόντων του, προχώρησε σε άλλη μια συγγραφή βιβλίου· μια ευσύνοπτη παρουσίαση ενός «φαινομένου» που έχει σημαδέψει την πολιτική και κοινωνική ζωή της Δύσης τα τελευταία 150 χρόνια· την ρατσιστική-εγκληματική οργάνωση και δράση της Κου-Κλουξ-Κλαν!

Στις 74 σελίδες του εγχειριδίου με τίτλο, «Σύντομη Ιστορία της Κου Κλουξ Κλαν» (εκδ. 24 Γράμματα), ο αναγνώστης θα γνωρίσει την πορεία που διέγραψε η Οργάνωση από τους πρώτους πυρήνες της, στα 1866 μέχρι τη σημερινή δράση της. Παρά  το ότι έχουν μεσολαβήσει αρκετά χρόνια και η ίδια η οργάνωση έχει περάσει από διάφορες φάσεις, ο τρόπος δομής και οργάνωσής της, δεν την εμπόδισε από τα έξι ιδρυτικά μέλη της να φτάσει σε στελέχωση από χιλιάδες φανατισμένους «κουκουλοφόρους» ρατσιστές, «θεματοφύλακες» της «Άριας» πεποίθησης. Η σύγκρουση Βορρά-Νότου στις ΗΠΑ, η κατ’ επίφαση απελευθέρωση των Αφροαμερικανών απ’ τη Διακήρυξη Χειραφέτησης του Λίνκολ το 1863, τροφοδοτεί όσο χρειάζεται τις ομάδες κρούσης της ΚΚΚ με μίσος και το «παιγνίδι» αρχίζει… Δυστυχώς, το «παιγνίδι» εξακολουθεί να παίζεται, με τα «φαντάσματα» της ΚΚΚ να αναβιώνουν πλέον ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

 

Το «αυγό του φιδιού» -βλ. εξώφυλλο του βιβλίου- έχει γεννηθεί…

Το βιβλίο του Γ. Σχορετσανίτη είναι άρτια δομημένο με κεφάλαια που δημιουργούν ένα χρονικό άξονα, γύρω από τον οποίο ξετυλίγονται οι περίοδοι – «σταθμοί» για τις μετεξελίξεις της ΚΚΚ (συνδιάσκεψη Νάσβιλ, κίνημα «Νιαγάρα», Αντικαθολικισμός 1954, κλπ). Αν και σε ασπρόμαυρη εκτύπωση, οι φωτογραφίες που πλαισιώνουν το κείμενο είναι άκρως χαρακτηριστικές του τρόπου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και μεταφέρουν το «κλίμα» των εποχών δράσης της οργάνωσης. Προφανώς και η απαραίτητη βιβλιογραφία, κυρίως από Αμερικανικά δημοσιεύματα προς επίρρωση των «πηγών», συμπληρώνει την πληρότητα της έκδοσης.

Αν κάποιος διερωτάται, γιατί πρέπει να διαβαστεί ένα τέτοιο βιβλίο, πρώτα πρέπει να αναλογιστεί ότι αφενός είναι ευτύχημα ότι γράφτηκε και αφετέρου ότι εκδόθηκε σε εποχές που ναι μεν υπάρχει βιβλιοπαραγωγή, αλλά μάλλον «ρηχή» σε επίπεδο θεματολογίας τουλάχιστον! Αυτές οι ψηφίδες γνώσης που μας ικανοποιούν, όταν κάνουμε κτήμα μας ένα ανάγνωσμα όχι πολλών ωρών, αλλά πάντα με την αίσθηση του ουσιαστικού αναγνωστικού «κέρδους»! Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το μεστό ύφος του συγγραφέα –πράγμα αναμενόμενο από την τεράστια εμπειρία και ικανότητα γραφής που διαθέτει- που μετατρέπουν την ανάγνωση σε εύκολη υπόθεση, το παρόν σύγγραμμα θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος για τον ερευνητή-αναγνώστη που αναζητά την ουσία της γνώσης.

 

Γιώργος Νικ. Σχορετσανίτης

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top