Fractal

Μικρά παραλειπόμενα με μεγάλη αξία

Γράφει ο Δημήτρης Καρύδας //

 

Τζάιλς Μίλτον «Συναρπαστικά παραλειπόμενα της Ιστορίας», Μετάφραση: Ουρανία Παπακωνσταντοπούλου, εκδ. Πατάκη, σελ. 558

 

Θεωρητικά, μετά τις πρώτες σελίδες ανάγνωσης του βιβλίου «Συναρπαστικά παρελειπόμενα της Ιστορίας» του Τζάιλς Μίλτον από τις εκδόσεις Πατάκη ο αναγνώστης θα εκφράσει μια λογική απορία: Τι δουλειά μπορεί να έχει ένα τέτοιο βιβλίο την εποχή του Ίντερνετ την ώρα που ακόμη και η πιο ασήμαντη πληροφορία είναι διαθέσιμη διαδικτυακά. Μια πρώτη προσέγγιση είναι ότι υπάρχει ένα μικρό –πλέον- ποσοστό ανθρώπων που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δεξαμενή των διαδικτυακών πληροφοριών. Στην πραγματικότητα όμως η απάντηση μπορεί να δοθεί μόνο όταν κάποιος φτάσει στις τελευταίες σελίδες της έκδοσης και ρίξει μια ματιά στη βιβλιογραφία και τις πηγές του ερευνητή-συγγραφέα.

Δεν θα βρει παρά ελάχιστες διαδικτυακές παραπομπές αφού ο Μίλτον για να καταγράψει τα περιστατικά που επέλεξε να παρουσιάσει και στην ουσία να μεγεθύνει κατέφυγε σε βιβλία, δοκίμια, έρευνες, επίσημα ή ανεπίσημα αρχεία και ελάχιστα στην ιντερνετική βοήθεια. Επιπρόσθετα, το βιβλίο δίνει την ευκαιρία σε όσους αρέσκονται να μελετούν μικρά περιστατικά στο παρασκήνιο και τις παρυφές της ιστορίας να τα βρουν συγκεντρωμένα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Μίλτον έκανε μια εξαιρετική ερευνητική δουλειά αλλά και μια απολύτως επιτυχημένη επιλογή γεγονότων που αποφάσισε να αναδείξει σε πρώτο πλάνο. Πολλά απ’ αυτά έχουν ξεθωριάσει μέσα στο χρόνο άλλα δεν κέρδισαν ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Στο βιβλίο υπάρχει ένα σταχυολόγημα των πάντων. Από άγνωστες πολεμικές μάχες και επιβιώσαντες μεγάλων πολέμων, μέχρι παρασκήνια και μικρές λιγότερο γνωστές ιστορίες από τραγωδίες. Serial killers, δήμιοι, survivors όπως ο εκπληκτικός Γιαπωνέζος που ήταν και στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι τις μέρες που έπεσαν οι ατομικές βόμβες, χαμένα παιδιά του Χίτλερ, ναυαγοί πάνω σε σχεδίες και χαμένοι αναρριχητές στα Ιμαλάια. Ο Μίλτον χώρισε για το τυπικό της υπόθεσης το βιβλίο του σε διάφορες σχετικές υποκατηγορίες-κεφάλαια και μας παραθέτει γύρω στα 100 άγνωστα ή λιγότερο γνωστά περιστατικά της ιστορίας του κόσμου καλύπτοντας χρονικά ένα εύρος πολλών αιώνων. Γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος ο Μίλτον έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής και της καριέρας του στην ιστορική έρευνα και τα ταξίδια με εξερευνητική και όχι τουριστική διάθεση. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί είναι απλή, χωρίς την πρόθεση να δώσει έμφαση στο λογοτεχνικό στοιχείο αλλά εξυπηρετεί απόλυτα τη ροή της αφήγησης του αφού το ζητούμενο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι ιστορίες.

 

Τζάιλς Μίλτον

 

Δεν είναι το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί στη χώρα μας αφού είχε προηγηθεί η έκδοση πριν από μια δεκαετία περίπου από τον ΜΙΝΩΑ μιας άλλης δουλειάς του. «Χαμένος παράδεισος, Σμύρνη 1922» με θέμα του τη ζωή στη Σμύρνη πριν και κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής. Βιβλίο που δημιούργησε ποικίλες και διαφορετικής λογικής αντιδράσεις στη χώρα μας για ευνόητους λόγους και λόγω της θεματολογίας που πραγματευόταν.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top