Fractal

Η διαδικασία της επιθυμίας

Γράφει η Τζούλια Γκανάσου //

 

super-marketΔημήτρης Σωτάκης: «Η ιστορία ενός σούπερ μάρκετ», Εκδόσεις Κέδρος

 

Ένας άνθρωπος και μάλιστα όχι ένας «οποιοσδήποτε» αλλά ο Ροβήρος Άνθρωπος ναυαγεί σε ένα τροπικό ερημονήσι και αφού λύσει τα βασικά ζητήματα της επιβίωσης, έχοντας άπλετο χώρο και χρόνο, αρχίζει να στοχάζεται πάνω στο νόημα της ζωής και στον προορισμό του ανθρώπου ώσπου φτάνει στο συμπέρασμα ότι ο πιο σημαντικός λόγος ύπαρξης είναι η διεκδίκηση του ονείρου και μάλιστα… του «κυρίαρχου» ονείρου, εκείνου που έχει τη δύναμη να διαμορφώσει μια ζωή όπως ο εκάστοτε ονειροπόλος την φαντάστηκε. Ως εκ τούτου, ο Ροβήρος Άνθρωπος αποφασίζει με ενθουσιασμό και ορμή να διεκδικήσει επιτέλους την προσωπική του ολοκλήρωση και ευτυχία: να δημουργήσει ένα σούπερ μάρκετ!

Σε αυτό το ευρηματικό πλαίσιο, ο Δημήτρης Σωτάκης, χρησιμοποιώντας γλώσσα στιβαρή και ευφάνταστα πλούσιο ειρμό ιδεών και εικόνων, θέτει όλα τα ζητήματα που προβληματίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο με ειρωνικό, καυστικό και τραγελαφικό τρόπο. Η αγωνία της ευτυχίας και η καθυπόταξη της διαδικασίας που τροφοδοτεί την επιθυμία σε ετεροπροσδιορισμένα όρια σκιαγραφώνται στην «Ιστορία του σούπερ μάρκετ» μέσα από το πρίσμα μιας καλά σκηνοθετημένης κοινωνίας όπου όλα είναι κατευθυνόμενα από το μάρκετινγκ, το χρήμα, την εικόνα, το στάτους, τα προϊόντα, την αποξένωση, το φόβο, όπου οι άνθρωποι λειτουργούν σαν μαριονέτες του συστήματος που τους αναθρέφει. Από τον πλουτισμό και την επιτυχία που εμφανίζονται στο έργο ως τα προφανή κίνητρα του πρωταγωνιστή, μέχρι τον στόχο της αυτοπραγμάτωσης και κυρίως της επιβίωσης, ο Σωτάκης ανατέμνει την διαδικασία της επιθυμίας με τη μοναδική υφολογική του δύναμη: την αναπαράσταση του όλου μέσα από το ένα στο όριο του ρεαλιστικού και του παράλογου επιβάλλοντας την ιδιαιτερότητα των έργων του.

 

Δημήτρης Σωτάκης

Δημήτρης Σωτάκης

 

Αξιοπρόσεκτο είναι επιπλέον το γεγονός ότι ο αναγνώστης δεν χάνει ούτε στιγμή την απόλαυση της ανάγνωσης και την περιέργεια για το τι θα ακολουθήσει. Ο Σωτάκης δεν πλατειάζει, ούτε καθηλώνεται σε βαθυστόχαστους συλλογισμούς χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αφήγηση στερείται βάθους. Τουναντίον. Κατά τη διάρκεια της συμπορείας με τον Ροβήρο Άνθρωπο, ο αναγνώστης έρχεται αντιμέτωπος με όλα τα υπαρξιακά ζητήματα, σύγχρονα και διαχρονικά, ενισχύοντας την άποψη πως ο Σωτάκης όχι μόνο κατορθώνει να δημιουργήσει έναν πολυδιάστατο σουρεαλιστικό αληθοφανή κόσμο με μεγάλη μαστοριά αλλά ταυτόχρονα χειρίζεται την ψυχολογία του ήρωα με τέτοιο τρόπο ώστε οι προβληματισμοί, οι ματαιώσεις, οι ελπίδες και φυσικά οι επιλογές του να δικαιολογούνται στο υποσυνείδητο του αναγνώστη. Θέλουμε να δημιουργηθεί το σούπερ μάρκετ το ερημονήσι. Θέλουμε να πάει καλά η επιχείρηση. Θέλουμε να επεκταθεί και αλλού. Θέλουμε ο πρωταγωνιστής να έχει αναγνώριση, πλούτο, ευημερία, θέλουμε να διεκδικήσει και να έχει τη ζωή που επιθυμεί. Γιατί έτσι ίσως την αποκτήσουμε και εμείς.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top