Fractal

Ποίηση με κοινωνικές ευαισθησίες

Γράφει ο Θεοχάρης Παπαδόπουλος //

 

Ιωάννα Διαμαντοπούλου «Στρατός ξυπόλητων λέξεων», εκδ. Βακχικόν

 

Σύμφωνα με τον Samuel Coleridge «ποίηση είναι: Οι καλύτερες λέξεις τοποθετημένες στην καλύτερη σειρά». Άρα η ποίηση αποτελείται από λέξεις. Συγκεκριμένα, αν δεχτούμε ότι οι λέξεις, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τους ποιητές είναι άπειρες, τότε μπορούμε να πούμε ότι η ποίηση αποτελείται από έναν στρατό λέξεων.

Το παραπάνω συμπέρασμα έρχεται να μας επιβεβαιώσει και η Ιωάννα Διαμαντοπούλου με την ποιητική της συλλογή: «Στρατός ξυπόλητων λέξεων», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Βακχικόν». Εδώ έχουμε ένα νέο στοιχείο. Δεν πρόκειται μόνο για λέξεις βαλμένες σε σωστή σειρά, αλλά για ξυπόλητες λέξεις. Λέξεις του απλού καθημερινού λεξιλογίου, που δεν χρειάζονται περιττά στολίδια και φιοριτούρες για να διαμορφώσουν τα ποιήματα της συλλογής. Λέξεις καθαρές με αυστηρή λιτότητα, που αγγίζουν τον αναγνώστη. Λέξεις γυμνές, όπως και η αλήθεια, που πηγάζει από τους στίχους. Λέξεις ξυπόλητες γιατί έμαθαν να περπατούν και να αντέχουν στα αγκάθια της υπαρξιακής αγωνίας και της κοινωνικής αποξένωσης.

Τα περισσότερα ποιήματα της συλλογής είναι υπαρξιακά και αρκετά από αυτά εμπεριέχουν κοινωνικό προβληματισμό. Η ποιήτρια ξεκινά από τον εαυτό της για να φτάσει στο κοινωνικό σύνολο και σε ορισμένα ποιήματα ξεκινά από το κοινωνικό σύνολο για να φτάσει στον εαυτό της, μέρος του κοινωνικού συνόλου και η ίδια εκφράζει τις αγωνίες, που από προσωπικές γίνονται πανανθρώπινες και αντίστροφα. Στη σύγχρονη κοινωνία δεν υπάρχει άνθρωπος, που να μη κυνηγά τον χρόνο, που να μη νιώθει πως ο χρόνος περνάει γρήγορα και τις περισσότερες φορές τον ξεπερνάει. Είναι τόσο επίπονο το κυνηγητό, που ο άνθρωπος ασφυκτιά: «έτσι που πυκνοκατοικείται ο χρόνος μέρα με τη μέρα, λεπτό το λεπτό, μου λες, ασφυξία.» Η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου είναι επίσης ένα συναίσθημα, που αντιμετωπίζει η Ιωάννα Διαμαντοπούλου στη συλλογή της: «Είναι κάτι που το λένε μοναξιά, / κατοικεί παντού και πάντα».

Τα πιο δυνατά ποιήματα της συλλογής της Ιωάννας Διαμαντοπούλου είναι όσα εκφράζουν τις κοινωνικές ευαισθησίες της. Έτσι, αναφέρεται στις μειονότητες και ιδιαίτερα στην μειονότητα των Εβραίων (Σημ.: Η ποιήτρια ζει μόνιμα στην Γερμανία): ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ. / Γενικώς το χορτάρι ψηλώνει πολύ ανάμεσά μας. / Τι ξεραΐλα μου λες; / Κάποιους από μας τους κάνει αόρατους.» Χαρακτηριστικό είναι και το ποίημα «Δελτίο ειδήσεων», όπου αναφερόμενη πάλι στη Γερμανία η ποιήτρια γράφει για το κλείσιμο των συνόρων σε μετανάστες από τη Μέση Ανατολή: «Έρχονται ξένοι. Φωτογραφίζονται ξένοι. Καίγονται ξένοι.» και πιο κάτω: «Στη χώρα του Μπρεχτ, πεθαίνει ο Μπρεχτ».

Συμπερασματικά, η ποιητική συλλογή της Ιωάννας Διαμαντοπούλου «Στρατός ξυπόλητων λέξεων», παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον και μπορούμε να πούμε ότι η ποιήτρια μας ταξίδεψε με τους όμορφους συνδυασμούς των λέξεων, που επέλεξε.

 

Ιωάννα Διαμαντοπούλου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top