Fractal

Φόνοι και μαθηματικά

Γράφει ο Φίλιππος Φιλίππου //
 

“Στο μάτι του ταύρου”, Δώρος Αντωνιάδης, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015, σελ. 232,

 

Το πρώτο βιβλίο του Δώρου Αντωνιάδη (Λευκωσία, 1974), μαθηματικού με μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και στις επικοινωνίες, είναι αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο ήρωάς του, ο Πέτρος Ελευθεριάδης, αστυνόμος του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Αθήνας (ένα είδος αστυνόμου Χαρίτου του Πέτρου Μάρκαρη), αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο μια παράξενη ιστορία που του έτυχε: τη δολοφονία στο σπίτι του στο Χαλάνδρι του ψυχολόγου Σταύρου Αναγνώστου. Στο στήθος του νεκρού υπάρχει ένα τατουάζ που μοιάζει με τον Βιτρουβιανό Άνθρωπο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ενώ το χέρι του κρατάει ένα ποίημα με αριθμούς στην αρχή κάθε στροφής. Στο δεύτερο κεφάλαιο ο συγγραφέας μας μεταφέρει (μιλώντας σε τρίτο πρόσωπο), πολλά χρόνια πίσω στη Θεσσαλονίκη, στο πανεπιστήμιο της οποίας σπουδάζει ο Αναγνώστου. Εκεί, μια παρέα φοιτητών και μη (ο Στέφανος, ο Θωμάς, η Ελένη Αποστολίδη) έχουν φιλικές ή ερωτικές σχέσεις που είναι λίγο μπερδεμένες και αποτελούν το κλειδί του μυστηρίου, κάτι που θα αποκαλυφθεί στο τέλος της ιστορίας.

Ο Ελευθεριάδης που ζει στο Παλαιό Ψυχικό με τη γυναίκα του την Ελπίδα και τα δύο παιδιά τους συνεργάζεται με τον συνάδελφό του Αθανασίου και άλλους αστυνομικούς, ώστε να εξιχνιάσουν τη σκοτεινή αυτή υπόθεση, η οποία κρύβει μυστικά που απαιτούν μαθηματικές αναλύσεις για να έρθουν στην επιφάνεια. Ωστόσο, το πρώτο μυστικό αφορά τον ίδιο: ενίοτε απατά τη γυναίκα του.

Το δεύτερο μέρος του βιβλίου αρχίζει με τον τρόπο των σκανδιναβών συγγραφέων, οι οποίοι ακολουθώντας μια επιτυχημένη συνταγή με διάφορες παραλλαγές έχουν καταφέρει να κάνουν το ντόπιο αστυνομικό μυθιστόρημα προϊόν εξαγωγής με εκατομμύρια πωλήσεις αντιτύπων σε όλον τον κόσμο, πλησιάζοντας ή ξεπερνώντας σε τζίρο τα βιομηχανικά τους προϊόντα (αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα). Σε αυτό, ένας άγνωστος ψυχοπαθής μιλάει για τον εαυτό του, το πόσο ξεχωριστός είναι, κάτι που είχε φανεί στο σχολείο όταν ήταν μικρός, κι απευθυνόμενος σε ένα επίσης άγνωστο πρόσωπο του δηλώνει την αγάπη του, ενώ αναφέρει και τον θάνατο, τον θάνατό τους. Ποιος είναι και τι θέλει να πει; Κι αυτό το αίνιγμα θα λυθεί στο τέλος της ιστορίας. Κι ύστερα αφηγείται πάλι ο Ελευθεριάδης, ο οποίος ανακαλύπτει δολοφονημένη την Ελένη Αποστολίδη. Κι αυτή κρατάει στο χέρι ένα χαρτί με αριθμούς και ένα παράξενο ποίημα.

Στο μυθιστόρημα, το οποίο διεκδικεί το χαρακτηρισμό «αστυνομικό θρίλερ με μαθηματικούς γρίφους», μνημονεύεται τόσο ο Ντα Βίντσι, όσο και άλλοι μαθηματικοί, ενώ κοσμείται με σχεδιαγράμματα και κατόψεις κτιρίων. Παράλληλα, βρίσκουμε σε αυτό μαθηματικές εξισώσεις που συνδέονται με τα θύματα. Συμπερασματικά, αυτό που έχει κατορθώσει ο συγγραφέας είναι το αναπάντεχο τέλος: η αποκάλυψη του δολοφόνου ξαφνιάζει τον αναγνώστη.

 

TΑΥΤΟΤΗΤΑ

Ο Δώρος Αντωνιάδης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1974 και ζει στην Αθήνα με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Σπούδασε μαθηματικά και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πληροφορική και στις επικοινωνίες. Είναι ερασιτέχνης τριαθλητής και του αρέσει να γράφει για τα βιβλία που διαβάζει, αλλά και για τον κόσμο όπου ζει, στο προσωπικό του blog  dorosantoniadis.com. Το “Στο μάτι του ταύρου” είναι το πρώτο του βιβλίο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top