Fractal

Άποψη: “Στηρίζοντας τους σωστούς επαγγελματίες”

Της Σοφίας Αγραπίδη // *

 

 

f10

 

Η λεγόμενη οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλούς τομείς της ελληνικής κοινωνίας. Οδηγηθήκαμε σε μια τεράστια σήραγγα με συνεχή εμπόδια, στην οποία για να μπορέσουμε να βρούμε όσο πιο ομαλά γίνεται την έξοδο, διαφοροποιήσαμε αρκετές από τις συνήθειές μας, σκεφτήκαμε διαφορετικά για ότι θεωρούσαμε έως πρόσφατα δεδομένο. Οι πληγέντες της οικονομικής ανακατάταξης δε βρίσκονται όλοι κάτω από τον ίδιο βαθμό δυσκολίας, καθόσον υπάρχουν οικογένειες που λόγω ανεργίας κυριολεκτικά βρέθηκαν στο δρόμο, εργαζόμενοι που μειώθηκε ελάχιστα το εισόδημά τους, άλλοι που κερδίζουν πολλαπλάσια λόγω των “μαύρων” εισοδημάτων, επιχειρήσεις που το υψηλό κέρδος τους συνεχίζεται αλλά η αμοιβή των εργαζομένων τους είναι μηδαμινή και άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Η άποψή μου συνάδει με αρκετούς συνανθρώπους μας σχετικά με την αντιμετώπιση της “κρίσης”, που θέλει, να έχουμε αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό μεταξύ μας, ίσως περισσότερο από άλλες εποχές. Εκφράζομαι για σοβαρά θέματα, μόνο όταν έχω τεκμηριώσει την άποψή μου.

Εδώ και χρόνια η “συνήθεια” πολλών καταστημάτων που δεν εκδίδουν αποδείξεις, είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Μόνιμη συμπεριφορά των περισσότερων καταστημάτων της επαρχίας αλλά γνωστό φαινόμενο και στις πόλεις. Ανήκω στους ανθρώπους που προσπαθώ να πείθω και τους γύρω μου, να πραγματοποιούμε τις αγορές μας από τα καταστήματα της γειτονιάς, από τα καταστήματα των παραδοσιακών εμπορικών δρόμων. Κατόπιν μεγάλης έρευνας αυτό που υποστηρίζω είναι να βοηθάμε τους σωστούς επαγγελματίες, όπου κι αν είναι, όποιοι κι αν είναι. Σήμερα εκτός της μη έκδοσης αποδείξεων από πολλά καταστήματα, προστίθεται και η υποτιθέμενη αδυναμία δοσοληψιών με κάρτες. Σχεδόν όλα τα καταστήματα έχουν στην πόρτα τους το απαραίτητο σήμα πληροφόρησης που μας ενημερώνει για τη δυνατότητα χρήσης κάρτας. Η πληροφόρηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, αφού οι περισσότεροι καταστηματάρχες δηλώνουν πως δεν έχουν μηχάνημα και άλλοι αδυναμία του συστήματος λόγω βλάβης. Προσωπικά χαρακτηρίζω ως απαράδεκτη συμπεριφορά και έλλειψη επαγγελματισμού τα δυο προαναφερόμενα χαρακτηριστικά. Το 1994 ταξίδεψα στο Λονδίνο όπου και παρέμεινα για δυο μήνες περίπου. Για την έκδοση αποδείξεων δεν εκφράζομαι καθόλου, αφού ήταν αδιανόητο να μην εκδίδονται από τους ταμίες. Το εντυπωσιακό είναι πως πήγα αρκετές φορές στο Harrods, ένα από τα ακριβότερα και δημοφιλή καταστήματα για αγορές πολύ μικρών ποσών. Την πρώτη φορά αγόρασα ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι κόστους λιγότερο της λίρας και η υπάλληλος με ρώτησε αν πληρώσω με μετρητά ή κάρτα. Το ίδιο και στον Καναδά που ταξιδεύω πολλά χρόνια. Δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας, να λειτουργούν καταστήματα χωρίς να σου επιτρέπουν τη δοσοληψία με κάρτα. Είναι αδιανόητο επιχειρήσεις με πάρα πολλά έσοδα, στην Περιφέρεια, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα βέβαια, να μην εκδίδουν αποδείξεις. Μοιραίως μετά από αυτή τη συμπεριφορά, η αξιοπρέπειά μας σαν άτομα, μας οδηγεί στις προσπάθειες στήριξης των επαγγελματιών που σέβονται το ρόλο τους, τους πελάτες τους, το κράτος.

 

* H Σοφία Αγραπίδη γεννήθηκε στην Ανδραβίδα. Είναι απόστρατος Υπ/ξκος του Σ.Ξ. Αποφοίτησε από ΙΔ.ΙΕΚ ως Β.Λογιστή και Πρ. Η/Υ.Ο γραπτός λόγος αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντά της. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Συμμετέχοντας σε παγκόσμιους και πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, της έχουν απονεμηθεί αρκετές διακρίσεις.

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top