Fractal

Ταξίδι στη Βόρειο Κορέα

Γράφει ο Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης //

 

kim«Στη χώρα των Κιμ» της Φραγκίσκας Μεγαλούδη, Εκδ. Εντύποις, σελ. 370

 

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας απασχολεί συχνά τα τελευταία χρόνια τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κυρίως λόγω του πυρηνικού της προγράμματος, αλλά και των διαφόρων εξωφρενικών ειδήσεων που στοχεύουν στη διακωμώδηση του τωρινού της ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν (Kim Jong-un). Επιπροσθέτως, είναι ευρέως γνωστό ότι οι περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Βόρειο Κορέα προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από Βορειοκορεάτες που αυτομόλησαν στον Νότο. Έτσι, είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά τι ακριβώς συμβαίνει στη συγκεκριμένη χώρα. Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη, δημοσιογράφος, που έχει εργαστεί σε διάφορα τοπικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, βρέθηκε για δύο χρόνια στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και μπόρεσε να δει από κοντά τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων και να διαπιστώσει αν όλα όσα ακούγονται κατά καιρούς ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας.

Στο συγκεκριμένο έργο παρουσιάζονται με γλαφυρό τρόπο και εις βάθος πολλές πτυχές της Βόρειας Κορέας. Η συγγραφέας από το ξεκίνημα δίνει ποικίλες πληροφορίες για τη χώρα, ενώ φροντίζει ταυτόχρονα να αφηγηθεί τις περιπέτειές της καθώς και τους προβληματισμούς της για όσα συνάντησε εκεί. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να μάθει για το εκπαιδευτικό σύστημα και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, μέχρι και το πυρηνικό πρόγραμμά της. Μέσα από τα μάτια της Μεγαλούδη αναδεικνύεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα, η οποία περιλαμβάνει στο κάδρο της τόσο τις κακές όσο και τις καλές πτυχές της χώρα. Οι Βορειοκορεάτες ζουν φτωχικά, αλλά με αξιοπρέπεια. Φαίνεται να λατρεύουν την οικογένεια των Κιμ και την πατρίδα τους. Παράλληλα, απολαμβάνουν τη ζωή τους παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως λόγω των διεθνών κυρώσεων, που απαγορεύουν ακόμα και την εισαγωγή φαρμάκων. Επιπλέον, φέρονται με σεβασμό και ευγένεια στους ξένους, φροντίζοντας όμως να αποφεύγουν να απαντούν σε ερωτήσεις που επαφίονται στην πολιτική ή σε άλλα ακανθώδη ζητήματα (σελ. 115): «…Με ένα πλατύ χαμόγελο μου συστήθηκε. Μου είπε το όνομά του και ανακάλυψα ότι μιλούσε συμπαθητικά αγγλικά. Πρέπει να τον κοιτούσα αποσβολωμένη γιατί με ρώτησε αν με ενοχλεί που κάθισε δίπλα μου. Ψέλλισα ένα «φυσικά όχι» και συστήθηκα και εγώ…».

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι μέσω των περιπετειών της συγγραφέως εξηγούνται και διάφοροι ανυπόστατοι μύθοι που έχουν κατασκευαστεί από τις Δυτικές χώρες, ενώ δίνεται μια πλήρη σκιαγράφηση της ζωής και της ξένης κοινότητας στη Βόρεια Κορέα (σελ. 148): «Η κοινότητα των ξένων ήταν ιδιαίτερα κλειστή και οι δυνατότητες διασκέδασης ελάχιστες. Όσοι ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 25-35 οργάνωναν εκδρομές, εξόδους, μικρά ταξίδια, εργάζονταν σε κάποια από τις έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις και επομένως αποτελούσαν ένα κλειστό γκρουπ, στο οποίο δεν είχα πρόσβαση…».

Εν ολίγοις, το βιβλίο «Στη χώρα των Κιμ» είναι ένα άκρως ενδιαφέρον έργο, το οποίο παρουσιάζει στον αναγνώστη με νηφαλιότητα τη μεγάλη εικόνα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, φροντίζοντας ταυτοχρόνως να τονίσει τη διαφορετικότητα του συστήματος διακυβέρνησής της συγκριτικά μ’ εκείνο των χωρών της Δύσης. Οι ζωντανές περιγραφές και ο απλός λόγος το καθιστούν ευκολοδιάβαστο, ενώ οι φωτογραφίες από τη χώρα, που βρίσκονται στο τέλος του βιβλίου, κλέβουν τις εντυπώσεις.

 

Φραγκίσκα Μεγαλούδη

Φραγκίσκα Μεγαλούδη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top