Fractal

Στα ίχνη του Κόνραντ

Γράφει ο Δημήτρης Κιαχίδης //

 

 

«Κονγκ η νήσος του κρανίου»

  • Σκηνοθεσία: Τζόρνταν Βογκτ Ρόμπερτς
  • Σενάριο: Μαξ Μπόρενσταιν, Τζον Γκάτινς, Νταν Γκίλροϊ
  • Ερμηνείες: Τομ Χίντλστον, Σάμιουελ Τζάκσον, Μπρι Λάρσον, Τζον Γκούντμαν, Τζον Σ. Ράιλι

 

 

Ειρηνικός 1944. Ένας Αμερικανός και ένας Ιάπωνας, πιλότοι και οι δυο μετά από αερομαχία πέφτουν με τα αλεξίπτωτα τους σ’ ένα νησί. Συνεχίζουν να μάχονται σώμα με σώμα έως ότου να αντιληφθούν την ύπαρξη ενός πλάσματος που ξεπερνά τη φαντασία τους.

Ουάσιγκτον 1973 ανακοινώνεται το τέλος των εχθροπραξιών μεταξύ ΗΠΑ και Βιετνάμ. Ένας γερουσιαστής πείθεται από τον επικεφαλής μιας ιδιωτικής εταιρίας (Τζον Γκούντμαν) να χρηματοδοτήσει μια αποστολή με σκοπό την χαρτογράφηση και εξερεύνηση ενός ‘’μη καταχωρημένου’’ νησιού. Η αποστολή συγκροτείται στο Βιετνάμ περιλαμβάνοντας μια μοίρα ελικοπτέρων του στρατού με επικεφαλής έναν αντισυνταγματάρχη (Σάμιουελ Τζάκσον), επιστήμονες, μια φωτογράφο (Μπρι Λάρσον) κι έναν ιχνηλάτη πρώην μέλος των βρετανικών ειδικών δυνάμεων (Τομ Χίντλστον). Φθάνοντας στο νησί αρχίζουν την χαρτογράφηση χρησιμοποιώντας βόμβες. Τότε μόνο θα συνειδητοποιήσουν οδυνηρά, ότι παραβίασαν έναν ιδιαίτερο χώρο που κυριαρχείται από έναν θηριώδη γορίλα.

Από τα πιο εμβληματικά και γοητευτικά «τέρατα» του κινηματογράφου ο Κινγκ Κονγκ έχει αποτυπωθεί αρκετές φορές. Σημειώνουμε αυτήν της εποχής του βωβού (1933) και του Πήτερ Τζάκσον (2005).

Κι όμως αυτή η καινούργια έκδοση έχει να μας προσφέρει πολλά. Ο χώρος δράσης παραμένει ο ίδιος από την αρχή μέχρι το τέλος χωρίς να μεταφέρεται στην Νέα Υόρκη: φυσικά τοπία απίστευτης και ταυτόχρονα απόκοσμης ομορφιάς που χάρη και στην εκπληκτική φωτογράφισή τους δημιουργούν μια ιδιαίτερα απειλητική ατμόσφαιρα. Εξαιρετικά εφέ της εταιρίας του Τζορτζ Λούκας (προσέξτε την εκφραστικότητα του Κονγκ). Όλα αυτά μαζί με την γρήγορη και έντονη αφήγηση, χωρίς καθόλου νεκρό χρόνο, μας προσφέρουν μια καταιγιστική περιπέτεια γεμάτη σασπένς και ανατροπές.

Αυτό σε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης. Το σενάριο όμως έχει και άλλες αρετές. Αποτυπώνει πειστικά το πνεύμα της εποχής: την αμφισβήτηση στην κοινωνία, το αντιπολεμικό κίνημα που κυριαρχούσε, την –ουσιαστικά- ήττα των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ , έναν πόλεμο άσκοπο και βρώμικο που τελείωσε και χάρη στη δυναμική του ανεξάρτητου τύπου (η φωτογράφος αποτύπωσε βιαιότητες του αμερικανικού στρατού). Παρουσιάζει την σύνδεση του αμερικανικού δημοσίου και στρατού με μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες με σκοπό τη διείσδυση τους σε παρθένα μέρη με ανυπολόγιστες επιπτώσεις, οικολογικές, κοινωνιολογικές, πολιτιστικές, για χάρη της ‘’προόδου’’. Ακόμα και η θέση του ‘’δυτικού’’ ανθρώπου ως επικυρίαρχου του πλανήτη τίθεται υπό κρίση.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για «Κονγκ η νήσος του κρανίου»

 

Οι χαρακτήρες σκιαγραφούνται πειστικά, τόσο όσο χρειάζεται για να κατανοηθούν οι πράξεις τους. Από τον πολεμοχαρή αντισυνταγματάρχη που θέλει εκδίκηση και μια νίκη και θυμίζει τον Άχαμπ από τον Μόμπι Ντικ του Χέρμαν Μέλβιλ, τον ήρεμο ιχνηλάτη, τον βετεράνο του 2ου παγκοσμίου πολέμου (Τζον Σ. Ράιλι) που καθηλώθηκε στο νησί, καθώς και τη φωτογράφο. Και βέβαια οι χαρακτήρες ενισχύονται από τις καλές ερμηνείες με ιδιαίτερη μνεία στον Τομ Χίντλστον και τον Τζον Σ. Ράλι.

Το σάουντρακ της ταινίας εκτός από την πρωτότυπη μουσική πλαισιώνεται από εξαιρετικά ροκ κομμάτια της εποχής.

Αναφέρθηκα στον Χέρμαν Μέλβιλ . Δεν είναι η μόνη λογοτεχνική αναφορά της ταινίας: ο ιχνηλάτης ονομάζεται Κόνραντ και ο επιζών βετεράνος Μάρλοου.

Ο Τζόζεφ Κόνραντ είναι ο συγγραφέας του βιβλίου «Η Καρδιά του σκότους». Ο αφηγητής στο βιβλίο ονομάζεται Μάρλοου και σε αυτό το λογοτέχνημα βασίστηκε το σενάριο για το «Αποκάλυψη τώρα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα μιας από τις κινηματογραφικές αναφορές της ταινίας μαζί με «το Πλατούν» του ΄Ολιβερ Στόουν και το «Τζουράσικ Παρκ» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η εναρκτήρια σεκάνς της ταινίας που ανέφερα είναι φόρος τιμής στο «Δύο λιοντάρια στον Ειρηνικό» του Τζον Μπούρμαν.

Όλα αυτά με οδηγούν στο να χαρακτηρίσω αυτόν τον Κινγκ Κονγκ ως τον καλύτερο που έγινε ποτέ. Καινοτόμο αλλά ταυτόχρονα έχει καταφέρει να διατηρήσει το δέος του αρχικού κινηματογραφικού μύθου. Δείτε το ανεπιφύλακτα. 8/10

 

Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί πως δεκαετίες μετά την λήξη του πολέμου του Βιετνάμ μεγάλα μέρη αυτής της αμερικανικής ταινίας γυρίστηκαν σ’ αυτήν την υπέροχη χώρα. Σημεία των καιρών!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top