Fractal

Ταξιδιωτικό δοκίμιο: “Η Αρχαία Ολυμπία του 2016”

Της Σοφίας Αγραπίδη // *

 

f2

 

 

Η ιστορική ανεκτίμητη αξία της Αρχαίας Ολυμπίας, είναι παγκοσμίως αποδεκτή. Μια από τις σπουδαιότερες κοιτίδες του πολιτισμού και γενέτειρα των ολυμπιακών αγώνων. Ένας τόπος ο οποίος στον αρχαιολογικό χώρο αλλά και στην κατοικημένη περιοχή, θεωρείται ξεχωριστός εκτός όλων των άλλων και για την ιδιαίτερη αύρα του…ενεργειακός τόπος… το μεγαλείο που άφησαν οι θεοί. Για πολλούς ξένους τουρίστες, αποτελεί όνειρο ζωής η επίσκεψη και η παραμονή έστω για ένα βράδυ, όπως μας είπε πριν λίγες ημέρες ένας Ιταλός Καθηγητής Πανεπιστημίου , ο οποίος έφευγε απογοητευμένος για λόγους που θα σας αναφέρω παρακάτω. Επιθυμούν πολλοί ξένοι να ζήσουν σαν σε όνειρο.. αιώνες πριν, όταν ο τόπος άκμαζε, όταν οι άνθρωποι τιμούνταν με ένα κλαδί ελιάς. Έλληνες και ξένοι επισκέπτες συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους, την επίσκεψη στο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο ιδρύθηκε από τον φίλαθλο, φιλότεχνο και φιλοτελιστή Γεώργιο Παπαστεφάνου -Προβατάκις, με 1η ημέρα λειτουργίας την 3η Σεπτεμβρίου 1961.Σ’αυτό το Μουσείο, βρίσκονται προς έκθεση, σπάνια αντικείμενα και ενθυμήματα της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε πρόσφατη επίσκεψή μου, που ήταν μια σημαντική ευκαιρία για να συζητήσω με κατοίκους στα πλαίσια μιας εργασίας σχετικά με έναν τομέα εκπαίδευσής μου, διαπίστωσα με ειλικρινή λύπη πως η ατμόσφαιρα του μοναδικού αυτού τόπου μοιάζει γκρίζα, καθόσον το προαναφερόμενο Μουσείο παραμένει κλειστό περίπου 5 χρόνια, αφού θεωρείται επικίνδυνο εξαιτίας ζημιών από κάποιο σεισμό. Επίσης ένα ακόμη δύσκολο σημείο είναι πως το Χωριό βιώνει μια κατάσταση στενάχωρη, χωρίς την κίνηση της τουριστικής περιοχής, με τους καταστηματάρχες απογοητευμένους. Αυτοί είναι οι λόγοι που ο Ιταλός τουρίστας μας μίλησε για την θλίψη που ένιωσε. Αυτοί είναι οι λόγοι που καθιστούν πικρή την κατάσταση της Αρχαίας Ολυμπίας. Ως Έλληνες οφείλουμε να συλλογιστούμε περισσότερο από άλλες εποχές, ότι το μόνο που μας έμεινε είναι τα ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτισμικά μας μνημεία, τα οποία πρέπει να μας δημιουργούν έμπνευση για πρόοδο και όχι ισοπεδωτικές συμπεριφορές.

Σαν απλός άνθρωπος που αγαπάει τον τόπο του αλλά και προσπαθεί για το καλό του, εκφράζω δημοσίως τις απορίες μου ως εξής: Αν είχε υποστεί ζημιά οποιαδήποτε υπηρεσία κάθε αρχής θα παρέμενε άλυτο το πρόβλημα για 5 χρόνια; Ποιος είναι ο λόγος που από τον εμπορικό δρόμο της Αρχαίας Ολυμπίας περνάνε οι μεμονωμένοι τουρίστες και όχι οι ομάδες των τουριστών που επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο, ερχόμενες από τα κρουαζιερόπλοια τα οποία εισέρχονται στο Κατάκολο και θα έδιναν ζωή, θα χρωμάτιζαν την ατμόσφαιρα, θα βοηθούσαν τις επιχειρήσεις; Είναι πασίγνωστο πως σε όλες τις χώρες τους κόσμου ακόμη και σ’ αυτές που δημιούργησαν τεχνητά αξιοθέατα, οι τουριστικοί δρόμοι είναι αυτοί που κρατούν ζωντανή την ατμόσφαιρα. Kλείνοντας, εύχομαι οι αρμόδιοι να ευαισθητοποιηθούν καθόσον δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για καθυστέρηση στα σοβαρά θέματα που προανέφερα, δεν μένει καιρός για συμπεριφορές αναλγησίας …. Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ του 2016 δεν αντιμετωπίζεται με αγάπη και ενδιαφέρον. Ως λαός είμαστε κληρονόμοι μιας ανεκτίμητης σε αξία, παγκόσμιας κληρονομιάς που σημαντικότατος κίονάς του είναι ο αναφερόμενος τόπος. Ως τελευταίες φράσεις προς όλους, λιγότερο ή περισσότερο υπεύθυνους… Είναι προς τιμήν μας να αγνοούμε τις πολιτιστικές μας καταβολές; Αξίζει η ενέργεια από εμάς τους ίδιους, του ξεφτίσματος των ιστορικών μας ριζών;

 

 

* H  Σοφία Αγραπίδη γεννήθηκε στην Ανδραβίδα. Είναι απόστρατος Υπαξιωματικός του Σ.Ξ. Αποφοίτησε από ΙΔ.ΙΕΚ ως Β.Λογιστή και Πρ. Η/Υ.Ο γραπτός λόγος αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντά της. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Άρθρα της δημοσιεύονται κατά καιρούς σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

 

 

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top