Fractal

Δεκατρείς ιστορίες πέρα από την πραγματικότητα

Γράφει ο Μίνως – Αθανάσιος Καρυωτάκης //

 

skoteines-analampes«Σκοτεινές Αναλαμπές» του Βαγγέλη Γεωργάκη, Εκδόσεις Oasis, σελ. 104

 

Το μυαλό πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζει παιχνίδια, δίνοντας σάρκα και οστά σε διάφορα περίεργα συμβάντα, τα οποία φαίνεται να μην οφείλονται εξολοκλήρου στον ανθρώπινο παράγοντα. Παράλληλα, είναι γεγονός ότι τις βραδινές ώρες όλα αυτά τα αλλόκοτα περιστατικά γίνονται εντονότερα, καθώς μετά τα μεσάνυχτα για τα παραφυσικά στοιχειά υπάρχει ένα επιπρόσθετο χρονικό διάστημα, η δέκατη τρίτη όπου το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό.

Αυτή είναι περίπου η κεντρική ιδέα της συλλογής διηγημάτων του Βαγγέλη Γεωργάκη. Οι δεκατρείς ιστορίες ανήκουν στη λογοτεχνία του φανταστικού και στη σκοτεινή λογοτεχνία, η οποία συμβολίζει τη δέκατη τρίτη ώρα, την ώρα που είναι πέρα από τον χρόνο και τον κόσμο που είναι πέρα από την πραγματικότητα. Το ρεαλιστικό σκηνικό μετατρέπεται ταχύτατα σ’ ένα απόκοσμο περιβάλλον, το οποίο διανθίζεται από πλήθος διαφορετικών παράλογων και μη σκέψεων. Οι ήρωες ακροβατούν ανάμεσα στη λογική και στην τρέλα, στο πιθανό και στο απίθανο, στο ψέμα και στην αλήθεια. Μέσα από τα γεγονότα που βιώνουν, προσπαθούν να κατανοήσουν το αλλόκοτο και να συμφιλιωθούν μαζί του. Άλλοι τα καταφέρνουν και άλλοι αποτυγχάνουν, αλλά στο τέλος όλοι τους δείχνουν να μην είναι το ίδιο με πριν. Άλλωστε, ο παραλογισμός και η λογική είναι δύο έννοιες αμιγώς υποκειμενικές, οι οποίες δίνουν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να ορίσει και να καθορίσει τον εαυτό του, τις πράξεις του και την προσωπική του ελευθερία.

Ο τόπος δεν παίζει κάποιον ρόλο. Τα απόκοσμα περιστατικά μπορούν να συμβούν στην Αμερική, στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Μπορούν να σχετίζονται με το κονσέρτο ενός πιανίστα, μ’ έναν καουμπόη, με ανυποψίαστους διαβάτες κτλ. Σημασία έχει η ατμόσφαιρα και το αδύνατο που γίνεται δυνατό, ταρακουνώντας τη συνήθεια και τη δεδομένη καθημερινότητα. Μέσα σ’ αυτό το απόκοσμο περιβάλλον καλείται ο εκάστοτε χαρακτήρας να αφήσει την πεπατημένη, να ρισκάρει και να επιλέξει μια καινούρια αρχή ή ένα διαφορετικό τέλος.

Οι «Σκοτεινές Αναλαμπές» είναι ένα βιβλίο με εύκολη, καθημερινή και περιπαικτική γλώσσα. Το υπερβολικό στοιχείο είναι ορατό και έχει να κάνει με τη θεματολογία όλων των διηγημάτων. Στο κάτω-κάτω η υπερβολή είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ζωής, και το καινούριο βιβλίο του Βαγγέλη Γεωργάκη καταπιάνεται με τη ζωή που συχνά είναι αναπάντεχη και απόκοσμη. Όπως λέει και ο ίδιος: «Τι είναι η ζωή, αν όχι μια συνεχής μάχη με το παράλογο και το αλλόκοτο;»

 

Βαγγέλης Γεωργάκης

Βαγγέλης Γεωργάκης

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top