Fractal

Σεραφείμ Τσοτσώνης: Νοηματοδοτώντας εκείνο που συχνά λέμε τέχνη.

του Γιάννη Παναγόπουλου //

 

SONY DSCΟ Σεραφειμ Τσοτσώνης δεν θέλει απλά να δώσει συνέντευξη στο fractal. Συναντηθήκαμε πριν μέρες και είπε πως θα ήθελε κάτι περισσότερο από λέξεις: «Μια συνέντευξη είναι κάτι μισό. Θέλω και το άλλο μισό. Σκέφτομαι να μιξάρω για σας ήχους (μουσικά κομμάτια και σκόρπιες μουσικές εικόνες). Το φαντάζεσαι; Όσοι διαβάσουν τη συνέντευξη μας θα μπορούν να το κάνουν ακούγοντας μουσική. Τι λες;»

 

 

Η αλήθεια είναι πως με τον Σεραφείμ δεν μπορώ να είμαι αυτός που θέλω να είμαι. Γνωριζόμαστε. Τον θαυμάζω. Θεωρώ πως το άλμπουμ που κυκλοφόρησε -«So This is heaven»- το 2009 είναι παντοτινό διαμάντι της Ελληνικής δισκογραφίας. Μια κλοτσιά στ’ αυτιά που σε κάνει να πιστεύεις πως κάπως έτσι θ’ ακούγονταν οι Massive Attack αν συναντούσαν τον Μάνο Χατζιδάκι. Από το 2006 ως σήμερα ο Τσοτσώνης έχει κυκλοφορήσει 3 άλμπουμ. Έχει γράψει μουσική για κινηματογράφο, θεατρικές παραστάσεις και «πράξεις» που οργανώνει η Αγγελική, η ζωγράφος αδελφή του. Γι’ αυτή τη συνέντευξη ο Σεραφείμ σκηνοθέτησε το δικό του ηχητικό τοπίο. Διαβάστε την πρώτη, την ίδια στιγμή που θ’ ακούτε τη μουσική που διάλεξε για μας και μόνο.

 

-Απ’ όσο γνωρίζω μεγάλα διαστήματα της ζωής σου μένεις στην Κόρινθο. Ποια είναι τα θετικά και τα λιγότερο θετικά της ζωής εκεί;

Είναι το χωριό μου. Εκεί μεγάλωσα. Από τη ζωή μου θέλω να κρατάω τα απλά και τα αληθινά πράγματα. Με ηρεμούν, με βοηθούν να γράφω μουσική και να προχωράω μπροστά.

 

-Μίξαρες για το fractal ένα μπουκέτο ετερόκλητων τραγουδιών. Θέλεις να μας πεις γιατί επέλεξες τα συγκεκριμένα κομμάτια για το «σετ» σου ;

Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικά αγαπημένα μου κομμάτια, αυτό είναι όλο.

 

-Τι είναι μουσική;

Ήχοι, συχνότητες , εικόνες, άνθρωποι. Τα πάντα είναι μουσική.

 

-Το να παράγει κάποιος τέχνη στην Ελλάδα «τώρα» μπορεί να θεωρηθεί και ως πράξη αντίστασης ενάντια στην σκληρότητα της εποχής;

Το να παράγει κανείς τέχνη στην Ελλάδα είναι ένδειξη τρέλας, θάρρους και έντονου πάθους. Απαραίτητα στοιχεία για να μπορέσει κανείς να υπερβεί αυτή τη νεκρωμένη πραγματικότητα που πλασάρεται τελευταία και να καταφέρει να διαμορφώσει μια νέα.

 

-Μέχρι σήμερα με την ενασχόληση σου στη μουσική τι έχεις κερδίσει;

Μοναδικές στιγμές με όμορφους ανθρώπους που είχαμε και θα έχουμε το ίδιο όραμα.

 

-Μέλη της οικογένειας σου ασχολούνται ενεργά με την τέχνη. Ο διάλογος που αναπτύσσεται ανάμεσά σας, υπάρχει στη μουσική σου; Και αν ναι, μπορείς να μας φέρεις ένα απτό παράδειγμα;

Ο πατέρας μου είναι αγιογράφος και η αδερφή μου ζωγράφος. Οι τρεις μας είμαστε και τρεις διαφορετικοί κόσμοι. Αυθόρμητα η φαντασία του ενός συναντά του άλλου στην καθημερινότητα. Αυτό που βιώνουμε πολλές φορές μαζί είναι εκείνες οι στιγμές που γεννιέται μια ιδέα για να δημιουργήσουμε κάτι. Ειλικρινά θεωρώ πως αυτό είναι ένα ανείπωτο συναίσθημα. Κάτι αδύνατο να γίνει απτό.

 

SERAFIM 3-Τι είναι έμπνευση;

Η «ομορφιά». Κάτι που συγκινεί έντονα του ανθρώπους.

 

-Στη μουσική σου υπάρχουν ήχοι παρμένοι από τη φύση. Γιατί αυτό;

Πολλές φορές κουβαλώ μαζί μου ένα μικρό recorder. Από παλιά, δεν μπορώ να θυμηθώ από πότε, μου αρέσει να μαζεύω ήχους από τη φύση αλλά και έξω απ’ αυτή. Όταν κάποιος ήχος μου τραβάει την προσοχή, σκέφτομαι πώς θα μπορούσα να τον προσαρμόσω σε κάποιο κομμάτι μου, αφού πρώτα των «πειράξω» με κάποια effects ώστε να πάρει τη μορφή που θέλω.

 

 

-Ποιό είναι το τραγούδι που θ’ ακούσεις μετά απ’ αυτή τη συνέντευξη;

Το «All i know is tonight» από τους Jaga Jazzist.

 

-Ποιο έργο ηλεκτρονικής μουσικής, φτιαγμένο από Έλληνα συνθέτη, θεωρείς πως αντικατοπτρίζει ιδανικά τη σχέση «Ελλάδα και ηλεκτρονική μουσική»;

Το «Blade Runner» του Vangelis.

 

-Διδάσκεις τεχνολογία της μουσικής. Τι σκέφτεσαι για τους μαθητές σου;

Ναι, είμαι στη SAE (Athens). Προσπαθώ να δώσω στους μαθητές μου όσα περισσότερα μπορώ σε γνώση και να τους δείξω το δρόμο σε μουσικές που ως τη συνάντηση μας δεν είχαν προσέξει. Μ’ ενδιαφέρει πολύ να έχουν περισσότερες επιλογές σ’ αυτό που σκέφτονται να κάνουν. Θέλω η μουσική τους να έχει το δικό τους χαρακτήρα. Αυτό είναι το σημαντικό.

 

-Τι ονομάζουμε ταλέντο;

Είναι ένα μαγικό πράγμα που όλοι οι άνθρωποι έχουμε μέσα μας το θέμα είναι να το ψάξουμε και ν’ ασχοληθούμε μαζί του.

 

-Η διδασκαλία μπορεί να παραμορφώσει (αντί να εξελίξει) το ταλέντο ενός δημιουργού;

Η σωστή διδασκαλία είναι από μόνη της ένα μεγάλο ταλέντο. Στην περίπτωση που κάποιος το έχει, υπάρχει εξέλιξη.

 

-Ποιό ήταν το σημαντικότερο σχόλιο που άκουσες από άγνωστο σ’ εσένα άνθρωπο, διάβασες ή άκουσες για τη δουλειά σου;

Θυμάμαι, κάποια στιγμή, είχα τελειώσει ένα live, μάζευα τα πράγματά μου όταν ένας άγνωστος με αγκάλιασε λέγοντας: «Η μουσική σου ομορφαίνει την ζωή μου».

 

SERAFIM 02-Τι ετοιμάζεις αυτό το διάστημα;

Κάποια projects με την αδερφή μου. Ένα EP πιανιστικό με ηλεκτρονικά στοιχεία και ήχους που μαζεύω αυτό τον καιρό από θάλασσα και βουνά στην ορεινή Κορινθία και κάποια remixes για κομμάτια άλλων καλλιτεχνών που θα κυκλοφορήσουν μετά τον Οκτώβρη.

 

-Ποιος είναι ο άνθρωπος που ζήλεψες για το ταλέντο του;

Δεν έχω ακριβώς ζηλέψει, όσο θαυμάσει, για το έργο του τον πατέρα μου.

 

-Θέλεις να φτιάξεις μουσική για τον κινηματογράφο. Ποια είναι η ταινία που είδες και θεωρείς πως θα μπορούσες να γράψεις το μουσικό της θέμα.

Είναι τόσο όμορφα και μοναδικά τα θέματα από ταινίες που μου αρέσουν που δεν θα μπορούσα να φανταστώ κάτι άλλο γιατί θα μου χαλούσε την στιγμή που έχω μέσα στο μυαλό μου.

 

* Ο Σεραφείμ Τσοτσώνης έχει κυκλοφορήσει έως σήμερα, όλα από την Klik Records, τρία άλμπουμ. Τα «Peak» (2006), «So this is Heaven» το 2009 και «Beautiful People» το 2011.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top