Fractal

10 Ιουνίου – Σολ Μπέλοου

Επιμέλεια: Δήμητρα Ντζαδήμα //

 

 

Ο Σολ Μπέλοου γεννημένος σαν σήμερα το 1915 ήταν Αμερικανός λογοτέχνης, τιμημένος με το Βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1976. Επιπλέον, είναι ο μοναδικός συγγραφέας που έχει κερδίσει τρεις φορές το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου για έργο μυθοπλασίας. Καταγόταν από οικογένεια Εβραίων της Λιθουανίας.

 

 

 

Κατά τη σουηδική επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ, η γραφή του διαθέτει «το μίγμα του πλούσιου περιπετειώδους μυθιστορήματος και της λεπτής αναλύσεως του πολιτισμού μας, της ψυχαγωγίας, των σημαντικών και τραγικών επεισοδίων σε γρήγορη διαδοχή, με τη φιλοσοφική συζήτηση…».

Τα έργα του αγγίζουν την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, τις εμπειρίες των μεταναστών και των εβραίων, την ταξική και κοινωνική κινητικότητα της Αμερικής του 20ου αιώνα. Από την πέννα του Σολ Μπέλοου γεννήθηκαν ήρωες, όπως οι Όγκι Μαρτς, Μόζες Χέρτζογκ, Άρθουρ Σάμλερ και Τσάρλι Σιτρίν. Μία υπέροχη πινακοθήκη αστείων, γοητευτικών, νευρωτικών, απογοητευμένων και δύσπιστων παρατηρητών του σύγχρονου αμερικανικού τρόπου ζωής.
To αριστούργημά του είναι το “Herzog”(1964), Άλλα έργα του “The Adventures of Augie March”, “Mr. Sammler’s Planet”, “Seize the Day”, “Humboldt’s Gift”και “Ravelstein”
«Ποιος είναι ο Τολστόι των Ζουλού; Ο Προυστ των Παπούα; Θα χαρώ να τους διαβάσω». Το είπε ο Σολ Μπέλοου το 1988 στο «New York Times Magazine» προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων εκ μέρους των Αφροαμερικανών.

Ο θάνατος και η θνητότητα είναι δύο μοτίβα που επανέρχονται συχνά στο έργο του Μπέλοου. Δύο φορές, άλλωστε, ο συγγραφέας ήλθε πρόσωπο με πρόσωπο με το θάνατο. Την πρώτη, σε ηλικία 8 ετών, όταν νοσηλεύτηκε για έξι μήνες με οξεία μόλυνση του αναπνευστικού. Τη δεύτερη, το 1995, όταν δηλητηριάστηκε από χαλασμένο ψάρι. Ένα μικρόβιο προσέβαλε το νευρικό του σύστημα και χρειάστηκε να εισαχθεί επειγόντως στην εντατική, όπου παρέμεινε για πέντε εβδομάδες.

Ενδεχομένως η απάντησή του σε συνέντευξη που έδωσε το 1965 στο περιοδικό «Paris Review», να εξηγεί το συνειδησιακό και ανθρωπολογικό περιεχόμενο του έργου του και τη βαθύτερη ουσία του:
«Ισως να υπάρχουν αλήθειες από την πλευρά της ζωής. Είμαι έτοιμος να παραδεχθώ πως δεδομένου ότι λέμε ψέματα καθ’ έξιν και τρέφουμε αυταπάτες, έχουμε σοβαρό λόγο να φοβόμαστε την αλήθεια. Ομως δεν παύω να ελπίζω. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες αλήθειες οι οποίες είναι, εν πάση περιπτώσει, οι φίλοι μας στο Σύμπαν».

Έφυγε από τη ζωή στις 5 Απριλίου 2005, σε ηλικία 90 ετών.

Έχει πει:


– Συνήθως είναι οι εγωκεντρικοί που αγαπιούνται περισσότερο. Κάνουν αυτό που αρνείσαι στον εαυτό σου και τους λατρεύεις γι’ αυτό.

– Τι άλλο είναι η Τέχνη από ένας τρόπος για να βλέπεις τα πράγματα;

-Η πλήξη είναι ο τριγμός των μη αξιοποιημένων δυνατοτήτων.

 

————————–————

 

Ετικέτες:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to Top